Розділи

Огляд Valve Steam Deck: геніальна портативна консоль

Огляд Valve Steam Deck: геніальна портативна консоль

Надія Кучинська
17.02.2023
5 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
2682 лайки
Кількість
перeглядів
8945 переглядів

 

Steam Deck – нові враження від портативної приставки

 

Презентацію та передпродажі портативної консолі Steam Deck чекали мільйони геймерів. Ця модель стала проривом в ігровій індустрії завдяки великому розміру дисплея, стильному дизайну, високій продуктивності та широкому функціоналу. Розглянемо детально всі можливості й переваги пристрою та визначимося, чи варто за нього платити.

 

Продуманість до деталей – комплектація Steam Deck

 

Компанія подбала про покупців та зробила пакування простим і надійним. Відкривши коробку покупець бачить 2 зіпери, які об'єднані невеликою пломбою. Це вказує, що Deck не відкривали раніше. 

 

комплектація-Valve-Steam-Deck

 

Пакування містить:

  • коробку з зарядним пристроєм;
  • твердий та стильний чохол;
  • мішечок;
  • серветку для екрана;
  • документацію;
  • приставку Steam Deck.

 

Завдяки якісному футляру, консоль захищена від пилу, вологості, механічних пошкоджень. Аксесуар зручно носити, тому з часом забуваєш про його великі габарити.

 

Дивовижна конфігурація пристрою

 

Для огляду ми обрали найпростішу версію Steam Deck 64 Гб. На цій моделі встановлена пам'ять eMCC, на відміну від Steam Deck 256 Гб та Steam Deck 512 Гб (де використовується SSD NVMe). Обсяг пам'яті портативної консолі легко компенсується додатковою картою Micro SD.

Залізо у Valve надійне: процесор AMD APU 0404 на 4 ядра, 8 потоків на частоті 3.5 ГГц. Оперативна пам'ять на 16 Гб, з яких доступно до використання 14,5 ГБ. 

Модель вражає розміром дисплея – 7 дюймів яскравої картинки. Nintendo Switch на цьому фоні – просто дитяча іграшка. 

 

конфігурація-Steam-Deck

 

Роздільна здатність – 1280х800p, завдяки цьому чіткість та якість зображення на найвищому рівні. Об'єктивно, екран пристрою краще, ніж у більшості смартфонів з ОС Android. За винятком флагманів з матрицею AMOLED.

Steam Deck має відмінну систему охолодження. Навіть високі навантаження та ігри з новітньою графікою не нагрівають консоль вище 80°. Корпус гріється, але не критично – це майже не відчувається. Головне, не закривати вентиляційний отвір.

 

охолодження-Valve-Steam-Deck

 

Високочастотний шум охолоджувального вентилятора чутний навіть під час середнього навантаження консолі. Плюс в тому, що подвійний динамік частково глушить гучність, тому гравцю звук не заважає.

У пристрої вбудовано мікрофон для онлайн-забавок. Зовнішні динаміки чудово передають звук, тому грати приємно і без навушників.

 

Задоволення від одного натискання: елементи керування та дизайн

 

Контролери Deck приємно вражають якістю та зручністю. Хрестовини, стіки, тригери та решта елементів керування грою зроблені на найвищому рівні. Кнопки приємні на дотик, чутливі навіть до незначних натискань.

Найкращим рішенням розробників було зробити окрім стандартних – додаткові клавіші R5/R6 і L5/L6. Це дозволило залучити всю долоню й кожний палець. Оновлення допомагає в активних іграх, де потрібно швидко використовувати великі комбінації клавіш. Наприклад, у "Remnant: From the Ashes".

 

керування-Steam-Deck

 

Під стіками розробники розмістили додаткові сенсорні панелі для:

  • навігації;
  • набору тексту;
  • керування під час гри.

 

Вони слугують аналогом мишки. Мініатюрні тачпади чутливі до незначних натискань та легенько вібрують для кращого відчуття контролю.

 

дизайн-консолі-Valve-Steam-Deck

 

Новітній гіроскоп занурює у гру на 100%. Він покращує точність прицілу і швидкість реакції. Рухайте консоль у різних напрямках та не переймайтеся за результат. Функція активується під час дотику до правого стіка. Перевірити якість гіроскопа можна в грі "Desk Job".

Невеличка кнопка "Steam" відкриває головне меню з налаштуваннями, інтернет-магазином, бібліотекою, списком ярликів. За допомогою комбінації "Steam+R2" легко робити скрін екрана.

 

управління-Steam-Deck

 

Зверху праворуч є кнопка з трьома крапками, яка викликає бокову панель. Це швидкі налаштування гучності, яскравості дисплея, режиму продуктивності, моніторингу. 

На верхній панелі знаходяться механічні кнопки, що регулюють гучність, поряд з ними – роз'єм для навушників 3.5 мм. На нижній частині – роз'єм для Type-C, кнопка живлення. Поряд з D-pad та XYAB знаходяться клавіші Start та Select. Вони розташовані максимально незручно, але використовувати ви їх будете рідко.

Сенсорний дисплей чутливий до дотиків, але на ньому легко залишаються відбитки пальців. Проте тачскрін насправді використовується рідко. Граємо, переважно, з допомогою тачпадів, стіків.  

 

дисплей-консолі-Valve-Steam-Deck

 

Порівняти можливості цього контролера можна лише з топами ринку ігрової індустрії. Але варто звернути увагу, що автоматичних налаштувань управління для 90% ігор не вистачатиме. Кожному гравцю потрібно буде створити власний пресет. Великий плюс Дек – підбірка пресетів управління інших гравців, які можна використовувати та покращувати.

 

Програмне забезпечення – надійність та можливості

 

На Steam Deck встановлена операційна система SteamOS Holo 3.3, якої вистачає для ефектної роботи компактної консолі. Однак, Valve дала змогу змінювати ОС за бажанням на Linux або Windows.

Інтерфейс адаптований під гравця будь-якого рівня та інтуїтивно зрозумілий. При першому включенні система постійно надає підказки, щоб користуватися Deck змогла навіть та людина, яка не має досвіду в відеоіграх. Додаткові дані можна почитати на офіційному сайті Steamdeck.com або у посібнику-інструкції. Розробка Valve підтримує багато мов, в тому числі українську. 

 

програмне-забезпечення-Valve-Steam-Deck

 

У бібліотеці ігри зберігаються, оновлюються та сортуються за сумісністю. Вам автоматично пропонують ті, які найкраще оптимізовані під Steam Deck та працюють без технічних помилок. Додатково такі ігри підсвічуються в інтернет-крамниці.

 

Відеоігри, які вас вразять

 

Консоль працює в різних режимах продуктивності, але для більшості просунутих ігор вистачає TDP 10-15W. Роздивимося найпопулярніші забавки у Deck.

 

Desk Job

 

Безкоштовна гра, яку рекомендовано завантажити кожному геймеру. Вона зроблена спеціально для Deck – допомагає швидше розібратися в керуванні консоллю. Геймплей простий та зрозумілий, гарний візуал, сучасний гумор. Грі достатньо 10 Вт для стабільної роботи у 60fps. Зменшення частоти GPU призводить до просідання, але на автономність роботи це майже не впливає.

 

Desk-Job-на-консолі-Steam-Deck

 

Apex Legends

 

Гарно оптимізований шутер у стилі Battleroyale. При обмеженнях TDP 15W зможете грати на високих налаштуваннях, але до 50fps можуть виникати просадки. Без обмежень гра працює краще. Низькі графічні параметри збільшують fps до 85. Деталізація майже не втрачається, але рекомендуємо грати на високих.

 

Apex-Legends-на-консолі-Дек

 

Shatterline

 

Стрілялка від українських розробників, яку варто роздивитися. Онлайн-гра в режимі PvP при середніх налаштуваннях графіки видає до 60fps. У стрілялки вищі вимоги, ніж у попереднього шутера, тому при обмеженнях 15 Вт грає гірше. На 50fps виникають просадки, але вони не критичні. Швидко сідає акумулятор при будь-яких налаштуваннях.

 

Shatterline-на-портативній-консолі-Дек

 

The Witcher 3: Wild Hunt

 

У Відьмака комфортно грати на середніх, високих налаштуваннях графіки. Але 60fps досягти все ще складно. Споживання електроенергії дуже велике. Обмеження до 30fps подвоює автономність, але це значно впливає на задоволення від гри. У крайньому разі можна опуститися до середнього або низького профілю з ультра-текстурами.

 

Відьмак-на-консолі-Steam-Deck

 

Doom Eternal

 

Ця гра вразила своїми можливостями. Тут можна виставити текстури найвищої якості – Ultra Nightmare, при цьому інші параметри теж залишаються високими. Такий режим дозволяє грати у Doom при 50-60fps. Зауважимо, що текстури завжди найбільше впливають на сприйняття зображення в грі. Стрілялка зайняла 7 Гб відеопам'яті, але воно того варте.

Завдяки уніфікованій пам'яті та обсягу 14.5 Гб можна встановлювати текстури ультра-якості на всі ігри. Інші параметри легко знизити, щоб забавки супроводжувалися якісною картинкою. Doom працює стабільно, плавно. Батарея сідає трохи більше ніж за 2 години.

 

Відеоігри-для-консолі-Steam-Deck

 

Ігровий досвід показує, що продуктивності Steam Deck вистачає для сприйняття більшості ААА відеоігор, а її потужність значно вище конкурентів. Власник консолі зможе грати у класні забавки з високою частотою кадрів – від 60fps. У порівнянні, на Nintendo часто прийдеться грати на 30fps з нечіткою картинкою. При цьому вартість забавок у 2 рази вище.

 

Всі ігри можуть використовуватися у режимі максимальної економії акумулятора.

 

Deck – повноцінний ігровий ПК початкового рівня у невеликому форматі. Консоль стала найпродуктивнішим портативним пристроєм для класних ААА ігор. 

 

Розширюйте свої можливості разом зі Steam Deck

 

Розробники дали можливість встановлювати сторонні проги на консоль. Наприклад, можна завантажити Google Chrome. Працює гарно, хоча швидкість дії на рівні нетбука. Для зручності введення тексту можна під'єднати додаткову клавіатуру. 

 

можливості-консолі-Steam-Deck

 

Творці Deck дозволили змінювати ОС для зручності користувачів – на Windows або Linux. Це відкриває більше ігрових можливостей, але й підвищує кількість багів, помилок системи, а також знижує продуктивність та автономність.

 

портативна-консоль-Steam-Deck

 

Режим трансляції сподобається користувачам з потужними ПК. Гра запускається на комп'ютері й по Wi-Fi картинка транслюється на консоль.

Розробники подбали про зручність гравців. Консоль можна використовувати у стаціонарному режимі за допомогою кабелю Type-C – HDMI. А спеціальний режим дозволяє під'єднати безпровідні клавіатуру та мишку за допомогою Bluetooth.

 

стаціонарний-режим-портативної-консолі-Steam-Deck

 

Сенсація пристрою – кнопка живлення. Під час гри вона швидко переводить консоль у режим глибокого сну та економить заряд. При цьому ігровий досвід не зникає ні на мить! Навіть, якщо ви включите пристрій через декілька годин. Це мрія будь-якого гравця – під час головної битви вимкнути консоль, піти, виконати всі свої справи, й повернутися до гри з того ж місця.

 

Велика консоль приємно дивує автономністю

 

Автономність залежить від задач. Консоль тримає батарею до 6 годин у казуальних іграх. Вимогливі ААА забавки знижують показник до 2-2.5 годин. Завдяки SteamOS гравець може самостійно відстежувати, яким чином кожний параметр впливає на автономність та змінювати налаштування.

 

автономність-консолі-Steam-Deck

 

Консоль повністю заряджається за 2 години від джерела живлення 45 Вт. Функції швидкої зарядки немає. Відзначимо, що потужніший адаптер не пришвидшує заряджання. 

 

Підсумок

 

Steam Deck – портативна консоль з середньою автономністю та широким функціоналом. Вона вражає великим дисплеєм та якісним зображенням. Відмінна ергономіка компенсує великі розміри консолі, тому вони майже не відчуваються у руці. Контролери Дек зручні, приємні на дотик, легко реагують на найменший рух. Кнопка живлення дозволяє перериватися у важкі та важливі моменти гри.

Наразі Steam Deck немає аналогів на ринку. Навіть Nintendo Switch не є йому конкурентом. Так, він менший за розміром, дешевший. Але у Nintendo немає таких високих налаштувань графіки 60+ FPS, безплатної бібліотеки, можливостей підключати додаткові пристрої.

 

Steam-Deck-портативна-консоль

 

Deck не надто портативна, зате дозволяє отримати максимум задоволення від гри. Сподобається тим, хто часто подорожує та має велику бібліотеку ігор у Steam. Професіонали оцінять можливість обирати забавки не лише зі Steam, а й з інших магазинів лаунчерів.

 

Steam Deck – гарне рішення для новачків та технічно просунутих геймерів. Ціна також неабияк підкуповує.

 

Заходьте в інтернет-магазин МТА, щоб обрати найкращу модель.

Було
цікаво?
2682 лайки
Кількість
перeглядів
8945 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
2682 лайки
Кількість
перeглядів
8945 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Ігрова приставка Valve Steam Deck 256 GB Black

    21099 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ігрова приставка Valve Steam Deck 512GB

    21799 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!