Розділи

Види батарейок: як правильно вибрати елемент живлення

Види батарейок: як правильно вибрати елемент живлення

Надія Кучинська
30.03.2023
10 хв
21.07.2023
Було
цікаво?
2586 лайків
Кількість
перeглядів
9426 переглядів

 

У кожному домі є хоча б один пристрій, який працює від батарейок.

 

Ліхтарик, наручний годинник, зубна щітка, пульт від кондиціонера, будильник, дитяча іграшка, гірлянда – не працюють без цього елемента живлення. Навіть з розвитком технічного ринку і появою пристроїв на акумуляторах, актуальність батарейок залишається. 

Раніше більшість покупців не звертали уваги під час вибору на технічні характеристики. Максимум дивилися на типорозмір, форму та ціну. Але після відключень світла українці стали більш обізнаними в елементах живлення. І це правильно, бо від характеристик залежить ефективність роботи батарейок та акумуляторів.

Нижче розглянемо важливі критерії вибору елементів живлення, а ще навчимося правильно їх підбирати та зберігати.

 

Які бувають типи батарейок

 

Є два основні типи батарейок – звичайні та акумуляторні.

Звичайні. Застосовуються для годинників, ліхтариків, будильників, пультів домашнього управління. Вони живлять прості прилади з мінімальним споживанням енергії. Плюси таких елементів: низька вартість, висока ємність, миттєве застосування після покупки. Мінус лише один – використання одноразове та не заощаджує бюджет.

 

види-батарейок-для-приладів

 

Акумуляторні. Використовуються для пристроїв з високим споживанням енергії, на кшталт фотоапаратів. До плюсів відносять багаторазову експлуатацію та значну економію. До мінусів: тривале відновлення заряду, потреба в зарядці перед першим застосуванням. Також постійно необхідне стандартне джерело живлення.

Під час вибору враховуйте потужність пристрою.

 

Акумуляторні батарейки: як відрізнити від стандартних

 

Перевіряйте тип живлення за 1 хвилину.

 

На які написи звертати увагу

Як відрізнити акумуляторні батарейки? Є два написи, які точно вказують, що за елемент перед нами.

 

Всі виробники наносять на пакування один з написів:

  • "Do not recharge" – не підлягає перезаряджанню;
  • "Rechargeable" – перезаряджається.

 

Останній вказує на те, що перед нами акумулятор. 

Звичайну батарейку також можна визначити за написом "battery" на пакуванні.

 

акумуляторні-батарейки-як-відрізнити

 

Як позначаються акумуляторні батарейки

 

Чудовий спосіб визначити тип – подивитися на маркування IEC.

  1. На стандартних вказується комбінація R, CR, ER, FR, LR, PR, SR.
  2. На акумуляторах – KR, HR, ZR.

 

І хоча не всі виробники відповідально ставляться  до маркування, на більшості брендів можливо побачити такі позначки.

 

Додатково, на пакуванні акумуляторів прописується:

  • швидкість заряджання – наприклад, "Chargement rapide/Normale" або "Normal/Quick charge";
  • ємність акумулятора – чотиризначна цифра й приписка мАг;
  • матеріал – Ni-Cd, Ni-Mh, Li-ion, Li-Pol.

 

Акумуляторні батарейки: як відрізнити їх тепер знаємо, залишилося зрозуміти інші параметри.

 

Який вид батарейки вибрати

 

Існує 6 основних, які відрізняються між собою характеристиками та потужністю. Кожна батарея має свою форму та типорозмір. 

 

Циліндричні батарейки

 

Мізинчикові або мініпальчикові батарейки (AAA) застосовуються для приладів з малою потужністю: годинників, пультів ДУ, електронних іграшок, LED-гірлянд. Існує два різовиди: сольові та лужні. Перші використовують для обладнання з високим енергоспоживанням, а другі – з низьким. На них вказується R03, LR03, FR03, HR03.

 

види-та-типорозміри-батарейок

 

Пальчикові батарейки використовують для приладів з різною потужністю: годинників, будильників, електронних іграшок, гірлянд, підсвічувань, фотоапаратів, відеокамер. Бувають так само сольові та лужні. З маркуванням R6, HR6 і LR6 відповідно. Сольові завжди встановлюються у потужні пристрої, а алкалінові (лужні) – у малопотужні.

Середні батарейки (С) використовують для пристроїв зі стандартною та високою потужністю: великі ліхтарики, іграшки, рації, переносні магнітоли. Вони мають форму барильця. Маркуються елементи R14, LR14, HR14. Найкращі варіанти у цьому класі підтримують технологію Ready2Use, яка дозволяє довго зберігати потужність. 

Великі батарейки (D) використовують для радіо, ліхтарів. Мають таку саму форму барильця, але більші розміри. Бувають лужні батарейки на 1,5 mAh та вугільно-цинкові на 1,2 mAh. У них три варіанти маркування: LR20, HR20, 373, R20, Mono. Рекомендуємо обирати у цьому класі батарейок бренд Panasonic.

 

Батарейки-для-пристроїв

 

Додатково за типорозміром розрізняють.

  1. AAAA – наймініатюрніші батарейки А класу. Вони маркуються LR61, R8D425.
  2. CR2 – літій-іонні батарейки. Мають розміри вдвічі менші за пальчикові, але потужніші за них.
  3. CR123 – акумулятори. Схожі на мініпальчикові, але мають інші параметри – 34,5 мм і 17 мм.
  4. A23, A27, 29 – звичайні циліндричні елементи, вдвічі менші за пальчикові й при цьому потужніші.
  5. 14500, 16340, 18650, 26650 – акумуляторні батареї, розроблені спеціально для високострумкових механізмів. Перші 2 цифри вказують на діаметр, а решта — на довжину.

 

чим-відрізняються-батарейки

 

Прямокутні батарейки

Батарейки Крона (PP3) – масивні прямокутні елементи живлення, які встановлюються у вимірювальні медичні пристрої, рації. Видають високий рівень напруги – 9 В. Бувають літієві, сольові та лужні. Маркуються 6F22 та 6LR61. Рекомендуємо обирати моделі, які витримують 100 циклів перезаряджання і гарно працюють у широкому температурному діапазоні – від -30°C до +50°C. Найкращі показники у бренду Panasonic.

Круглі батарейки

Дискові літієві (С) застосовуються для годинників, іграшок, калькуляторів, лазерних вказівок, материнських плат, термометрів, ліхтариків. "Таблетки" маркуються CR, а срібні або ртутно-цинкові – SR, V. Останній різновид батарейок вже майже не використовується, їх можна побачити лише у медичних приладах та пристроях для зв'язку. 

 

дискові-круглі-батарейки

 

За типорозміром додатково розрізняють такі види батарейок.

  1. CR2016, CR2025, CR2032 – мініатюрні з іонами літію. Перші 2 цифри вказують на діаметр, а усі інші – на висоту.
  2. LR41 – алкалінові одноразові батарейки. Їх діаметр складає 7,9 мм, а висота – 3,6 мм.
  3. LR44 – лужні батарейки, які заборонено перезаряджати. Їх діаметр – 11,6 мм, а товщина – 5,4 мм.

 

Перед покупкою визначтеся, для якої техніки потрібні батарейки, а потім обирайте модель відповідного типорозміру.

 

Які батарейки обрати за технологією виготовлення

 

Батарейки та акумулятори розрізняються електрохімічною системою. 

 

Акумуляторні батарейки

 

Нікель-кадмієві. Цей різновид елементів живлення випускають у вигляді Крона. Дешеві батарейки, які витримують температуру до -50°C. Їх які встановлюють у потужні прилади. Ефективно працюють до 10 років при правильному використанні. Швидко самостійно розряджаються, тому не можуть зберігатися без діла понад 1 місяць. Поступово втрачають ємність при постійному перезарядженні.

Нікель-металгідридні. Холодостійкі, дешеві, з великою ємністю та стабільною напругою. Менш токсичні, ніж попередня модель. Їм властивий саморозряд, нагрівання під час роботи. Елементи не можна зберігати у розрядженому стані. Не бажано відновлювати заряд до повної його втрати.

Літій-іонні. У таких батарей мінімальний саморозряд та відсутній "ефект пам'яті". Вони підтримують високу напругу, швидко заряджаються. Але такі елементи чутливі до високих та низьких температур, погано переносять повний розряд, мають високу ціну.

 

які-бувають-акумуляторні-батарейки

 

Літій-полімерні. Набагато безпечніші у використанні, ніж літій-іонні. Встановлюються у потужні пристрої, бо мають високі показники місткості, енергетичної щільності. Виходять з ладу поступово, повністю відсутній "ефект пам'яті". Чутливі до холодних температур.

Срібно-цинкові. Створені для потужного обладнання – батарея здатна віддавати великі струми – до 50 А. Витримують широкий діапазон температур від  -40 до +50 °C. Але цикл перезаряджання у пристрою мінімальний – до 100 разів. Коштують дорого і в побуті майже не застосовуються.

 

Одноразові батарейки

 

Сольові. Використовуються для техніки з мінімальним енергоспоживанням, які не потребують стабільної напруги. Це найдешевший варіант батарей, тому що в них мала ємність, висока чутливість до низьких температур. Термін придатності – 3 роки.

Лужні. У них великий ресурс, стабільна напруга, низький рівень саморозряду. При цьому вага трохи більша за попередні, як і вартість. Термін придатності – 5 років.

 

які-існують-одноразові-батарейки

 

Літієві. Випускають у типорозмірі Крона та CR, тому у них величезна ємність. Саморозряд мінімальний. Працюють у широкому температурному діапазоні. Термін придатності – 7 років.

Срібно-оксидні. Випускаються у типорозмірі V. У таких елементів високий рівень щільності заряду, стабільна напруга, але й вартість недешева.  

 

Як вибрати батарейку за ємністю

 

Ємність батареї впливає на кількість енергії, яку вона віддає: чим більший показник об’єму, тим довше працюватиме. Але зауважте, що один і той самий елемент живлення видає різний результат, залежно від типу пристрою. Наприклад, фотоапарат тягне більше заряду, ніж кухонний годинник.

 

Місткість акумуляторів

 

Тип Показник
АА 600-3500 mAh
ААА 650-1300 mAh
C 3000-4500 mAh
D 10000 mAh
CR123 650-700 mAh
5-значне маркування 2200-3600 mAh
Крона 120-500 mAh

 

Місткість звичайних батарейок

 

Тип Показник
АА 1100 mAh (сольові), 2700-3000 mAh (лужні) 
ААА 540 mAh (сольові), 1100 mAh (лужні)
АААА 300 mAh (сольові), 500-600 mAh (лужні)
C 3800 mAh (сольові), 8000 mAh (лужні)
D 8000 mAh (сольові), 12000 mAh (лужні)
CR123 1500 mAh
«таблетки» CR і V залежить від розмірів
Крона 400 mAh (сольові), 565 mAh (лужні), 1200 mAh (літій-іонні)
A23 40 mAh
A27, A29 20 mAh

 

Як вибрати правильну ємність? Визначтеся з приладом, типом та типорозміром батареї. Також звертайте увагу на різновид елемента живлення – сольовий, лужний чи літієвий.

 

Як підібрати батарею для приладу

 

Вибір в першу чергу залежить від мети використання.

  1. Пультам, настільним годинникам, будильникам та іншим електроприладам з низьким зарядом підходять сольові та лужні.
  1. На ліхтарі, іграшки, пульти сигналізації встановлюють літієві.
  1. Нікель-металгідридні, літій-іонні або літій-полімерні акумулятори адаптовані під:
  • фотоапарати;
  • відеокамери;
  • фотоспалахи;
  • радіотелефони;
  • безпровідні мікрофони;
  • відеореєстратори; 
  • джойстики XBOX.

 

як-підбрати-батарею-для-приладу

 

  1. Для великих пристроїв, на кшталт ручних ліхтарів високої потужності, радіоприймачів, магнітол, використовують нікель-металгідридні.
  1. Для електроінструментів рекомендуємо обирати нікель-кадмієві акумулятори.
  1. Електронним сигаретам, квадрокоптерам, радіокерованих іграшок підходять літій-іонні моделі.

 

В інструкції з експлуатації та у відсіку для батареї зазвичай вказуються рекомендації стосовно форм-фактора й типорозміру.

 

Як вибирати та зберігати батарейку або акумулятор

 

Під час вибору звертайте увагу на такі моменти.

  1. Перевіряйте дату виготовлення. За рік зберігання елементи втрачають 10-20% заряду.
  2. Дешеві моделі можна купувати для приладів з низьким споживанням енергії, а дорогі – для енергоємних.
  3. Взимку не бажано купувати елементи живлення на відкритих прилавках.
  4. Купуйте комплектом, щоб заощадити.
  5. Для одного пристрою використовуємо елементи одного бренду, з однаковими параметрами, датою випуску та станом. Не поєднуйте нові й торішні моделі.
  6. Разом з АКБ купляйте бокс для зберігання й транспортування.

 

як-зберігати-батарею

 

Під час застосування:

  • не залишайте батареї у пристрої, яким не користуєтеся;
  • не перезаряджайте стандартні батарейки;
  • розряджені – одразу утилізуйте.

Дотримання правил – запорука безпеки.

 

Тепер ви знаєте, як правильно підібрати джерело живлення для будь-якого приладу – від годинника до фотокамери. Користуйтеся порадами та купуйте тільки якісні звичайні та акумуляторні батарейки.

 

Питання та відповіді

 

Які акумулятори краще вибрати за електрохімічною системою?

Відштовхуйтесь від ціни та потрібних властивостей. Так, найдешевші варіанти – сольові та нікель-кадмієві. А найдорожчі та найефективніші – з іонами літію.

 

Якому виробнику віддати перевагу?

До якісних та надійних брендів відносять:

  • Duracell;
  • Panasonic;
  • LG;
  • GP;
  • ColorWay.
  • Samsung;
  • Sony;
  • Varta.

 

Що обрати – акумулятор чи батарею?

Багаторазовий елемент рекомендуємо купляти для техніки, яка споживає багато заряду. Стандартні краще брати для простих приладів, на кшталт калькуляторів.

 

Як зберігати елементи живлення?

Зберігайте в сухому теплому приміщенні, якомога далі від прямих сонячних променів.

Було
цікаво?
2586 лайків
Кількість
перeглядів
9426 переглядів
Поділитись: