Розділи

Як організувати дистанційну роботу?

Як організувати дистанційну роботу?

Олена Калинчук
09.03.2021
5 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
3211 лайк
Кількість
перeглядів
8314 перегляди

 

У 2021 році продовжується тенденція до поширення дистанційного формату роботи. Наша нова реальність пропонує швидко і гнучко адаптуватись до змін, організовувати віддалені робочі місця, комунікувати на відстані, здійснювати ефективний тайм-менеджмент, мотивувати, запобігати професійному вигоранню дистанційної команди, правильно складати свій графік, запобігати додатковим стресам і втомі, налаштовувати техніку і гаджети для повноцінної віддаленої роботи.

 

Особливості віддаленої роботи

 

Кількість людей, які працюють дистанційно, постійно зростає у всьому світі. Такий формат дарує певну гнучкість як для бізнесу, так і для самих співробітників. До переваг організації віддаленої роботи з точки зору роботодавців можна віднести:

  • Мотивацію для працівників. Можливість працювати з дому часто стає ключовим аргументом на користь компанії у боротьбі за цінні кадрові ресурси. Зі свого боку, людина цінує те, що їй демонструють довіру, тому вона вмотивована працювати добре. 
  • Високу продуктивність. Побоювання роботодавців, що дистанційно працівники не так дисципліновано виконують свою роботу – популярний міф. Насправді, мотивовані віддалені співробітники якісніше концентруються на своїх завданнях і не відволікають увагу на сторонні чинники;
  • Зниження витрат. Дистанційна команда – це економія і скорочення витрат на утримання працівників: оргтехніка, офісне приладдя, чай, кава;
  • Можливість працювати з кращими. Навіть у мегаполісах може виникати проблема із підбором професіоналів високого рівня, особливо вузьких спеціалізацій. Перспектива віддаленої роботи дозволяє відшукати цінного фахівця з будь-якої локації країни.

Позитивні моменти у роботі з дому є відчутними і для співробітників. Більшість із них мають потребу працювати у власному ритмі, щоб бути продуктивнішими. 

Суттєво заощаджується ресурс часу, адже, якщо витрачати на поїздку в офіс (та підготовку до неї) майже дві години на день, за місяць це буде вже 44 години, а за рік набіжить 528 годин чи 22 доби, витрачені дарма. 

Працюючи вдома, людина менше хворіє. Вона має змогу уникнути зайвого ризику для здоров’я та потурбуватися про себе, заздалегідь прийнявши ліки.

 

Складнощі дистанційного формату

 

Незважаючи на те, що віддалена робота має цілий ряд переваг, підходить вона не для всіх, і те, що для одних – мрія, для інших може стати справжнім кошмаром.

Серед недоліків цього формату для певної категорії людей є: складність зберігання самоконтролю, нестача соціалізації та спілкування, відсутність кар’єрного зростання й ізольованого робочого простору, втрата фізичної форми та ін.

 

7 корисних порад, які зроблять дистанційну роботу максимально ефективною

 

Важливим моментом, який може впливати на продуктивність, є здатність до самоорганізації. Якісно прокачати цей скіл можна, прислухавшись до кількох простих порад:

  1. Баланс роботи й відпочинку. Людина, яка працює з дому, має вміти правильно розподіляти свій робочий та особистий час. Без рівноваги в цьому питанні, можна втратити відчуття ефективності та працювати практично цілодобово. Тому слід чітко дотримуватись робочого режиму дня, а в періоди відпочинку – не заглядати до робочого мейлу, не відповідати на повідомлення та не планувати нові проекти.  
  2. Організація робочої зони. Навколишнє оточення, інтер’єр, якість освітлення тощо, неабияк впливають на робочий настрій. Тому для якісної дистанційної роботи необхідно облаштувати собі зручний простір, де мозок працюватиме найбільш активно та зібрано. 
  3. Дрес-код. Традиційні ранкові ритуали з підготовки до роботи дуже важливі. Якщо людина робить собі зачіску й одягає офісний одяг, вона підсвідомо налаштовується на активну діяльність. В домашньому халаті та піжамі такого ефекту не досягти.
  4. Зосередженість на результаті. Для того, щоб чітко дотримуватись дедлайнів і якісно виконувати необхідний обсяг роботи, варто чітко планувати свій розпорядок дня, складати перелік завдань на кожен день, встановлювати нагадування. А хороший результат є і додатковою мотивацією, адже завжди приємно перевершувати самого себе.
  5. Систематичні конференції з командою. Технології чудово справляються із функцією управління командою і дистанційного спілкування. Завдяки сервісам, на зразок Zoom, Skype, WhatsApp, Telegram, Google Meet та ін. можна здійснювати мікроменеджмент: обговорювати досягнення та прогрес, планувати й аналізувати роботу кожного співробітника.
  1. Активне спілкування. Відчутним недоліком дистанційної роботи є особлива форма самотності. Порівняно з людним офісом, вдома людина може відчувати брак спілкування. Тому так важливо щодня прогулюватись, зустрічатися з друзями, спілкуватись із цікавими людьми. Якщо не обмежувати себе периметром квартири, а спробувати вести  життя активніше, дистанційна робота розкриє свої особливі переваги. 
  1. Корисне і своєчасне харчування. Варто уникати появи в раціоні нездорових продуктів. З одного боку, дуже зручно мати змогу хрумтіти чимось смачненьким, коли захочеться. Та це не завжди сприятиме концентрації мозку. Правильний режим харчування та якісна їжа – вдале рішення для підвищення енергійності й активного настрою.

 

Незамінні гаджети для якісної дистанційної роботи

 

Організація робочого місця вдома та створення комфортної обстановки починається із оснащення необхідним технологічним інструментарієм.

Що з уже наявного приладдя можна успішно використовувати, а які пристрої варто додатково придбати або осучаснити? Пропонуємо підбірку гаджетів і аксесуарів до них, що стануть у пригоді.

 

Функціональний ноутбук

 

Якщо робота не передбачає використання інтенсивного програмного забезпечення, вдалим рішенням є застосування ноутбука. Його ключові переваги – компактність, функціональність, мобільність. Крім того лептоп має комплексну конструкцію і, на відміну від стаціонарного ПК, не потребує додаткових аксесуарів (монітора, клавіатури веб-камери, мікрофона). Інколи можна обійтися навіть без мишки.

 

Потужний комп’ютер

 

Апгрейд настільного комп’ютера чи покупка нового залежить від специфіки професійної діяльності. Для роботи з текстовими редакторами, таблицями, презентаціями, 1С та логістичними додатками достатньо двоядерного системника та 4-8 ГБ оперативної пам’яті. 

Якщо ж людина працює в AutoCAD, програмах для фоторетушування, відеомонтажу, верстки, професійної роботи з комп’ютерним кодом – варто вибирати потужнішу техніку. Знадобиться чотирьох-, шести- або навіть восьмиядерний процесор, дискретна відеокарта високої продуктивності, оперативна пам’ять більше 8 ГБ тощо.

 

Клавіатура

 

Якісна, м’яка і безшумна робота клавіатури не лише подарує комфорт віддаленому працівнику, але й подбає про спокій його оточуючих. Мало кому сподобається слухати безкінечне “клацання” і гуркіт клавіш, тому варто обирати зручну й тиху модель, яка стане функціональним помічником у домашньому офісі.

 

Мишка

 

Для програмістів, копірайтерів, контент-менеджерів, дизайнерів важливим аксесуаром для роботи є комп’ютерна мишка. Для стаціонарного комп’ютера зазвичай обирають провідний тип миші, який підключається за допомогою кабеля і роз’єму USB. Такий пристрій не потребує батарейок і швидко реагує на дію і клік. Бездротова мишка має свої переваги – автономність, зручність, менший фізичний розмір. Проте з таким типом маніпулятора необхідно періодично дбати про заміну батарейок та забезпечувати стабільний сигнал Bluetooth або Wi-Fi.

 

Килимок

 

Навіть найсучасніша і найпрофесійніша мишка для підвищення якості свого функціоналу потребує правильної робочої поверхні. Один із варіантів – килимок для миші. Він може бути виготовлений з різних матеріалів: пластиковий, алюмінієвий, скляний, гелевий, тканинний, гумовий, корковий. Різноманітність асортименту дозволяє обрати модель, що вдало підійде до індивідуальних запитів і потреб.

 

Освітлення робочого столу

 

Тим, хто працює не лише в електронних форматах, але й має справу з паперовими документами, варто подбати про оснащення столу якісною настільною лампою.

Сучасні освітлювачі – компактні, легкі, мобільні, гнучкі, автономні. Вони мають зручні налаштування та дозволяють якісно освітлювати найдрібніший текст.

 

Ергономічне крісло

 

Комп’ютерне крісло допоможе створити необхідний комфорт як для роботи, так і під час відпочинку за інтернет-серфінгом чи улюбленими іграми. Його особлива форма забезпечує правильну підтримку хребта та позбавляє тіло від зайвих навантажень. Дизайн комп’ютерних крісел – найрізноманітніший, їх можуть виготовляти з натуральної або штучної шкіри, тканини, сітки тощо.

 

Гарнітура

 

Навушники, оснащені вбудованим мікрофоном, дають змогу відповідати на дзвінки, створювати голосові сповіщення, спілкуватися в чаті, озвучувати відеоролики тощо. У віддаленій роботі обійтися без гарнітури складно.

 

Зарядний пристрій

 

Працюючи дистанційно, є необхідність упродовж робочого дня залишатися на зв’язку та стежити за рівнем заряду гаджетів: ноутбука, навушників, смартфона тощо. Якісний зарядний пристрій допоможе продуктивно працювати і не відволікатись на технічні нюанси.

Тренд дистанційної роботи може бути вимушеним кроком або індивідуальним вибором. Головне, щоб цей формат був ефективним для обох сторін: роботодавця і працівника. 

Сподіваємось, що наші поради і рекомендації допоможуть вам зберегти й підвищити власну продуктивність та мотивацію. А необхідні гаджети і технологічні пристрої для організації віддаленої роботи ви можете купити в нашому інтернет-магазині.

 

Було
цікаво?
3211 лайк
Кількість
перeглядів
8314 перегляди
Поділитись: