Розділи

Як зробити ідеальні фото на iPhone – 12 секретів

Як зробити ідеальні фото на iPhone – 12 секретів

Максим Дущак
05.01.2023
5 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
3019 лайків
Кількість
перeглядів
12210 переглядів

 

Багато журналістів і блогерів відмовляються від традиційних фотоапаратів, віддаючи перевагу зручним iPhone.

 

Apple не просто намагатиметься скопіювати в камері iPhone можливості, які доступні в професійній фототехніці. Компанія максимально їх автоматизує за допомогою нейромереж. Штучний інтелект “навчається” у професійних фотографів, й використовує отримані знання під час зйомки на “яблучний” смартфон.

Глава відділу розробки камер Apple Джон МакКормік розповів, що їхня камера обробляє всі елементи кадру окремо. Програма розуміє як виглядає їжа, волосся, губи, одяг, шкіра, задній фон та інші частини фото. Особлива увага приділяється пейзажній зйомці. Небо, наприклад, передати найскладніше. Завдяки технології Smart HDR 3 кадр опрацьовується частинами, тому на фото виглядає максимально реалістично.

Але як нам з вами використовувати можливості камери по максимуму? Тримайте 12 "фішок".

 

① Освітлення

 

Як не крути, але зробити гарне фото при поганому освітленні майже неможливо. Сонячним днем все досить просто. Однак якщо небо затягнуте хмарами, доведеться пошукати або створити додаткове джерело світла. Слідкуйте, щоб воно завжди було за спиною.

У приміщенні намагайтеся підібрати позицію, де світло буде спрямоване на об'єкт зйомки. Бажано, щоб об'єкт знаходився посередині кімнати, подалі від вікон та стін.

 

② Спалах

 

У професійних камерах спалах налаштовується, а в смартфонах – ні. Його краще використовувати лише за повної відсутності світла. Якщо є хоча б мінімальне освітлення, намагайтеся обходитися без спалаху.

iPhone має спеціальний нічний режим, який висвітлює цифровий кадр, але з ним потрібно бути обережним. Картинка може "зернити" і вийти неякісною. Краще робіть кілька знімків: у нічному режимі, зі спалахом і без.

 

③ Експозиція

 

Боротися із поганим освітленням можна за допомогою експозиції. Завантажте програму Camera+, і пограйтеся з її налаштуваннями. При збільшенні експозиції підвищується яскравість знімка та його якість. Але знову-таки все залежить від загальної освітленості.

 

④ High Dynamic Range

 

Ця технологія вже встановлена на вашому iPhone, просто активуйте її. HDR розширює спектр світла, автоматично виставляючи контрастність кадру. В результаті картинка виходить дуже реалістичною та деталізованою.

 

⑤ Мультизйомка

 

У цьому режимі камера робить до 10 кадрів в секунду, дозволяючи зловити кілька дуже хороших кадрів. Це ідеальний варіант для зйомки екшену – коли перед камерою відбувається дуже багато всього одночасно.

 

⑥ Ракурс

 

Не варто зациклюватись на одному ракурсі. Нахиліться, поверніть камеру, обійдіть об'єкт з іншого боку, одним словом – експериментуйте. Розміри iPhone дозволяють бути дуже гнучким.

 

⑦ Zoom

 

Використовуйте цифровий зум тільки в крайньому випадку, а краще – забудьте про нього. Розтягуючи зображення пальцями, ви завжди псуєте його якість. Зробити гарне фото великого плану допоможе оптичний зум, але, на жаль, він встановлений не на всіх моделях iPhone.

 

⑧ Формат RAW

 

Усі знімки за замовчуванням конвертуються у формат JPEG, для зручного зберігання в пам'яті пристрою. Однак у момент створення кадру використовується формат RAW. Він значно перевершує інші формати в яскравості та деталізації. Зберегти фото в такому форматі допоможуть спеціальні програми: Snapseed, Lightroom, ProCamera та ін.

 

⑨ Композиція

 

Недосвідченому фотографу дуже складно будувати кадр "на око". У налаштуваннях камери можна увімкнути сітку, яка розділить екран на 9 частин. З її допомогою дуже зручно дотримуватися правила третин, наприклад, коли основний об'єкт поміщається у ліву чи праву третину зображення. Сітка особливо корисна при макрозніманні та роботі з ландшафтами.

 

⑩ Фокус

 

Зовсім не обов'язково фокусуватись на основному об'єкті. Якщо ви фотографуєте, наприклад, вазу чи вуличний ліхтар, спробуйте сфокусуватися на речах навколо. Так можна показати предмет через оточення. Вийде дуже оригінально.

 

⑪ Live Photo

 

У цьому режимі смартфон записує 1,5 секунди до і після моменту зйомки. Це допоможе не пропустити важливий момент і вибрати з ролика найкращий кадр.

 

⑫ Ручні налаштування

 

Якісні фото та автоматичні налаштування – дуже рідко поєднуються. Візьміть все у свої руки – пограйте зі світлочутливістю, кольорами, балансом білого, довжиною витримки. Так вам вдасться зробити не тільки оригінальну фотографію, але і знайти власний стиль.

І насамкінець – тримайте смартфон обома руками, періодично протирайте об'єктив і підписуйтесь на наш новинний дайджест.

Було
цікаво?
3019 лайків
Кількість
перeглядів
12210 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
3019 лайків
Кількість
перeглядів
12210 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!