Розділи

Як вибрати портативну колонку: 5 лайфхаків від експертів МТА

Як вибрати портативну колонку: 5 лайфхаків від експертів МТА

Максим Дущак
26.07.2023
5 хв
27.07.2023
Було
цікаво?
1800 лайків
Кількість
перeглядів
7764 перегляди

“Хочу якісну та гучну портативну колонку. Щоб акумулятора вистачало на довго і можна було брати із собою на природу!”

Приблизно з таким запитом прийшов до нас нещодавно клієнт. Ааа, ще він хотів, щоб колонка мала адекватну ціну. Зараз розповімо, як таке провернути 😏

 

За що ми обожнюємо портативні колонки

 

Ось встали ви з ранку і думаєте: "Помити посуд, приготувати поїсти, зробити прибирання ...". Можна робити це з незадоволеним обличчям, а можна врубити колонку на весь будинок, підспівувати та танцювати з пилососом під улюблену музику. Звучання як на концерті, а гучності хоч лопатою загрібай. Ну кааайф же.

А ще – з колонкою можна відпочивати на природі та з друзями, дивитися фільми і навіть їздити за кермом. Коштує вона недорого, а скільки емоцій дарує… ммм. Головне, знати як вибрати блютуз-колонку 👇

 

🎯 Рецепт якісного звуку

 

Щоб дійсно насолоджуватися звуком, у переносній колонці повинні зійтися два елементи:

  • широкий частотний діапазон;
  • кілька звукових каналів.

Чим ширший діапазон частот, тим більше деталей улюбленої пісні ви почуєте. Але не варто переходити до крайнощів, адже людське вухо сприймає частоти від 16 до 20 000 Гц. Тому портативна колонка, яка відтворює такий самий діапазон – ідеальна. Музика буде насиченою, об'ємною, динамічною. Коротше як на крутому концерті 🙂

З кількістю звукових каналів діє правило "більше-краще". В ідеалі має бути як мінімум по одному динаміку на низькі, середні та високі частоти. Саме в цьому випадку і створюється те саме стерео, і здається, ніби об'ємний звук огортає з усіх боків. Такий ефект може забезпечити один динамік, але колонка повинна мати спеціальні технології для цього. А ще можна створити стереопару, але про це читайте в останньому розділі.

Зараз хтось скаже, що на якість аудіо впливають габарити динаміка, перетворювач, підсилювач і навіть матеріал корпусу портативної акустики. Так, але їхній вплив мінімальний. Більшість людей без музичного слуху навіть нічого не відчують. Тим більше, багато портативних девайсів схожі між собою конструкцією.

Набагато важливіше зосередитися на іншому 👇

 

🎯 "Реальна" потужність

 

Потужність переносної колонки пов'язана з гучністю звучання – більше ват, більше гучності звуку. Але цей параметр має 2 основні показники:

  • PMPO – максимальна потужність, яку може видати колонка у моменті (1-2 секунди).
  • RMS – максимальна потужність, яку видає колонка протягом тривалого часу.

Перший параметр може бути вищим у 10 разів, і виробники цим вміло маніпулюють, мовляв, дивіться, наша колонка найпотужніша. Але нам цікавий саме другий варіант – RMS. Яким він має бути? Тут уже як душа забажає:

  • 10-30 Вт – цілком вистачає для домашнього використання та посиденьок з друзями на природі.
  • 30-60 Вт – ідеально для галасливих вечірок. Рівень гучності динаміків схожий на автомобільну звукову систему.
  • 60 Вт і більше – підходить для серйозних заходів у великих залах або просто неба.

До речі, чим більше ват у bluetooth-колонці, тим глибшими і пронизливішими будуть баси. А ще – звук менше спотворюватиметься на максимальній гучності.

Але пам'ятайте – більша потужність потребує більше енергії 👇

 

🎯 Оптимальна батарея – яку вибрати портативну колонку

 

Заморочуватись ємністю вбудованого акумулятора колонки взагалі не варто. Слабкіша акустика передбачувано споживає менше енергії, ніж потужніша, та й версія Bluetooth має значення.

На щастя, майже завжди в характеристиках є точний час автономного живлення. Нууу… майже точний 🙂 Фішка в тому, що виробники вказують час роботи пристрою на рівні 30-50% гучності, щоб зацікавити більше клієнтів. Адже чим тихіше грає бездротова колонка, тим довше вона працює без підзарядки.

Насправді ж цифру вказану в параметрах пристрою діліть на 2, адже навряд чи ви будете слухати аудіосистему на 30% гучності.

А ось конкретний час автономної роботи слід підбирати індивідуально під себе. На ринку можна підібрати пристрій із автономністю від 1 до 40 годин. Головне, пам'ятайте, чим більший акумулятор, тим він дорожчий і важчий. Сумніваюся, що вам захочеться тягти із собою 10-15 кілограмову цеглину. Тому вибирайте оптимальну автономність – 10-20 годин.

 

🎯 Портативний дизайн

 

"Портативність" кожен розуміє по-різному. Але ми в МТА впевнені, що розмір пристрою не повинен бути більшим за пляшку з водою. А в ідеалі, щоб вага не перевищувала 1 кг. Таку блютуз-колонку зручно брати із собою як на прогулянку, так і у похід.

Вологозахист – ще один важливий елемент. Чим вище рівень вологозахисту IP, тим краще. Адже під час посиденьок може піти дощ, хтось розіллє напій або колонка впаде в калюжу.

Найчастіше зустрічається захист IP67. Така бездротова колонка повністю захищена від пилу та бруду, навіть падіння у воду на глибину до 1 метра їй не зашкодить.

 

🎯 Корисні фішки – як вибрати Bluetooth-колонку

 

Фууух з основними параметрами розібралися. Але гаджети часто обладнані цікавими штуками. Ось що вам може стати в нагоді:

  • Підсвічування. Танцювати чи співати під яскравим динамічним підсвічуванням куди цікавіше. Його колір, візерунок та інші характеристики можна налаштовувати в мобільному додатку.
  • Вбудований мікрофон. В основному потрібен, якщо ви хочете спілкуватися через колонку по гучному зв'язку. Також мікрофон можна використовувати для караоке.
  • Голосовий помічник. Він керує музикою, регулює звук, шукає треки в інтернеті, керує домашньою технікою та навіть замовляє таксі.
  • Power Bank. Корисна функція для мандрівників, адже не потрібно тягнути з собою окремий павербанк. Підключив портативну колонку до смартфона через кабель USB і насолоджуєшся зростаючими відсотками.
  • Стереопара. Функція забезпечує підключення одночасно кілька однакових девайсів. Стереоефект буде зашкалювати, а ви – світитися від щастя.
  • NFC. Забезпечує моментальне підключення смартфона до колонки без використання USB. Досить просто доторкнутися до пристроїв
  • FM-тюнер. Бонус для любителів радіо.
  • Еквалайзер. Дозволяє налаштовувати параметри звуку під себе через смартфон.

Вибирайте, що для вас важливо і вперед за покупкою девайса:)

До речі, на сайті МТА близько 1000 портативних колонок на будь-який випадок життя. Усі вони перевірені та мають гарантію. А якщо захочете розібратися в характеристиках моделей детальніше – пишіть чи телефонуйте нашим менеджерам. Читачів нашого блогу вони приймуть позачергово 🙂

 

Популярні питання про портативну акустику

 

Яку портативну колонку обирають у 2023 році?

 

У нас одразу два лідери продажів – бездротові Marshall Emberton II та JBL Charge 5. У них глибокий бас та гучні динаміки, хороша потужність та заряду вистачає на 20 годин музики. Є роз'єм USB із підтримкою флешки. Беріть та насолоджуйтесь крутим девайсом.

 

Порадите модель, яка зараз найпотужніша?

 

JBL Partybox 310 звучить із потужністю 240 Вт. Вона перетворює будь-який захід на драйвову дискотеку. Коштує девайс трохи більше 500 доларів, зате має 18 годин автономності, динамічне підсвічування та багато цікавих фішок, як, наприклад, виходи для мікрофона та гітари.

 

Більше цікавого – ТОП 7 портативних колонок: найкращі моделі 2023 – рейтинг МТА

Було
цікаво?
1800 лайків
Кількість
перeглядів
7764 перегляди
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
1800 лайків
Кількість
перeглядів
7764 перегляди
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Акустика портативна Marshall Emberton II Black and Brass (1006234)

    7699 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Акустика портативна JBL Charge 5 Gray

    7299 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Акустична система JBL PartyBox 310 Black (JBLPARTYBOX310EU)

    22999 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!