Розділи

Як вибрати роутер із максимальною швидкістю і не переплатити

Як вибрати роутер із максимальною швидкістю і не переплатити

Максим Дущак
03.04.2023
5 хв
20.06.2023
Було
цікаво?
3068 лайків
Кількість
перeглядів
11519 переглядів

 

Понад 60% населення планети користуються інтернетом постійно. І якщо ще кілька років тому можна було зайти в магазин із фразою "загорніть мені роутер", то зараз спроби розібратися у всіх тонкощах маршрутизатора зводять з розуму.

 

Виробники активно розвивають нові технології, стандарти зв'язку і все більше нарощують можливості пристроїв. У зв'язку з цим підготували для вас корисний гайд. Всього 2 хвилини на прочитання і у вас чорний пояс з вибору найкращого роутера🙂 По-гна-ли🏍️

 

Що таке роутер?

 

Роутер (маршрутизатор) – це посередник між вашими пристроями та інтернет-провайдером. Для простоти розуміння: ви проводите кабель провайдера у свій будинок, потім підключаєте його до роутера, який і роздає інтернет смартфонам, ПК та іншим пристроям. 

 

як-вибрати-wi-fi-роутер

 

Під'єднати шнур провайдера безпосередньо до пристрою теж можна, але тоді інтернет отримає тільки цей пристрій 🙂 Та й спеціальний порт потрібен, а він є тільки у ПК і деяких ноутбуках. Маршрутизатор же дає змогу правильно під'єднатися до мережі всім гаджетам одночасно, причому як через кабель, так і через бездротову технологію Wi-Fi. 

 

Який роутер вибрати: популярні види?

 

Є 3 різновиди цих пристроїв, про які потрібно знати:

  • ADSL-роутери. Працюють на основі аналогових телефонних ліній. Вони не вимагають додаткових кабелів і дротів, але і швидкість у них мінімальна. ADSL технологія була популярна, коли інтернет тільки набирав популярність, тепер вона застаріла, хоча такі маршрутизатори все ще зустрічаються;
  • Ethernet-роутери. Найпоширеніший тип. Вита пара протягується в будинок і приєднується до маршрутизатора, який вже розподіляє інтернет між пристроями. Швидкість залежить від конкретного пристрою, але може досягати 3000 Мбіт/с і більше. Цього цілком вистачає на кілька десятків одночасно підключених пристроїв;
  • LTE-роутери. Працюють зі зв'язком 3G і 4G. Інтернет-сигнал до них надходить не по кабелю, а радіохвилями. Поки що такий тип мережі досить дорогий і не найшвидший, але він чудово підійде тим, хто постійно подорожує, адже вийти в мережу можна практично в будь-якому місці.

Дуже популярні моделі, які поєднують у собі кілька типів. Наприклад, до маршрутизатора можна під'єднати домашній Ethernet-кабель, а в разі перебоїв з мережею, вставити Sim-карту і насолоджуватися 4G інтернетом.

 

Як вибрати роутер для дому чи квартири?

 

Перед покупкою потрібно обов'язково ознайомитися з ключовими характеристиками цих пристроїв. 

 

✔️ Порти

 

У всіх роутерів є 2 основні порти: WAN і LAN. Перший зазвичай один і відрізняється кольором. Саме до нього потрібно під’єднувати дріт інтернет-провайдера. А ось LAN порти потрібні для того, щоб передати інтернет вже від роутера до ваших пристроїв. Що більше LAN портів передбачено в маршрутизаторі, то більше пристроїв ви зможете під'єднати до мережі. Для комфортного домашнього використання достатньо 4-5 LAN портів. Зверніть увагу, що LAN порти мають 2 види: 

  • Fast Ethernet зі швидкістю до 100 Мбіт/с;
  • Gigabit Ethernet зі швидкістю до 1 Гбіт/с.

Не забудьте уточнити у свого провайдера, на якій швидкості він надає інтернет. Якщо більше 100 Мбіт/с, то якраз порт Gigabit Ethernet дасть змогу використовувати мережу на повну.

 

✔️ Захист

 

Існує кілька протоколів захисту

 

Протокол  Особливості
WEP перший і найуразливіший протокол шифрування, для його злому вже розроблено безліч програм
WPA  протокол середньої захищеності із шифрувальними ключами на 128 біт, який сумісний з усіма пристроями та операційними системами
WPA2  надійніший захист із довжиною шифрувального ключа 256 біт
WPA3  найдосконаліший протокол захисту на сьогодні представлений у 2018 році (але деякі пристрої його не підтримують)

 

Оптимальний протокол захисту для домашнього використання – WPA і вище. Сусіди точно не зможуть під'єднатися до вашої мережі🙂 А ось для великих підприємств і офісу краще зупинитися на виборі протоколів WPA2 або WPA3. Головне, уточніть, чи підтримують їх ваші пристрої. 

Додатково можна використовувати фільтрацію MAC-адресів або режим прихованого ідентифікатора SSID. Цією функцією можна скористатися через мобільний застосунок або в адмін. панелі роутера через браузер – просто введіть 192.168.1.1 або 192.168.0.1.

 

✔️ Швидкість

 

Мабуть, найважливіша характеристика, адже ніщо так не руйнує теплі стосунки, як боротьба за безцінний трафік 🙂

Стандартна швидкість Wi Fi недорогих моделей – до 150 Мбіт/с. Цього достатньо, щоб і в соцмережах посидіти, і врятувати світ у якійсь онлайн грі, але тільки одному або максимум двом користувачам. Рекомендуємо звернути увагу на моделі зі швидкістю від 300 Мбіт/с, цього буде достатньо, щоб до мережі комфортно під'єдналися 2-4 людини.

Пам'ятайте, що на коробці вказується максимальна канальна швидкість, реальний показник може бути трохи нижчим. На нього впливає кількість підключених пристроїв, відстань, частота передавання даних тощо.

Розташування Wi-Fi роутера теж впливає на швидкість. Місце потрібно підбирати так, щоб між маршрутизатором і пристроями було мінімум перешкод (стін, меблів, дверей). Метал і дзеркала відбивають хвилі, створюючи додаткові перешкоди. 

 

✔️ Антени

 

Вони збільшують радіус передачі даних і можуть бути внутрішніми (прихованими) або зовнішніми. Перші розподіляють сигнал рівномірно в усі сторони, а другі – випромінюють вай-фай у конкретному напрямку.

Важливу роль відіграє коефіцієнт посилення сигналу, наприклад маршрутизатор із посиленням 5 dBi "добиває" далі, ніж із 2,5 dBi. Але пам'ятайте, посилення діє тільки в одному напрямку і слабшає у всіх інших.

 

як-вибрати-маршрутизатор

 

А ось кількість антен сама по собі ніяк не впливає на сигнал, проте разом з технологією MU-MIMO роблять роутер швидшим. Детальніше про цю технологію читайте нижче.

 

✔️ Версія бездротової мережі 

 

На сьогодні доступні 6 версій мережі Wi-Fi. Перші 3 вже морально застаріли і не можуть забезпечити достатню швидкість, а от решта – чудово почуваються, їх і рекомендуємо обрати.

Остання 6 версія була презентована 2021 року і потенційно може забезпечити швидкість до 11 Гбіт/с. Уже розробляється новий 7-й стандарт Wi-Fi з підтримкою здатності 30 Гбіт/с, але коли він стане доступним для громадськості, поки невідомо.

 

✔️ Діапазони 

 

Роутери працюють у частотному діапазоні 2,4 і 5 ГГц. Перша частота легше проходить крізь стіни, але вона більш завантажена і повільніше передає дані. Частота 5 ГГц гірше долає перешкоди, проте здатна забезпечити гігабітну швидкість, яка ідеально підходить для великих квартир.

Рекомендуємо придивитись до пристроїв, які працюють у 2-х діапазонах передавання даних і автоматично використовують їх залежно від ситуації. 

 

✔️ Зовнішній вигляд

 

Звичайно, дизайн – справа особистих уподобань. Він ніяк не впливає на швидкість або якість сигналу. Але все ж, кілька рекомендацій ми дамо:

  • Глянцева поверхня красивіша, але на ній помітні відбитки пальців, дрібні подряпини та пил. Матовий варіант стійкіший до цих факторів.
  • З великою кількістю індикаторів на корпусі легше визначити несправність, рівень сигналу та інші робочі моменти.
  • Якщо в будинку є діти або дуже мало місця, придивіться до пристроїв з настінним кріпленням.
  • Звертайте увагу на кількість кнопок на корпусі. Вони дадуть змогу швидше налаштовувати мережу, скидати параметри тощо. 

 

який-роутер-краще-вибрати

 

Зрештою, дизайн Wi-Fi роутера повинен банально подобатися і вписуватися в інтер'єр. Хоча б трохи 🙂

 

✔️ Виробник

 

Назвати найкращого виробника, звісно, неможливо. У кожного бренду є свої плюси та мінуси, але все ж є ті, хто задає тон усьому ринку.

Компанія TP-Link працює більше 20-ти років. Її маршрутизатори обладнані передовими технологіями, мають оригінальний дизайн і корисні функції. Ціновий діапазон досить широкий: можна купити як бюджетний гаджет, так і модель преміум класу.

D-Link – ще одна компанія з більш ніж 30 роками досвіду і кількома запатентованими технологіями. Головна фішка Wi-Fi роутерів D-Link – доступна ціна. Вони досить довговічні, як то кажуть, купив, налаштував і забув. 

Високошвидкісні моделі часто можна зустріти під брендом Tenda. Їхня пропускна здатність досягає 2000 Мбіт/c, а в корпус нерідко вбудовується USB-порт для підключення додаткових пристроїв. Є багато налаштувань, включно з батьківським контролем і роботою за розкладом. Дизайн можна підібрати на будь-який смак: від класичних "коробочок" до "космічних кораблів";

Ну і як же не згадати Xiaomi, адже бренд дуже популярний і не потребує представлення. За доступну ціну ви отримуєте хороший апарат із сучасними технологіями та функціоналом. Майже всі пристрої Xiaomi мають зручний мобільний додаток із широкими можливостями для налаштування Wi-Fi. 

Asus – бренд розробляє маршрутизатори для звичайних користувачів та бізнесу. Є кілька фірмових технологій, які дають змогу під'єднувати до роутера принтер чи USB-накопичувач. Пристрої добре захищені, а налаштовувати можна практично все. Є окрема лінійка потужних ігрових пристроїв;

Віддавати перевагу якійсь конкретній компанії не варто. Краще все ж орієнтуватися на технічні характеристики конкретної моделі, а популярність бренду – тільки доповнення до загальної картини.

 

✔️ Mesh система

 

Буває так, що потужності маршрутизатора не вистачає, щоб Wi-Fi покрив бажану площу. У цьому випадку на допомогу приходять Mesh системи, які об'єднують роутери та ретранслятори в одну мережу. Тобто ви можете переміщуватися квартирою і непомітно перемикатися між роутерами, без втрати швидкості та стабільності сигналу. Mesh система буде корисною для великих будинків і офісів

 

роутер-як-вибрати

 

✔️ Мобільний інтернет

 

Деякі роутери додатково обладнані USB-портами. З їхньою допомогою можна під'єднати 3G/4G-модем і вийти в інтернет, навіть якщо провайдер відключив інтернет за несплату 😀

Також зустрічається слот для Sim-карти за допомогою якого, роутер роздає мобільний інтернет за тарифом вашого оператора.

 

✔️ Технологія MU-MIMO

 

Раніше до роутерів можна було підключати кілька девайсів, але всі вони користувалися тільки одним каналом Wi-Fi по черзі. Наприклад, маршрутизатор створював канал зі швидкістю 100 Мбіт/с, але в разі одночасного під'єднання 4-х пристроїв кожен із них отримував по 25 Мбіт/c. 

Технологія MU-MIMO змінила цей підхід. Вона створює для всіх під'єднаних гаджетів незалежні мережеві канали, в результаті, кожен девайс отримує швидкість 100 Мбіт/с замість 25. Недорогі пристрої з цією технологією підтримують 2 користувачів, а більш потужні – до 8. Дуже корисна штука, якщо однією Wi-Fi мережею користується велика кількість клієнтів.

 

як-правильно-вибрати-роутер

 

Фух, для тих, хто дочитав гайд до кінця, маємо подарунок. Ми вже підготували топову добірку роутерів, заощадивши вам вагон часу та нервів. Всі вони дуже функціональні та підійдуть для будь-яких завдань. А ще – у МТА є цілий каталог маршрутизаторів на будь-який смак. Впевнені, ви будете дуже задоволені🙂

 

Популярні питання

 

Чи екологічний Wi-Fi? 

 

Усі чутки про шкоду бездротової мережі Wi-Fi всього лише чутки. Жодних наукових підтверджень шкоди для здоров'я людини немає. Крім того, мобільні телефони, радіо і навіть мікрохвильовки випромінюють хвилі в діапазоні 0,5 - 2,4 ГГц, як і роутери. Тому не варто думати, що маршрутизатори якось по-особливому впливають на організм людини. 

Зрештою, краще розмістити пристрій в окремій кімнаті та налаштувати Wi-Fi сигнал так, щоб він не виходив за її межі.

 

Роутер, маршрутизатор і модем – у чому різниця? 

 

Модем – це пристрій, який самостійно приймає інтернет-сигнал і може передати його тільки одному клієнту. Він не має власної IP адреси та не потребує будь-яких налаштувань.

Роутер і маршрутизатор – це один і той самий гаджет, який якраз таки поширює прийнятий модемом сигнал на інші пристрої. 

Зверніть увагу, що межа між роутером (маршрутизатором) і модемом поступово стирається. Більшість "коробочок" з антенами об'єднують у собі 2 ці пристрої, що дуже зручно.

 

Чим більше антен, тим більша швидкість Wi-Fi?

 

Самі по собі антени не впливають на швидкість бездротової мережі. А ось у поєднанні з технологією MU-MIMO – дуже навіть впливають. Наприклад, максимальна швидкість роутера з однією антеною – 400 Мбіт/c. При одночасному підключенні 4-х пристроїв, кожен отримає по 100 Мбіт/с. Якщо ж у цього роутера будуть 4 антени (4х4MIMO), то кожен пристрій отримає незалежний канал для передачі даних і швидкість 400 Мбіт/c замість 100.

Ще одна фішка – коефіцієнт посилення антени. Багато хто думає, що чим вище це значення, тим далі "б'є" Wi-Fi. Насправді ж сигнал дійсно посилюється, але тільки в певному напрямку, слабшаючи, при цьому, у всіх інших.

 

Які бренди найпопулярніші?

 

Кращого бренду роутерів не існує, проте є компанії, які вже давно зарекомендували себе на ринку:

  • TP-Link. Бренду понад 20 років. Його пристрої мають передові технології, оригінальний дизайн і корисні функції на будь-який смак. Можна купити як бюджетні пристрої, так і більш дорогі та функціональні;
  • Asus. Бренд розробляє маршрутизатори для звичайних користувачів та бізнесу. Є кілька фірмових технологій, які дають змогу підключати до роутера принтер чи USB-накопичувач. Пристрої надійно захищені, а налаштовувати можна практично все;
  • D-Link. У компанії понад 30 років досвіду і кілька запатентованих технологій. Пристрої D-Link здобули популярність завдяки найдоступнішій ціні на ринку і своїй довговічності; 
  • Tenda. Часто швидкість роутерів цієї компанії досягає 2000 Мбіт/c, а в корпусі зустрічається USB-порт для підключення додаткових пристроїв. Є корисні функції, включно з батьківським контролем і роботою за розкладом; 
  • Xiaomi. За доступну ціну ви отримуєте потужний апарат із сучасними технологіями та функціоналом. Майже всі роутери Xiaomi мають зручний мобільний додаток із широкими можливостями для налаштування. Xiaomi – це ідеальне поєднання ціни та якості.

 

Як вибрати WiFi роутер для будинку?

 

Усе залежить від ваших потреб. Для невеликої квартири та 1-2 осіб буде достатньо бюджетної моделі зі швидкістю мережі 150 Мбіт/c і 2 антенами. Цього вистачить і щоб у соцмережах посидіти, і щоб в онлайн ігри порубатися. 

Чим більше пристроїв планується підключатися до роутера, тим більше потрібно швидкості й антен із технологією MU-MIMO. Для великого будинку з більш ніж 5-ти осіб краще підійде маршрутизатор з максимальною швидкістю 500 Мбіт/с і 4х4 MIMO антенами.

 

Як вибрати вай фай роутер для дачі?

 

Особливо корисними будуть пристрої з підтримкою 3G/4G/LTE мереж, адже можна часто стикатися з відключенням електрики та перебоями в роботі кабельного інтернету. Чудовим доповненням буде вбудований акумулятор або можливість живлення від павербанка.

 

Було
цікаво?
3068 лайків
Кількість
перeглядів
11519 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
3068 лайків
Кількість
перeглядів
11519 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!