Розділи

Як обрати професійну кавомашину для вашого кафе чи ресторану: практичні поради

Як обрати професійну кавомашину для вашого кафе чи ресторану: практичні поради

Надія Кучинська
29.04.2024
10 хв
Було
цікаво?
102 лайки
Кількість
перeглядів
468 переглядів

 

Вибираємо кавомашину під потреби бізнесу на раз-два ☕

 

Знайти ідеальне обладнання для свого закладу – непросте завдання. Воно або дороге, або дуже дороге, і яке саме підходить – незрозуміло. Нумо з'ясовувати, як обрати професійну кавомашину за адекватні гроші в 12 кроків.

 

1. Формат закладу

 

Здається, на що може впливати смак кави? Не всі ж її п'ють. Але насправді від вибраної кавомашини залежить якість усіх напоїв, рівень сервісу та репутація закладу загалом.

 

Як обрати професійну кавомашину для вашого кафе чи ресторану

 

У кафе, ресторанах високого рівня має бути все максимально смачно – від закусок до напоїв, тому й кавомашини потрібні відповідні. А от для невеличких закладів можна встановити обладнання подешевше. 

 

2. Тип кавомашини

 

Вибір моделей для кафе та ресторанів – необмежений, але всі вони поділяються на два види.

Автоматичні кавомашини – мають вбудовану кавомолку, прес з дозатором. Для них не потрібно спеціальних знань або навичок: натиснув на кнопку – забрав напій. Таке обладнання підійде закладам, які не спеціалізуються на якісній каві.

 

Як вибрати кавомашину

 

Ручні кавомашини – працюють тільки на меленій каві, потребують кваліфікованого бариста та спеціального обладнання (темпера, джага, пітчера, килимка). Поділяються на ріжкові, напівавтоматичні та суперавтоматичні еспресо-машини.

 

3. Функціонал кавомашини

 

Під час вибору, перевірте обладнання на термостійкість, наявність cool touch капучинатора, манометрів тиску, температурного комплекту насадок. Уточніть кількість бойлерів та їхній обсяг. 

 

Як обрати кавомашину для закладу

 

Важливими моментами будуть і:

  • регулювання фракцій помелу;
  • лічильник чашок;
  • автоматичне управління, увімкнення, вимкнення;
  • захист від перегріву;
  • самоочищення;
  • налаштування заварювання кави;
  • встановлення температури, тиску.

Також придивіться до матеріалу корпусу та деталей, дизайну.

 

4. Споживання електроенергії

 

Часто заклади розташовують у житлових будинках, де не можна вмикати надто потужне електроприладдя. Звертайте увагу на цей фактор, бо проблеми з проводкою або мешканцями вам точно не потрібні. Плюс, світло для підприємців – недешеве задоволення, а деякі кавомашини можуть споживати понад 1,5 кВт

 

5. Інтенсивність потоку клієнтів

 

Завжди враховуйте обсяг продажів. Якщо у вас ресторан забитий під зав'язку всі вихідні, то автоматична кавомашина стане невдалим вибором через її повільність і маленьку кількість груп. У такому випадку логічніше придивитися до ручної.

 

Як обрати кавову машину для кафе чи ресторану

 

А ось при низькій інтенсивності можна спокійно встановити автоматизоване обладнання.

 

6. Кількість чашок за одне приготування та за день

 

На кавомашини може бути встановлено від 1 до 3 груп, завдяки чому бариста здатен приготувати 1-5 напоїв одночасно. Якщо у вас великий потік клієнтів, варто замислитися на 2-3 групами, якщо маленький – достатньо 1-2. Подумайте, скільки напоїв потрібно буде готувати за одну годину в час пік.

 

Кавова машина для кафе чи ресторану

 

Також враховуйте загальну кількість чашок кави на день. Оцініть потенційну максимальну кількість відвідувачів, які приходитимуть до закладу. 

 

7. Ємність для води та бункер для зерен

 

В автоматизованих кавомашинах вони вже вбудовані, а ось для ручних, ймовірніше, доведеться купувати контейнер для кави, бутлі зі спеціальною водою окремо. Або взагалі під'єднувати обладнання до водопроводу, встановлювати фільтрацію. 

 

Кавомашина для бізнесу

 

Це додаткові витрати та пошук вільного місця. Зате помел в окремих бункерах легко налаштовується, вода якісна, і кава виходить смачнішою.

 

8. Види напоїв

 

Подумайте, наскільки широкий асортимент необхідний закладу. 

Вам потрібні:

  • класичні кавові напої – еспресо, ристрето, допіо, американо, капучино, лате, флет вайт;
  • додаткові – какао, гарячий шоколад, чай;
  • авторські – джміль, еспресо-тонік, глясе;
  • всі разом. 

Для класичних та додаткових достатньо автоматичної кавомашини, а от для широкого асортименту рекомендуємо брати ручний варіант.

 

9. Вага і габарити

 

Професійна ручна кавомашина потребує як мінімум метр вільного місця у довжину, і 70+ см – у глибину. Знизу повинно бути достатньо місця під бутлі з водою чи підведення труб, а зверху – для нагрівання чашок. 

 

Як вибрати кавомашину для бізнесу

 

Автоматична – набагато компактніша, тому спокійно розміщується за барною стійкою будь-якого розміру. Якщо ж казати про кавомашину для самообслуговування, доведеться враховувати додатковий простір під кришки, цукор, мішалки.

 

10. Цінова політика закладу

 

Проаналізуйте свою ЦА, щоб зрозуміти, скільки люди готові заплатити за чашку кави. Наприклад, капучино з автоматичної кавомашини може коштувати 30 грн, а з ручної – 60+ грн. Якщо у топовому закладі гості погодяться заплатити за смачний напій хоч 100 грн, маленький авторський такі розцінки просто "вб'ють".

 

11. Співробітник

 

Відразу продумайте, хто буде відповідати за приготування напою. 

 

Якщо це офіціант або бармен, рекомендуємо зупинитися на автоматичних кавомашинах. Вони не потребують багато уваги, тому не відволікатимуть персонал від основної роботи. Автоматизація процесів в такому випадку надважлива, бо безпосередньо впливає на якість та швидкість послуг.

 

Як вибрати кавову машину для бізнесу

 

Якщо у кафе або ресторані планується посада бариста – обирайте професійну ручну кавомашину. Вона потребує більше часу, зусиль, концентрації та бюджету, зате смак кави буде неперевершений. Це важливо для закладів високого рівня.

 

12. Бюджет і бренд

 

Кавомашина не повинна складати половину вашого бюджету на заклад. Краще з часом її замінити, ніж віддати останнє. 

Зазвичай, вартість обладнання:

  • бюджетного – до 30000 грн;
  • середнього – 30000-60000 грн;
  • професійного – 150000+ грн.

Якщо ж бюджет обмежений, але мрієте про класну професійну кавомашину, подивіться б/у варіанти

Враховуйте, що окрім витрат на придбання, доведеться регулярно оплачувати обслуговування та матеріали. У ручної вони коштуватимуть дорожче.

 

Як обрати кавомашину

 

Під час вибору кавомашини подумайте і про бренд. Маловідомі дешеві аналоги можуть доставити проблеми через відсутність центрів сервісного обслуговування.

 

Пам'ятайте, професійне обладнання – це вкладання у смачну каву, стабільну роботу та репутацію. Не нехтуйте ним. Бажаємо успіхів вашому бізнесу!

 

Було
цікаво?
102 лайки
Кількість
перeглядів
468 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
102 лайки
Кількість
перeглядів
468 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Кавомашина Krups Intuition Preference + EA875E10 Black Silver

    59999 ₴ 36999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Кавоварка Delonghi EC 685.W White ріжкова, еспресо

    8799 ₴ 7999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Кавомашина Philips Series 1200 EP1223/00

    22999 ₴ 15499 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Кавомашина Delonghi ECAM 320.60 B Black

    31999 ₴ 27999 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!