Розділи

Як вибрати планшет: 12 порад від експертів

Як вибрати планшет: 12 порад від експертів

Надія Кучинська
30.01.2024
15 хв
Було
цікаво?
622 лайки
Кількість
перeглядів
3458 переглядів

 

Плануєте купити гаджет, але як вибрати планшет правильно не знаєте? Допомагаємо визначитися з моделлю за 5 хвилин⚡

 


 

Компактний, легкий, продуктивний планшет стане чудовим рішенням, коли потужності та розмірів смартфона вже недостатньо, а ноутбука – забагато. Він дає змогу проходити курси, дивитися фільми, монтувати відео вдома, у кафе та дорогою на роботу. Ловіть рекомендації щодо вибору планшета, виходячи з ключових параметрів.

 

Планшет який вибрати: призначення гаджета

 

Процес завжди починається з постановки мети покупки гаджета. Так легше визначитися з пріоритетними характеристиками.

 

Як-вибрати-планшет

 

Умовно всі планшети поділяють на 5 категорій.

  1. Для читання і веб-серфінгу. Для таких моделей головне компактність, легкість, розмір екрана. Підійдуть гаджети з дисплеєм у 7-9 дюймів і середньою автономністю. Продуктивність та інші вимоги значення не мають.
  2. Для перегляду відео. Тут важлива хороша якість дисплея, широка діагональ, висока роздільна здатність і автономність. 
  3. Для офісних завдань. Міні-ноутбук краще брати з можливістю підключення клавіатури, миші. ОЗП не менше 6-8 Гб, щоб не підвисав браузер при паралельно відкритих додатках. Необхідна підтримка SIM-карти для доступу в інтернет – одразу визначтеся з її форматом і розміром.
  4. Для ігор, малювання, професійних програм. Великі вимоги означають значні витрати. Потрібен гаджет з екраном у 10+ дюймів, максимальною продуктивністю, потужним процесором і відеокартою, 8+ Гб ОЗП, хорошою автономією. Для роботи з графікою важлива ще й якісна передача кольору.
  5. Для поїздок. Потрібна відмінна автономність, якісний екран, хороші кути огляду, гідна яскравість, слот під сім-карту.

 

Планшет-який-вибрати

 

Підбирайте категорію вдумливо, щоб через півроку не зіткнутися з нестачею пам'яті, продуктивності або автономності.

 

Розмір, вага і матеріал

 

Вибір цих параметрів залежить від призначення та бюджету.

 

Для роботи вдома краще підійдуть потужні, важкі та дорогі гаджети, а ось для поїздок і подорожей – портативний і легкий. У першому випадку вибір моделей просто необмежений, а в другому – в описі має бути вказано вагу до 500 г і товщину корпусу до 7 мм.

 

Як-вибрати-планшет-для-ігор

 

Зовнішній вигляд і матеріал планшета безпосередньо залежать від вартості. 

 

  1. Недорогі моделі оснащені пластиковим корпусом. На матовому менше видно потертості, подряпини. На глянцевому вони більш виражені, тому беріть пристрої світлих відтінків.
  2. Для любителів екстремальних видів спорту і мандрівників бюджетним варіантом буде пластиковий планшет з прогумованими деталями. Такий не вислизає і не затирається.
  3. Офісним співробітникам, бізнесменам, експертам сподобаються гаджети з металевим корпусом, такі як iPad. Вони дорожчі, зате презентабельні, стійкі до зовнішніх впливів і вологи.

 

Для захисту пристрою завжди використовуйте спеціальний чохол і скло.

 

Дисплей

 

Один із найважливіших параметрів. Знову-таки, який вибрати планшет, залежить від мети покупки. Для соціальних мереж і серфінгу над екраном заморочуватися не завжди є сенс. А ось для читання, обробки фото, монтажу відео, ілюстрації та інших робочих завдань – доведеться.

 

Типи планшетів

 

Вибрати-планшет

 

Планшети умовно ділять на 3 категорії.

  1. Компактні – 7-9". Підходять для стандартних завдань: перегляду новин, пошуку інформації, читання, легких іграшок. Хороший варіант для поїздок, подорожей.
  2. Стандартні – 9-10". Техніка для розваг. Портативні моделі, на яких зручно грати, дивитися серіали, проходити навчання, серфити в інтернеті.
  3. Професійні – 10-13". Такі планшети створені для роботи. Потужні, досить масивні, мультифункціональні. Замінюють ноутбук у відрядженнях, але частіше використовуються вдома або в офісі. 

Враховуйте, що розмір дисплея впливає на автономність. Що він більший, то сильніше сідає батарея. Тому завжди порівнюйте не тільки екрани моделей, а й обсяг акумулятора.

 

Матриця

 

Зверніть увагу на матрицю дисплея – від неї залежить якість і чіткість зображення, комфорт, енергоефективність планшета.

Як-вибрати-хороший-планшет

 

Існує шість типів екранів.

  1. LCD, TFT, TN, MVA – бюджетні РК-матриці, плюси яких: вартість, висока швидкість відгуку, мінімальне споживання енергії. Значно поступаються іншим типам за контрастністю, передачею кольору, яскравістю, кутами огляду, відтворенням чорного.
  2. IPS, PLS – усе ще доступні, але з кращими візуальними властивостями. Ці РК-матриці отримали природну передачу кольору, високу контрастність, кути огляду до 178°, певну довговічність.

 

Який-планшет-вибрати

 

  1. AMOLED, Super AMOLED – дисплеї преміум-якості, які підтримують новітні технології, зокрема HDR. Дорогі, зате високоточні, яскраві, відмінно передають відтінки, з насиченим чорним кольором. У них мінімальна товщина, є захист зору.
  2. Pixel Sense – аналог, який встановлюють на гаджети Microsoft.
  3. Liquid Retina – дисплеї планшетів Apple, схожі на Super AMOLED.

 

Як-правильно-вибрати-планшет

 

Для щоденних завдань вистачить екрану від LCD до IPS, а ось для ігор і графіки краще брати моделі від AMOLED до Liquid Retina.

 

Додаткові фактори

 

Зверніть увагу на роздільну здатність планшета. Для 7-дюймового дисплея вистачить роздільної здатності HD, а ось для 8-дюймового і більше – потрібно, як мінімум, FullHD.

 

Пам'ятайте, що кращий формат, то деталізованішим і чіткішим буде зображення.

 

Який-планшет-обрати

 

Великим плюсом для планшета стануть додаткові технології, такі як:

  • захист очей – усуває синє світіння, попереджає швидку стомлюваність;
  • нічний режим – знижує яскравість до мінімального рівня, що зменшує навантаження на зір.

А також регулювання розміру шрифтів, багатовіконний режим.

 

Операційна система

 

Від ОС залежать можливості гаджета, кількість доступних програм і комфорт використання. Перепрошити планшет не вийде, тож підходьте до вибору усвідомлено. 

Android. Відмінно підійде для навчання і стандартних завдань. Платформу Android встановлюють на планшети більшості виробників, таких як Xiaomi, Samsung, Asus. Основний плюс – наявність великої кількості безкоштовних додатків у Google Play. Операційна система моментально синхронізується зі смартфонами на Android.

 

Операційна-система-планшета

 

iOS. Призначена для робочих завдань, встановлюється на продукцію бренду Apple. Вона регулярно оновлюється, відмінно оптимізована під додатки, працює набагато швидше і плавніше Windows, швидко синхронізується з iPhone, Mac.

 

Однак вибір програм обмежений App Store, а безкоштовних додатків помітно менше.

 

Найкращий-планшет-для-роботи

 

Windows. Підходить для будь-яких завдань – від щоденних до робочих. Стане хорошим вибором для власників ПК, ноутбуків, смартфонів на тій самій ОС. Вона оптимізована під сенсорний дисплей, дозволяє перемикатися між пристроями під час робочого процесу. На ній можна використовувати всілякі безкоштовні програми, підключатися до сканера і принтера.

 

Однозначно сказати неможливо, який планшет підійде, потрібно пробувати. 

 

Пам'ять

 

Швидкість роботи планшета залежить від ОЗП: що значніший об'єм, то більшу кількість операцій за секунду обробляє гаджет. 

  1. Бюджетки отримують 1-3 Гб оперативки – цього вистачає для читання, серфінгу, перегляду відео. 
  2. Просунуті моделі розраховані на 4+ Гб, інакше продуктивності буде недостатньо для офісних додатків, соцмереж. 
  3. Преміальні планшети – від 6 Гб і більше, щоб тягнути важкі програми, такі як Photoshop.

 

Актуальними типами ОЗП вважаються LPDDR4 і LPDDR5.

 

Як-купити-хороший-планшет

 

Вбудована пам'ять впливає на:

  • кількість інформації, що зберігається на планшеті;
  • швидкість завантаження ОС;
  • швидкість передачі даних. 

Менше ніж 256 Гб брати не рекомендуємо, інакше доведеться скидати зайве з планшета на ноутбук, накопичувачі, хмару.

 

SIM-карта

 

Підтримка сімки – великий плюс для планшета, інакше зв'язок з'являтиметься тільки на ділянках із покриттям Wi-Fi. Для підключення до інтернету гаджети використовують один із двох стандартів зв'язку.

 

Планшет-для-дзвінків

 

3G. Застарілий варіант з максимальною швидкістю 2 Мбіт/с. Здатний передавати, приймати дані в мережах 4G, але не на повну потужність. Такий стандарт підходить, коли немає потреби у швидкому підключенні.

 

Планшет-як-вибрати-хороший

 

4G. Формат, яким оснащені більшість планшетів, оскільки максимальна швидкість передачі даних становить 1 Гбіт/с.

 

Деякі моделі підтримують функцію дзвінків, а також оснащені модемом.

 

Бездротові інтерфейси

 

Планшет має підтримувати Bluetooth і Wi-Fi. Це дасть змогу підключати гарнітуру, отримувати та передавати дані, перетворювати планшет на пульт і мініатюрний командний центр. Останні, найшвидші версії – Bluetooth 5.2 і Wi-Fi 6.

 

Продуктивність планшета

 

Безпосередньо залежить від встановленого процесора і відеокарти. Для соцмереж достатньо 4 ядра CPU, а ось для геймінгу, роботи з ресурсоємними додатками – не менше 6-8 ядер. Частота має бути в межах 1.2-2,6 ГГц.

 

Як-вибрати-планшет-за-характеристиками

 

Топові показники швидкості та ефективності отримали процесори:

  • Apple A12-A15 Bionic;
  • Qualcomm Snapdragon 800-х серій;
  • Microsoft SQ1;
  • Samsung Exynos 9810, 9611, 8890;
  • Kirin 960, 955, 980, 990;
  • Intel Core 7-10 покоління;
  • MediaTek P70;
  • MediaTek Helio X10, X20.

Їх краще вибирати для геймінгу, обробки фото, монтажу відео, малювання. Для стандартних завдань вистачить чипсета середньої продуктивності, такого як MediaTek Helio P22T.

Вибрати планшет за характеристиками

 

При виборі CPU, знайдіть детальну інформацію про продуктивність моделі, бенчмарки для новітніх іграшок і важливих програм. Вони допоможуть остаточно визначитися з планшетом.

Що вищий клас процесора, то продуктивніша відеокарта. Від швидкості відеоядра, своєю чергою, залежить комфорт під час геймінгу, виконання завдань у графічних програмах. Тому економити не рекомендуємо.

 

Однак варто враховувати, що планшети з погано оптимізованим програмним забезпеченням гальмуватимуть, навіть за топового чипсета.

 

Камера

 

Об'єктиви планшета не розраховані на створення професійних фото, в цьому немає потреби. Їх кількість і якість визначаються вартістю пристрою. 

 

 

Зазвичай на планшет встановлюють 1-2 основні камери та фронталку. Нас цікавить остання, щоб було комфортно спілкуватися по відеозв'язку. Оптимальна роздільна здатність – 720p і вище.

 

Автономність планшета

 

Подумайте, як часто і де плануєте використовувати планшет, адже автономність залежить від ємності акумулятора

  1. Бюджетники зазвичай оснащують батареєю на 2000-3000 мАг. Цього вистачить на 4 години активного використання гаджета, і на кілька днів – в економному режимі.
  2. Топові моделі отримують ємність 4000-8000 мАг. Такого акумулятора вистачить на 6 годин гри, і на тиждень – періодичного використання.

 

Як вибрати планшет для роботи

 

На автономність впливає не тільки розмір акумулятора, а й тип, діагональ дисплея, якість оптимізації OS, встановлене "залізо". А головне – режим роботи. Найекономніший – читання при вимкненому зв'язку. Bluetooth, LTE, Wi-Fi, соцмережі, ігри, важкі програми садять акумулятор у 2-3 рази швидше.

 

Планшет-для-розваг

 

З часом автономність гаджета зменшується, тому не заощаджуйте на батареї або ж одразу заплануйте купівлю портативного акумулятора.

 

Великим плюсом для планшета будуть функція швидкої та бездротової зарядки.

 

Стереодинаміки

 

Зазвичай розташовуються на бічних панелях, щоб не заважати спілкуванню по відеозв'язку. Для геймінгу, монтажу, дзвінків важливо, щоб звук був об'ємний, чіткий, насичений.

 

Додатковий функціонал планшета

 

Якщо плануєте використовувати гаджет для роботи, зверніть увагу на наявність 3 додаткових елементів. 

Стилус. Електронне перо дає змогу швидко записувати інформацію, малювати, обробляти фото, керувати програмами. Його наявність обов'язкова для художників, дизайнерів, ілюстраторів, фотографів, бізнесменів.

 

Як вибрати планшет для інтернету

 

Клавіатура, миша. Незамінні під час роботи з тестами, програмами, соціальними мережами.

Чохол-підставка. Буде потрібен, якщо планшет плануєте використовувати як аналог ноутбука. Однак враховуйте, що деякі гаджети в чохлі перевершують розмірами ультрабуки. Якщо компактність у пріоритеті, варто розглянути планшет-трансформер.

 

Який вибрати планшет для інтернету

 

Роз'єми. Під час роботи з контентом, документами, файлами потрібно щонайменше 1-2 USB-порти, в ідеалі – Type-C.

 

Як підібрати планшет: останні настанови

 

Сподіваємося, після прочитання стало зрозуміліше, планшет який вибрати виходячи з параметрів. 

 

Як-вибрати-найкращий-планшет

 

Саме час братися до практики:

  1. Знайти в інтернет-магазині бажану модель планшета за допомогою 5 фільтрів: бренд, розмір екрана, тип матриці, вид процесора, обсяг пам'яті. 
  2. Проаналізувати відповідні за зовнішнім виглядом, функціями гаджети.
  3. Відкинути нерелевантні пристрої.
  4. Почитати відгуки, рекомендації про ті, що цікавлять.

 


 

Обирайте той планшет, який здається ідеальним поєднанням функцій і дизайну – не помилитеся.

 

Більше цікавого:

 

Було
цікаво?
622 лайки
Кількість
перeглядів
3458 переглядів
Поділитись: