Розділи

Як впевнено обрати вживаний смартфон

Як впевнено обрати вживаний смартфон

Олена Калинчук
07.07.2021
10 хв
21.07.2023
Було
цікаво?
2763 лайки
Кількість
перeглядів
7511 перегляд
Зміст
статті
Зміст
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!

Смартфон – один із найпопулярніших девайсів. Ми часто змінюємо модель з трьох поширених причин:

  • старий пристрій виходить з ладу (розбивається екран, заміна якого подекуди може обійтись дорожче за сам телефон, ламається “гніздо” для зарядки тощо);
  • телефон починає “виснути” (відкриття/закриття програм займає більше часу, аніж в перші роки користування. Це можливо, якщо телефон має небагато пам’яті, наприклад, 16 Гб – тоді постійні оновлення операційної системи займають усе більше місця і врешті-решт на те, щоб встановити чергові оновлення просто їх не вистачає);
  • хочемо підкреслити статус за допомогою смартфонів APPLE IPHONE.

Однак, на ринку існує такий різноманітний вибір, що можна легко заплутатися й розгубитися. 

Де і як купувати вживаний смартфон

Сьогодні ми вирішили розповісти про критерії, які мають вагу, якщо ви вирішили купити не новеньку модель, просто з вітрини, а смартфон, який уже був у користуванні. По перше, це розумний спосіб заощадити. Якщо врахувати роздрібну ціну на деякі з нових телефонів, покупка вживаної моделі річної давності може знизити вартість на третину або й більше. 

Отож, пропонуємо декілька порад, які допоможуть спокійно й виважено оцінити всі “за” та “проти”:

  1. Порівнюйте ціни. Завжди стежте за тим, щоб ціна, яку платите за телефон або іншу техніку, була справедливою і розумною для цієї марки та моделі. Якщо ви не знайомі з актуальними цінами, порівняйте їх в Інтернеті, щоб отримати загальне розуміння. 
  2. Обирайте надійного продавця. Покупка вживаної техніки – справа, в якій не зайвою буде певна обережність. Краще звертатися до магазину, якому довіряєте. Адже важливо не лише оглянути та протестувати товар, але й дізнатися про всі його функції й можливості; отримати інформацію щодо повернення тощо. 

То як же купити недорогий, але хороший гаджет і на які технічні моменти звернути увагу в цьому процесі?

Операційна система 

Перше, на що варто звернути увагу при виборі смартфона –це операційна система. Всього існує два види ОС для смартфонів (MIUI, EMUI та інші – це просто оболонки Android, тому їх ми не враховуємо). 

ОС Android від компанії Google – найпопулярніша «операційка» в світі. Володіє відкритим вихідним кодом, за рахунок чого є можливість кастомізації і отримання root-прав. З цієї ж причини на цю ОС існує багато безкоштовних додатків. З мінусів: застарілі моделі неохоче підтримуються виробником, а оптимізація більшості програм знаходиться на низькому рівні. 

ОС iOS від компанії Apple – потужний суперник Android. Переваги: ​​активна підтримка випущених смартфонів, екосистема Apple, високий ступінь конфіденційності та відмінна оптимізація додатків. З мінусів – унікальні аудіо та відео-формати, велика частина ПО платна, складне завантаження мультимедіа. 

Останнім часом дві найпопулярніші ОС активно зближуються, так як Apple запозичує популярні серед користувачів фішки у Android, а Google, навпаки, прагне до плавності і швидкості «яблучного» інтерфейсу. У підсумку, флагмани на базі ОС Android вже наздоганяють Apple по продуктивності. 

Вибір між iOS і Android суб'єктивний і залежить від уподобань конкретної людини.

Діагональ дисплея 

Не буває ідеального розміру екрану: все залежить від потреб користувача. Стандартною і зручною є діагональ екрану – від 6 дюймів і вище, працювати на великому екрані набагато приємніше. Для любителів маленьких гаджетів ще залишилися недорогі моделі до 5 дюймів на базі Android і Apple iPhone SE 2020 на базі iOS, управляти якими можна навіть однією рукою. 

Зрозуміло, що чим більшою є діагональ екрану – тим більша роздільна здатність. Є три класичні HD-варіанти: 720, 1080 1140, але крім них з'явилося ще безліч нових варіантів, наприклад, 2880х1440, 2960х1440, 3040х1440 і так далі. 

Щоб оцінити якість відображуваної картинки, краще звернутися до щільності пікселів (PPI), тобто кількість пікселів на один дюйм дисплея. Чим більше пікселів, тим краща картинка на виході. Окремі пікселі перестають бути видимими при значенні вище 300 PPI:

  • менше 300 PPI – на екрані можуть відображатися окремі пікселі; 
  • 300-350 PPI – комфортний мінімум більшості недорогих моделей; 
  • 400-450 PPI – непоганий показник, властивий смартфонам середнього цінового сегмента ; 
  • понад 500 PPI – відмінне значення, яке зустрічається тільки на флагманських моделях. 

Тип дисплея 

Всього існує три стандартні типи екрану: TN, IPS і OLED: 

  1. TN – низька якість зображення, використовується в бюджетних моделях; 
  2. IPS – найпопулярніший варіант на сьогодні, володіє гарною якістю картинки і непоганими кутами огляду; 
  3. OLED – кращий варіант. Забезпечує яскраву, контрастну картинку й ідеальний чорний колір, також немає проблеми вигорання і надто кислотних кольорів. 

Герцовка дисплея 

Частота оновлення екрану – тренд, який прийшов на смартфони з ігрових ПК. Виробники смартфонів почали стрімко нарощувати частоту, досягнувши рекордних 144 ГГц. Цей параметр впливає на плавність відтворення інтерфейсу, але до тих пір, поки смартфони не навчаться видавати стабільний FPS в іграх, у високій герцовці немає сенсу. 

Звичайному користувачеві вистачить стандартних 60 ГГц, тим більше, що висока частота істотно впливає на автономність акумулятора. 

Місце для фронтальної камери 

У спробах створити повністю безрамковий дисплей, гостро постало питання про розташування на екрані фронтальної камери. Нині існує три варіанти: 

  • U-подібний – маленький напівовал на екрані вгорі; 
  • O-подібний – звичайний круглий отвір в дисплеї; 
  •  «Чубчик» – довгий трапецієподібний виріз з набором сенсорів: варіант, якийі залишився тільки у Apple і ще кількох моделей. 
  • ще один варіант – висувна камера, але підекранну версію хорошої якості поки не зміг створити жоден виробник. 

Процесор і графічний прискорювач 

На відміну від ПК, в смартфонах кількість ядер процесора і його частота практично не мають значення. Набагато важливішою є оптимізація і архітектура. У систему завжди входить графічний прискорювач, причому чим потужніший процесор, тим краще відеоадаптер. 

  • Snapdragon – виробляються компанією Qualcomm, а в якості графічного адаптера використовують Adreno, один з найефективніших відеоадаптерів для смартфонів. Вважаються одним з кращих варіантів для ігор. 
  • Helio – чіпи від компанії MediaTek, нічим не поступаються більш популярним конкурентам. Забезпечують хорошу продуктивність і діляться на категорії залежно від цінового сегмента.
  • Dimensity – так само чіпи від MediaTek, випущені спеціально для пристроїв з вбудованим 5G-модемом. 
  • Exynos – спеціальні чіпи від компанії Samsung, створені для однойменних пристроїв. Використовують відеоадаптери Mali. 
  • Kirin – ексклюзивні процесори для Huawei і Honor, так само використовують Mali. 
  • Apple AX – процесори, використовувані тільки в смартфонах Apple. З Apple A11 Bionic використовують власні графічні ядра. Визнані найбільш продуктивними чипами для смартфонів. 

Оперативна і вбудована пам'ять 

Важливий параметр будь-якого сучасного телефону. Від «оперативки» залежить швидкість роботи і можливість смартфона тримати додатки на фоні одночасно. Мінімальний показник для комфортної роботи – 4 ГБ, а у флагманських апаратів може бути встановлено до 16 ГБ оперативної пам'яті. Запам'ятайте, що зайвої оперативної пам'яті не буває, чим більше – тим краще.  

Більшість пристроїв підтримують sd-карти, за допомогою яких можна суттєво розширити внутрішнє сховище. Такий варіант допоможе заощадити, так як карти пам'яті набагато дешевше ніж смартфони з великим об'ємом пам'яті. 

Потужність батареї, типи зарядки, роз'єми 

Час автономної роботи смартфона – один з його основних параметрів. Так як зараз користувачі практично не випускають телефон з рук, 4000 мА * ч – це необхідний мінімум, адже заряд активно витрачається на GPS, bluetooth, екран, передачу даних, ігри і відео. Смартфони з потужністю батареї нижче 4000 мА * ч підійдуть тільки для дзвінків і повідомлень. 

Бездротова зарядка – зручна функція, яка позбавить користувачів від зайвих проводів. Смартфон просто лягає на поверхню док-станції і заряджається автоматично, а потужність станції становить від 4 до 40 Вт. Єдиний мінус – неможливість зарядки через щільний чохол. У комплект смартфона зарядна станція не входить, її потрібно купувати окремо. 

Швидка зарядка – опція, яка допомагає в екстреній ситуації зарядити смартфон за кілька хвилин. Для використання потрібна підтримка функції самим смартфоном і спеціальний кабель.

Камери: їх кількість і роздільна здатність

Крім основної камери в смартфонах присутні безліч датчиків: надширококутний об'єктив, портретний, «телефото» і так далі. Всі вони покликані поліпшити якість зйомки і розширити можливості створення фотографій. 

Але, крім зростання числа мегапікселів і кількості камер не варто забувати про розмір матриці, оптики, стабілізації і інших параметрах. Смартфони з однаковими характеристиками можуть видавати різні знімки, так як для гарної «начинки» необхідне ще й якісно налаштоване ПО. Функцією оптичної стабілізації оснащені всі смартфони з високого цінового сегмента. Вона запобігає тремтінню камери і не дозволяє зображенню змазуватися під час зйомки в русі. 

Більш бюджетні моделі використовують електронну стабілізацію, коли вся обробка фотографій відбувається за допомогою програмного забезпечення. 

Кілька SIM-карт 

Дві SIM-карти дозволяють використовувати один номер для особистого життя, а інший для роботи, або застосовувати різні тарифи під час подорожей за кордон. Більшість сучасних смартфонів підтримують використання другої SIM-карти.

Останні смартфони від компанії Apple мають два роз'єми під SIM-карти, але одна з них – eSIM. Ця технологія дозволяє зберігати на одній сім-карті до п'яти номерів і підключати тарифи віддалено. eSIM стає в пригоді туристам, адже дозволяє користуватись доступними тарифами за кордоном, щоб залишатись на зв’язку. 

Кращі пропозиції від МТА

Якщо смартфон необхідний вам тільки для дзвінків і повідомлень, немає сенсу купувати дорогий апарат. Шукаєте пристрій для ігор і перегляду фільмів? Слід переконатися, що у нього потужний процесор і велика діагональ екрану. Мандрівники можуть придбати захищену модель, так як звичайні сучасні смартфони досить крихкі. Якщо метою покупки є створення хороших знімків, уважно вивчіть камерні датчики та придивіться до моделей з потужним акумулятором. Просунутим користувачам підійдуть моделі з роз'ємом Type-C і функцією бездротової зарядки.

А щоб здійснити вдалу покупку з найкращими враженнями та без особливих зусиль – завітайте в МУЛЬТИМЕDІА. Проконсультуємо вас та радо допоможемо з вибором. До того ж, у нас є можливість обміняти свій смартфон на новенький, або придбати гаджет у кредит.

 

Більше цікавого: “Потужне оновлення прошивки для Oculus Quest”

Було
цікаво?
2763 лайки
Кількість
перeглядів
7511 перегляд
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
2763 лайки
Кількість
перeглядів
7511 перегляд
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Стартовий пакет Lifecell eSIM (цифрова SIM)

    150 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!