Розділи

Як вибрати електросамокат: 5 кроків до покатушок з вітерцем

Як вибрати електросамокат: 5 кроків до покатушок з вітерцем

Максим Дущак
26.06.2023
5 хв
24.05.2024
Було
цікаво?
2593 лайки
Кількість
перeглядів
11178 переглядів

 

На автомобілі – затори, йти пішки – довго, їхати у громадському транспорті – спекотно. Що ж тепер, вдома сидіти? Звичайно, ні. Підберіть собі добротний електросамокат 🛴

Зробити це не так складно, як здається. Тим більше ми з задоволенням розповімо, які критерії важливі. Підготували детальний гайд, після якого ви самі станете самокатним експертом 🤓

 

За що люблять електросамокати

 

Вони стали справжнім трендом останніх років. Електросамокати дозволяють швидко пересуватися, забуваючи про затори та інші проблеми на дорозі. Ммм… А скільки емоцій вони дарують під час їзди 😆 Ті, хто хоч раз катався, не дадуть збрехати. Спочатку ти думаєш "Як я – доросла людина і на самокатику ... нііі", але вже через 30 секунд покатушок відчуваєш щось на схоже на "ух ти ж ... як це прикольно"

Так, електросамокати взагалі не вибагливі, їх не потрібно заправляти бензином, навіть педалі крутити не треба. Зарядив акумулятор і погнав. Ще й екологія скаже спасибі. Єдиний недолік – погода. Хоча у мене самого є кілька знайомих, які люблять кататися на електросамокаті під дощем і навіть снігом. Тож тут усе суб'єктивно.

 

✔️Підбираємо потужність для новачків та професіоналів

 

Потужність двигуна – це перше, на що варто звертати увагу при виборі електросамокату. Від неї залежить одразу кілька параметрів:

  • наскільки швидко ви дістанетеся до місця;
  • чи вистачить самокату енергії для підйому;
  • чи не “помре” самокат з вашою вагою.

⚡Моделі з двигуном до 250 Вт підходять, в основному, підліткам та дівчатам. Вони можуть розігнатися в середньому до 20-25 км/год та здатні подужати невелику гірку до 10 градусів. Але максимальна вага райдера не повинна перевищувати 80-90 кг. Такі електросамокати можна купити, якщо хочеться спокійно кататися та не переплачувати за надмірну потужність.

⚡Самокати з двигунами на 250-500 Вт зустрічаються на вулицях найчастіше. Вони розганяються до 30-45 км/год та легко долають більшість міських підйомів. Максимальна вага райдера не повинна перевищувати 120 кг. На таких електросамокатах можна спокійно кататися вулицями міста та, при необхідності, піддати газку.

⚡Двигуни потужністю 500-1000 Вт вже цікавіші. Вони розвивають швидкість до 60 км/год, що можна порівняти зі швидкістю автомобіля. Тому на таких електричних самокатах можна сміливо ганяти проїжджою частиною. Тим більше, їм по плечу будь-який підйом у місті. Навіть 2 пасажири із сумарною вагою до 160 кг зможуть без проблем дістатися потрібного місця. Ціна у таких електросамокатів вища за середню, зате ви завжди приїжджатимете на роботу раніше за всіх.

⚡⚡А ось справжнім любителям екстріму підійдуть електричні самокати з двигуном більше 1000 Вт. На цих залізних конях ганяють на швидкості більше 100 км/год, навіть бездоріжжям. Вони впевнено підкорюють круті гірські схили з кутом до 40° та витримують максимальну вагу 200 кг. По суті це двоколісні всюдиходи на всі випадки життя. Ціна у цих електросамокатів досить висока, але воно того варте.

Пам'ятайте, вибір потужності двигуна слід робити із запасом на 30%. Наприклад, якщо хочете ганяти 50 км/год, беріть електросамокат із максимальною швидкістю 65 км/год. З вантажопідйомністю така сама історія. Чому? Будь-який механік вам скаже, що експлуатувати транспорт на межі його можливостей ой як недобре.

 

✔️Як не залишитися з порожнім акумулятором на півдорозі

 

Після двигуна дивіться на максимальний запас ходу електросамокату. Більшість моделей із середніми батареями здатні долати 20-50 км на одному заряді. Але є й унікальні електричні самокати із запасом ходу до 200 км. Звичайно, хочеться подолати без додаткової зарядки якомога більшу відстань, але тут є нюанс:

Більший запас ходу 👉 Більша вага самокату 👉 Більша вартість

Тому при підборі виходьте із власних потреб. Якщо вам на роботу чи навчання якихось 5 км, то електричного самоката з ходом 20 км буде цілком достатньо. Заряду точно вистачить на зворотній шлях, вечірні покатушки, ще й залишиться резерв.

До речі, резерв має залишатися завжди, достатньо 20-30%. Чому? Виробники вказують у параметрах граничний шлях, який може проїхати електричний самокат у “інкубаторних” умовах. Насправді ж все трохи інакше. На показник запасу ходу впливають такі характеристики, як:

  • Вага райдера. На тому самому самокаті тендітні дівчата проїдуть більше, ніж важкі дорослі чоловіки.
  • Тиск у шинах. Оптимальне значення – 3-3,5 бар. Так електричний самокат буде легше розганятись і швидше їхати, а ось нестача тиску, навпаки, знижує ці показники.
  • Рельєф місцевості. Перешкоди, підйоми, бездоріжжя – все це знижує показник запасу ходу електросамоката.
  • Температура повітря. При низьких температурах місткість батареї знижується і електричний самокат проїжджає меншу дистанцію.
  • Стиль їзди. Динамічні розгони, різкі гальмування та інше бешкетування на дорозі швидше розряджають електросамокат.

В результаті, ті ж 20 км запасу ходу можуть перетворитися на 15 км. Ну а ви перетворитеся на злу людину, яка спізнюється 🙃

 

✔️Ознаки оптимальної ваги та розміру: як вибрати електросамокат для дорослого

 

Мотор – обрали, запас ходу – обрали. Переходимо до ваги корпусу електросамокату. Він безпосередньо залежить від батареї: чим більша місткість акумулятора, тим більша вага. Електричні самокати з невеликим запасом ходу (до 20 км.) важать приблизно 10 кг. Пристрої з батареєю на 100 км можуть важити 50-60 кг.

Тут перед вибором важливо врахувати один момент. Якщо ви дуже тендітна дівчина, якій доведеться постійно тягнути електросамокат на 5 поверх, вибирайте легкі моделі – на 10-12 кг. Навіть жертвуючи ємністю батареї. Інакше ви щодня проклинатимете цей бідний транспорт. Якщо ж немає необхідності нести самокат "на спині" або ви досить сильний homo sapiens, то не заморочуйтесь вагою.

З вибором габаритів теж є нюанси. Звичайно, чим менший розмір самоката, тим зручніше його зберігати та транспортувати. Але на ньому має бути ще й зручно їздити. Для цього необхідно, щоб кермо знаходилося біля грудей або трохи нижче. Добре, що в багатьох електросамокатах його висота регулюється. А взагалі – обов'язково влаштуйте собі невеликий тест драйв перед покупкою. Відчуйте як пристрій керується, як входить у повороти, навіть спробуйте чи вміщується електричний самокат у багажник автомобіля, якщо це для вас важливо.

А ось вибір ширини платформи транспорту не дуже важливий. На одних електросамокатах ноги можна розташовувати паралельно одна одній, на інших – одна за одною. Обидва варіанти зручні, справа лише у звичці. Головне, щоб платформа електросамоката мала антиковзне покриття. Так ви точно не впадете, навіть під час дощу.

З кліренсом діє правило "більше – краще". Щоб долати міські бордюри, ями та дорожні нерівності, потрібно щонайменше 10-12 см просвіту. Інакше готуйтеся руками піднімати електричний самокат біля кожного камінця, щоб не пошкодити нижню частину. Для їзди бездоріжжям вибирайте кліренс ще вище.

 

✔️Колеса, з якими завжди докотишся до місця призначення

 

Залишилося правильно вибрати хороші колеса і електросамокат буде зібраний. З великими колесами вас менше трястиме під час їзди, а подолання бордюрів та ям буде майже непомітним. Зате колеса маленького діаметра – більш маневрені та легкі, швидше гальмують. Для наших міст оптимальними вважаються колеса на 8-9 дюймів, для ґрунтових – 10-12 дюймів.

Ще один важливий параметр – тип коліс електросамоката. Ось найпопулярніші:

  • Пневматичні. Мають найкращу амортизацію та роблять поїздку на електросамокаті максимально комфортною. Але їх потрібно регулярно підкачувати плюс є ризик проколоти.
  • Литі. Неможливо проколоти й не потрібно підкачувати. Але вони досить жорсткі, тому підходять тільки для ідеального асфальтного покриття.
  • Перфоровані. Неможливо проколоти, не потрібно підкачувати, ще й мають непогану амортизацію за рахунок отворів у шині. Але вони досить дорогі.

Ідеальних коліс для електричного самокату просто не існує. Вибирайте їх, виходячи з місцевості, на якій плануєте кататися. Для рівної міської дороги підійдуть литі 8-дюймові, для бездоріжжя пневматичні з діаметром від 10”. Перфоровані непогано їздять у місті та за його межами.

 

✔️Необхідний апгрейд: який електросамокат вибрати

 

З основними параметрами розібралися. Але виробники часто обладнають електросамокати додатковими опціями. З ними кататися безпечніше, комфортніше та веселіше. Ось штуки, які вам знадобляться:

  • Амортизатори. Вони згладжують усі нерівності дороги, тому навіть поїздка в лісі буде м'якою. До того ж гарна амортизаційна підвіска забезпечує захист електроніки самоката від тряски.
  • Кермовий дисплей. На ньому дуже зручно контролювати заряд акумулятора, швидкість, пробіг, потужність та інші корисні дані.
  • Підсвічування. Яскраве динамічне освітлення робить нічне катання в місті справді незабутніми. Можна регулювати яскравість і колірний тон, синхронізовувати з ритмом серця тощо. Підсвічування ще й підвищує безпеку, адже такий електросамокат важко не помітити.
  • Колісні крила. Ні, вони не допоможуть злетіти, а ось захиститися від брудного душу з калюж – легко.
  • Складна конструкція. Максимально полегшує зберігання та транспортування електросамоката. У більшості моделей можна скласти тільки стійку керма, але є самокати, які складаються майже вдвічі.
  • Сидіння. Класна штука для дальньої відстані. Висота регулюється, а якщо захочеться постояти просто зніміть його.

Знаєте, що ми ще забули? Гальмівну систему. У електросамокатів вона буває механічна та електронна.

Механічна – найпоширеніша, тут гальмування електросамоката здійснюється за рахунок барабанів або дисків. Звичайно, диски надійніші та довговічніші, ніж барабани, тому рекомендуємо вибирати саме їх.

А ось електронна гальмівна система набагато цікавіша. Вона виконує функцію рекуперації – підзарядки акумулятора під час гальмування, тому на електросамокаті вийде проїхати довше. Більш того, такі гальма часто обладнають антиблокувальною системою ABS. Вона не дає колесам ковзати по поверхні при різкому натисканні на гальмо, тому електросамокат стає набагато ефективнішим.

У багатьох електросамокатах зустрічається як механічна, так і електронна система гальмування. Це ідеальний варіант, хоч і дорогий. 

 

Фуууух, тепер точно нічого не забули 😌 Зберігаємо цей гайд, щоб не втратити, і повільно перекочуємось у наш каталог електросамокатів. Менеджери МТА хочуть, щоб їх закидали питаннями 😏

 

Як вибрати електросамокат для дорослих: популярні питання

 

З якого віку можна кататися на електросамокаті?

 

У законодавстві немає обмежень із цього приводу. Але дитині рекомендуємо вставати на електросамокат не раніше 7-8 років.

 

Чи потрібні водійські права та документи для водіння електросамокату?

 

На момент написання статті жодних прав на керування електросамокатом не потрібно мати. Будь-хто, хто хоч трохи тримає рівновагу, може кататися скільки завгодно. Але, швидше за все, вам захочеться їздити не лише тротуарами. Тому рекомендуємо почитати ПДР, щоб не слухати в свою адресу лагідних слів від невдоволених водіїв.

 

Де можна кататися на електросамокаті?

 

Скрізь, де душа забажає. У законах немає жодних обмежень. Але все ж таки потрібно дотримуватися здорового глузду.

Тротуарами найбезпечніше кататися на електросамокаті зі швидкістю не більше 25-30 км/год, інакше є ризик зачепити перехожих. На проїжджій частині є сенс їхати на швидкісних моделях, які розганяються до 60-80 км/год. А ось виїжджати на трасу не рекомендується, там швидкість автомобілів починається від 100 км/год, що досить небезпечно для самокатиста.

Найбезпечніше місце для їзди на електросамокаті – велодоріжка. Там ви почуватиметеся серед “своїх”. Жаль, що навіть у великих містах їх не так багато.

 

Як захистити самокат від угону?

 

Обов'язково використовуйте спеціальні замки, якщо залишаєте електросамокат без нагляду. Вони такі самі, як і велосипедні. Розірвати чи зрізати майже неможливо. До речі, МТА має цілий каталог таких замків.

Для додаткової безпеки використовуйте GPS-трекер. Встановлюєте його десь під платформою самокату і контролюєте місце розташування через смартфон, аж до кількох метрів. GPS-трекери також є в нашому каталозі.

 

Яке екіпірування потрібне дорослому для безпечної поїздки на електросамокаті?

 

На електросамокаті можна спокійно кататися навіть у повсякденному одязі. Але від падіння не застраховано ніхто. Тому рекомендується одягати хоча б шолом. А якщо ви любитель високих швидкостей та дорожнього бешкетування, рекомендуємо підібрати собі хороші налокітники та наколінники для електросамокату.



Було
цікаво?
2593 лайки
Кількість
перeглядів
11178 переглядів
Поділитись: