Розділи

Нітрат-тестер: що це і для чого він потрібен

Нітрат-тестер: що це і для чого він потрібен

Олена Калинчук
09.11.2020
5 хв
06.12.2023
Було
цікаво?
4479 лайків
Кількість
перeглядів
9728 переглядів

 

Люди щодня зазнають впливу нітратів, адже ці речовини надто тісно пов’язані з нашою життєдіяльністю.

 

Нітрати, або солі азотної кислоти, містяться в ґрунті, питній воді, повітрі, є хімічними складниками рослин та продуктами обміну живих організмів. Окрім цього, з’являється все більше каталізаторів стрімкого поширення нітратів, нітросполук та інших хімічних забруднювачів навколо нас. Це побічний ефект інтенсивного розвитку сільського господарства; недосконалостей системи очисних споруд; помилок у технології зберігання й використання мінеральних добрив та інших факторів. 

Проте не варто відразу панікувати, адже концентрація вмісту нітратів і нітритів має свій діапазон. Він може коливатися від безпечного для людини рівня, до такого, що становить значну загрозу для її здоров’я. Щоб уникнути отруєнь цими хімічними сполуками, треба, зокрема, обережно вживати питну воду із криниць та бюветів, адже рівень забруднення в нецентралізованих джерелах водопостачання не так часто перевіряють на вміст нітратів.

Купуючи овочі, варто вивчати підтвердження їх походження, якості і безпечності. Або самостійно вимірювати ці показники з допомогою нітрат-тестера. Якщо ж ви власноруч вирощуєте овочі, фрукти чи зелень – не надто захоплюйтесь азотовмісними добривами.

 

Що таке нітрати?

 

Для початку розберемось, що ж таке нітрати і чим саме вони небезпечні. Ці безбарвні кристалічні речовини добре розчиняються у воді, а тому мають значне поширення в навколишньому середовищі. Вони допомагають фруктам та овочам рости і в незначній кількості не впливають на наше здоров'я. Безапеляційно вважати нітрати отрутою не варто, адже справа лише у їх концентрації. Нормою, за даними ВООЗ, вважається 3.7 мг. солей азотної кислоти на 1 кг. маси тіла людини.

Якщо ж до організму потрапляє більша доза, вона перетворюється на токсичну речовину. Наслідок – порушення функцій кровообігу й постачання поживних речовин в органи і тканини, отруєння, хронічний гастрит, виразка, порушення функції нирок, серцево-судинної системи тощо. 

Значну кількість нітратів містить у собі картопля, овочі та зелень, капуста, морква, кабачки, томати, огірки, перець, кавун, виноград, яблука, груші тощо.  Цікаво, що повністю очистити продукти від нітратів неможливо. Та робити це й недоцільно, бо під час інтенсивної термальної дії, разом із ними зникнуть і вітаміни. Проте, зменшити кількість шкідливих речовин можна шляхом мінімальної обробки:

  • видалення качана та верхніх зелених листків капусти;
  • обрізання товстих стебел зелені й кінчиків огірка;
  • очищення овочів від лушпиння;
  • вимочування в холодній воді;
  • бланшування, варіння, тушкування під відкритою кришкою.

Якщо ж ви хочете вибрати максимально безпечний продукт, щоб вживати його свіжим – скористайтесь портативним нітрат-тестером

 

Принцип дії нітрат-тестера

 

Нітратомір призначений для оцінки вмісту нітратів у свіжих овочах і фруктах в домашніх умовах. Компактний розмір та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс забезпечують простоту його використання і дозволяють швидко проводити тестування й відрізняти корисні продукти від небезпечних. Нітрати – це солі. В рідкому середовищі вони розпадаються на іони, що підвищують здатність рідини пропускати електричний заряд – цією фізичною закономірністю скористались виробники нітратомірів і наділили їх опцією вимірювання електропровідності продуктів харчування. 

У кожної рослини свій нітратний поріг. Тому, увімкнувши пристрій, потрібно спочатку вибрати зі списку категорію і назву продукта, який ви хочете перевірити. Тестер нітратів дозволяє проводити аналіз більше тридцяти найменувань: абрикос, персик, полуниця, диня, грунтовий і тепличний огірок, банан, паприка, тепличний і грунтовий помідор, кабачок, хурма, яблуко, цибуля, свіже м'ясо, морква, картопля, баклажани, рання і пізня капуста, чорна редька, салат, буряк, редис, зелень… Експрес-вимірювання триває всього кілька секунд і проводиться за простим алгоритмом:

  • увімкнути пристрій,
  • вибрати з переліку необхідну продуктову категорію,
  • зняти ковпачок та продезінфікувати зонд,
  • занурити зонд у продукт, який досліджуємо,
  • натиснути кнопку “розпочати тест”,
  • дочекатися результату на дисплеї.

Зелений рівень означатиме, що все добре. Помаранчевий – їсти продукт можна, але небагато. Червоний – виберіть для свого салату щось інше.  

 

Які бувають нітратоміри?

 

Існують три методи вимірювання рівня нітратів у продуктах –  лабораторні, експрес-тести і з допомогою побутових портативних пристроїв. Лабораторні нітратоміри живляться від мережі і є професійним високоточним обладнанням. Експрес-тести – спеціальні смужки, що здатні визначити приблизну концентрацію нітратів.

Виробники переконують, що досліджувати експрес-методом можна овочі, фрукти та м’ясо. Проте, традиційною сферою його застосування є перевірка води. Побутові нітратоміри призначені для використання звичайними користувачами. Їх ключова особливість – зручність, компактність, простота. Такі нітрат-тестери працюють від батареї, тривалість безперервної роботи якої може досягати 60 год.Заряджаються вони як звичайний телефон. 

Окремо вирізняють еко-тестери, які, попри функцію нітрат-визначника, містять також дозиметр та вимірюють рівень радіації. Прилад потрібно ввімкнути у приміщенні аби дізнатись радіаційний рівень і порівняти його з нормою, закладеною в пам’ять ґаджета. 

Як приклад, наведемо ANMEZ GREENTEST – невеликий пристрій, який легко носити з собою на ринок або у магазин. Він працює до 6 годин та заряджається через USB порт. Окрім рівня нітратів, пристрій вміє вимірювати радіаційний фон та працювати у температурних умовах від -20 до +60 градусів.

 

Як правильно використовувати нітратомір?

  1. Досліджуйте продукти кімнатної температури. Якщо вони будуть замороженими, холодними або гарячими – похибка вимірювання зросте.
  2. Стежте за свіжістю овочів і фруктів. Адже з часом змінюється їх біохімічний склад, а, отже, і результат дослідження також.
  3. Важливим є місце проколу. Ближче до поверхні нітрати концентрованіші. А от у центральній частині плоду їх майже немає. Тому варто заміряти рівень в кількох різних місцях і виводити середнє значення.

Вибір нітрат-тестера: ключові моменти

  • Зручність

Насамперед, варто зрозуміти принцип дії приладу, розібратися в кнопках та написах. Тож, прочитайте інструкцію, якщо вона написана не зовсім структуровано, краще обрати іншу модель.

  • Шкала

Це може бути кольоровий градієнт, числові дані або стрілковий циферблат. Останній варіант не надто зручний у використанні, оскільки коливання і тремтіння стрілки впливає на точність показників. Значно меншу похибку видає цифрова шкала.

  • Економність

Можливості акумулятора різних моделей нітратоміра відрізняються між собою. Обирайте пристрій з більш потужною батареєю – він працюватиме коректніше і довше.

  • Вимірювальний діапазон

Нітратоміри видають показники, відштовхуючись або від нуля, або від значення 8 мг/кг. Чим ширший діапазон, тим якіснішим є прилад.

  • Вага і розміри

Пристрій повинен бути легким і компактним, щоб його зручно було брати з собою. 

  • Функціональність

Цей показник залежить від кількості встановлених програм. Більша кількість опцій розширює можливості для дослідження. З іншого боку, іноді зручно використовувати лише основні позиції для продуктів, з якими маємо справу найчастіше.

  • Час обробки інформації

Прилад повинен справлятися зі своїм завданням менш ніж за 20 секунд. Якщо “думатиме” довше, то працювати з ним буде некомфортно. 

 

Кому потрібен нітрат-тестер вдома? 

 

Цей прилад неодмінно знадобиться усім, хто піклується про своє самопочуття та здоров’я рідних. Вибирайте харчові продукти з відповідальністю, перевіряйте їх на вміст шкідливих речовин. А нітрат-тестер для цього важливого завдання ви можете знайти на нашому сайті.

Було
цікаво?
4479 лайків
Кількість
перeглядів
9728 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
4479 лайків
Кількість
перeглядів
9728 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Нітрат-тестер Anmez Greentest Eco 4 White

    6330 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Нітрат-тестер Anmez Greentest Eco 4 White

    6330 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!