Розділи

Як вибрати повербанк: корисні поради з правильного підбору

Як вибрати повербанк: корисні поради з правильного підбору

Надія Кучинська
19.10.2023
5 хв
06.11.2023
Було
цікаво?
1264 лайки
Кількість
перeглядів
7621 перегляд

 

Об'єктивно, автономності гаджетів, якими користуємося щодня, недостатньо для сучасних вимог. Смартфони, смартгодинники, навушники, планшети, ноутбуки, USB-лампи, і, навіть АКБ, – обмежені за часом роботи.  Тому ми зібрали поради, як вибрати повербанк і не пошкодувати про це 🔋

 

Повербанк – портативний, компактний, легкий пристрій  для дому, роботи та подорожей. Цей корисний девайс забезпечує безперебійну подачу електроенергії за будь-яких умов та обставин.

Але в магазинах такий великий вибір переносних зарядних пристроїв, що розбігаються очі. Який обрати? З рекомендаціями від наших експертів підібрати ідеальний – не складе труднощів.

 

Історія появи повербанка

 

У 2004 розробники створили перший ПЗП для відеокамер, щоб проводити дослідження в Антарктиді. Річ у тому, що низька температура повітря розряджала акумулятори камер за кілька хвилин. Для роботи техніки в екстремальних умовах розробили легкі, невеличкі повербанки, які швидко відновлювали заряд. Альпіністам також було зручно пересуватися з ними на будь-які відстані.

До 2004 року в портативних зарядних пристроях не було сенсу, бо ємність перших акумуляторів телефонів становила всього 1000 мАч. Завдяки цьому заряд тримався кілька тижнів і навіть місяців. 

 

Як-вибрати-павер банк

 

Коли створили перші iPhone, стало зрозуміло – заряду акумуляторів вистачає лише на невеликий час. Тож розробники зробили спеціальний чохол, який відновлював батарею. Так з'явилася ідея виробництва гаджета, що зможе заряджати техніку де завгодно та коли завгодно.

 

Який вибрати повербанк: 3 рекомендації з підбору моделі

 

Перед тим, як вибрати повербанк для телефона, потрібно визначитися з такими моментами. 

Призначення. Подумайте, під який пристрій його обираєте: смартфон, ноутбук, навушники, розумні годинники або інші гаджети. Для повсякденного використання в місті павербанк повинен бути легким, невеличким за габаритами, середньої міцності. Вистачить 3000-10000 мАч з функцією "Швидка зарядка".

 

Повербанк-для-ноутбука

 

Для постійного руху в межах населеного пункту або області варто брати підвищену ємність – 10000 мАг. А ось для тривалих подорожей, туристичних походів краще обирати пристрої з міцного матеріалу, які мають високий рівень захисту від вологи, пилу. В пригоді стануть і сонячні панелі. Заряд має бути в межах 10000-50000 мАг.

Бюджет. Визначтеся з вартістю, яку готові заплатити за зовнішню батарею. Зараз вона варіюється в межах 200-7000 грн. На ціну впливає матеріал, дизайн, функціональність, ємність батареї. 

Бренд. Топові виробники піклуються про репутацію, використовуючи високоякісні комплектуючі. Сьогодні одними з найпопулярніших брендів є Xiaomi, Baseus, Hoco, Huawei, Remax, Asus, HIPER.

 

Повербанк-який-вибрати

 

На чому можна заощадити? 

  1. Матеріал – пристрій з пластику дешевший за металевий.
  2. Функціональність – навіть додатковий ліхтарик підвищує ціну.
  3. Ємність – при обмеженому бюджеті обирайте Power Bank під потреби, не беріть із великим запасом.
  4. Дизайн – ціна авторського пристрою завжди вище, але чи потрібна краса, поруч із функціоналом – вирішувати тільки вам.

 

Враховуйте, що портативні акумулятори від світових компаній коштують у декілька разів дорожче.

 

Хоча бюджетні варіанти часто не поступаються за якістю, а також захищені від перезаряджання, коротких замикань, перегріву, повного розряду. Тому можете заощаджувати на бренді.

 

Яким чином вибрати Power Bank: основні характеристики

 

Розглянемо всі моменти, на які варто звернути увагу, щоб зрозуміти, який вибрати Power Bank.

 

Батарея

 

Існують літій-іонні та літій-полімерні. Перші – найпопулярніші, мають високу енергетичну щільність, низький саморозряд. Але вони нестійкі до впливів температур, механічних пошкоджень та швидко "старіють". Бажано не допускати повного розряду. Літій-полімерні батареї – безпечні, стійкі, з низьким саморозрядом та великим терміном експлуатації.

 

Ефект пам'яті слабко виражений, тому жоден зовнішній акумулятор не потребує попередньої розрядки відразу після покупки.

 

Як-вибрати-павербанк

 

Ємність

 

Ця характеристика показує, скільки разів та яку техніку зможе зарядити пристрій за час використання. Вимірюється в міліампер годинах.

 

Ємність, мАг

3000-6000

7000-15000

Від 20000 до 100000

Вага, грам

200-400 

400-500 

від 400 

Призначення

Повноцінно заряджають смартфони, смартгодинники, колонки, навушники. Але не призначені для планшетів, ноутбуків.

Заряджає смартфон, колонки, смартгодинник, навушники. А також здатен заряджати планшет, ноутбук кілька разів.

Більше призначений для смартфонів, планшетів, ноутів.

 

Часто, при виборі павера, людина намагається дізнатися кількість циклів зарядки конкретним пристроєм, розділивши номінальний об'єм гаджета на ємність акумулятора. Проте жодна "банка" не віддає 100% енергії – частина витрачається на її зберігання та передачу. Тобто, фактична місткість зовнішнього акумулятора нижча на 10-20% за зазначену виробником. 

У ПЗП на 3000 мАг реальна ємність – 2700-2800 мАг, а у пристрою на 10000 мАг – всього 7500-8000 мАг.  Тому не вибирайте місткість впритул, беріть із запасом у 20-30%.

 

Від ємності залежать параметри, вага, вартість повербанків.

 

Потужність зарядки

 

Від цього показника залежить швидкість зарядки гаджета. Чим він вищий – тим швидше заряджається смартфон або ноут. Напруга універсальних повербанків складає 5 В, цього вистачає для нормальної зарядки батареї на 3000 мАг. 

Більшість пристроїв, представлених на ринку, видає понад 5 В. ПЗП з функцією швидкої зарядки виробляє 9-20 В, а іноді й більше. 

 

Це дозволяє підзаряджатися до 100% за півгодини. 

 

Як-правильно-вибрати-павербанк

 

Зверніть особливу увагу на цей показник, якщо обираєте повер для ноутбука. Просто великої ємності акумулятора тут недостатньо. Техніка повинна підтримувати функцію швидкого заряджання, а портативний зарядний пристрій має мати один роз'єм з необхідною потужністю. Тобто для ноутбука на 15 В (30 Вт) потрібен повербанк з входом на 15 В, не менше.

 

Порти

 

За роз'ємами можна визначити для яких пристроїв підходить ПЗП. Найчастіше зустрічаються моделі з 1-2 USB, але є повербанки з 3+ портами, а також з Type-C, Lightning. Якщо в портативного акумулятора 2+ роз'єми, то часто вони мають різні показники струму заряду для заряджання кількох різних пристроїв. Наприклад, один на 1 А для смартфона, а інший на 2 А – для планшета.

 

Як-підібрати-повербанк

 

Сила струму зарядки Power Bank варіюється в межах 1-3 А, але є й більші показники. Найчастіше, роз'єм типу А видає 2 А. І це має важливе значення. Перед покупкою зверніть увагу на маркування зарядного пристрою смартфона. Якщо він призначений для струму в 1 А, беріть PowerBank з таким самим або більшим показником. Візьмете з меншим – пристрій буде заряджатися повільніше. Наприклад, 2 години замість однієї. 

 

Більшість моделей видають максимальну силу струму при підключенні одного пристрою. Але, якщо використовувати два роз'єми одночасно – на 1 А та 2 А – вони обидва віддаватимуть по 1 А. 

 

Додаткові характеристики

 

У всіх повербанків різний функціонал. Для того, щоб користуватися було комфортно, рекомендуємо обирати пристрої з такими зручними опціями.

Індикація заряду або екран з відображенням відсотків. З ними зручніше відстежувати рівень розрядки акумулятора.

Захист від перезаряджання, перепадів напруги, перевантажень, перегріву, коротких замикань. Це подовжує термін експлуатації акумулятора, говорить про безпеку пристрою.

Заряджання мікрострумом малопотужних пристроїв. Дозволяє безпечно заряджати маленькі гаджети: навушники, смартгодинники, лампи.

 

Важливі-функції-повербанка

 

Захист від ударів та вологи. Важливий для зовнішніх батарей, які плануєте брати в поїздки, подорожі.

Функція бездротового підзаряджання Wireless Charger. Дозволяє заряджати техніку на відстані, без застосування кабелю. Роз'єми за таких умов майже не зношуються.

Функція швидкого підзаряджання Quick Charge. Зменшує кількість витраченого часу в 1,5-2 рази.

LED-ліхтарик. Важливий у подорожах. Допоможе також зорієнтуватися у приміщеннях з поганим освітленням, на відкритій місцевості ввечері або вночі. 

 

Повербанк-з-фонариком

 

Сонячні панелі. Дозволяють заряджати зовнішній акумулятор у різних умовах, навіть без доступу до розетки. При цьому рекомендуємо обирати повербанки з 2-3 способами заряджання, бо поповнення заряду тільки цим – непрактичне. Через маленьку панель на корпусі зарядка займає багато часу, а постійний перегрів на сонці шкодить акумулятору.

 

Не всі функції з наведених вважаються обов'язковими, тому відштовхуйтесь від власних потреб та вимог.

 

Користуйтеся повербанком правильно

 

Ми визначилися яким чином вибрати Power Bank, тепер розглянемо основні правила заряджання, щоб він прослужив довше.

  1. Підключіть повербанк до зарядного пристрою від смартфона. Підходить стандартний мережевий адаптер на 2 А. Можна також заряджатись від ноутбука або комп'ютера, але часу це займає більше.
  2. Дочекайтеся мерехтіння індикатора, що надає інформацію про процес, рівень заряду. Якщо пристрій не почав відразу заряджатися, натисніть кнопку увімкнення кілька разів або затисніть її на 2-5 с. 
  3. Залиште Power Bank на кілька годин.
  4. Дочекайтеся підсвічування всіх індикаторів, припинення мерехтіння.
  5. Від'єднайте від зарядного пристрою.

Повербанк відключається від живлення автоматично після повного заряду. Це запобігає нагріву та збільшує термін служби.

 

Як-правильно-користуватися-power-bank

 

Подовжуємо життя батареї:

  • після покупки відразу зарядіть ПЗП до 100%;
  • не залишайте Power Bank в місцях з низькою температурою повітря;
  • використовуйте лише справні, якісні кабелі для підзарядки;
  • якщо повербанк довгий час лежить без справи, контролюйте, щоб рівень заряду був 80%;
  • уникайте перегріву батареї під час заряджання;
  • не залишайте пристрій під променями сонця.

 

Якщо купуєте перехідники під Power Bank, вибирайте трохи більше, ніж 2 А. Висока сила струму здатна зашкодити акумулятору і швидко вивести його з ладу.

 

Як вибрати повербанк для телефона та різних девайсів

 

Розглянемо параметри, які потрібно враховувати при виборі ПЗП для різної техніки: смартфонів, колонок, смартгодинників, навушників.

 

Як-вибрати-повербанк-для-телефону

 

Гаджет

Смартфон

Планшет, роутер

Ноутбук

Колонка, смартгодинник, навушники

Роз'єми

Micro-USB, USB, Type-C, Lightening

USB 2.0, USB 3.1, Type-A Plug, Type-B Jack, а ще – універсальний роз'єм Type-C з потужністю до 100 Вт 

Micro-USB, USB, Type-C, Lightening

Напруга, Вольт 

5

5

Повинна бути від 12V. Для сучасних ноутів – 16-19V.

5

Сила струму зарядки, Ампер

1

Від 1.5

Від 3

До 1.5

Ємність, мАг

Від 3000 

Від 10000 

Від 20000 

До 10000 

 

Для вимогливої сучасної техніки – телефонів, ноутбуків, екшн-камер, гіроскутерів – обирайте батареї ємністю 20000-50000 мАг зі струмом 3+ А.

 

Підсумок

 

Power-Bank-який-вибрати

 

Для того, щоб залишитися задоволеними від покупки:

  1. Визначтеся відразу з напругою – вона повинна підходити під всю вашу техніку, а не тільки під телефон.
  2. Сила струму не має бути нижчою за вказану на зарядному пристрої для смартфона, планшета, ноутбука. Інакше заряджання буде занадто довгим, а в деяких випадках не почнеться взагалі через невідповідність Power Bank гаджету.
  3. Обирайте повербанк з більшою ємністю, ніж пристрої, що плануєте заряджати.
  4. Купуйте пристрої лише з тими додатковими функціями, якими плануєте користуватися. Бо від їх кількості залежить вартість батареї.
  5. Не гоніться за брендом. Так, це гарантія якості, надійності, безпеки, але є і бюджетні гідні моделі.
  6. Зверніть увагу на габарити, матеріал, колір корпусу. Батареї для подорожей та поїздок містом – кардинально відрізняються.

 

Тепер можна купувати повербанк – як вибрати та на що звертати увагу ви вже знаєте. А якщо є сумніви – завжди можете звернутися до консультантів МТА.

 

Було
цікаво?
1264 лайки
Кількість
перeглядів
7621 перегляд
Поділитись: