Розділи

Навіщо потрібен SSD в ігровому ноутбуці та комп’ютері: актуальні відповіді

Навіщо потрібен SSD в ігровому ноутбуці та комп’ютері: актуальні відповіді

Олена Калинчук
20.05.2021
1 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
3691 лайк
Кількість
перeглядів
9132 перегляди
Зміст
статті
Зміст
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!

 

Твердотільний чи жорсткий, дорожчий, дешевший, продуктивніший чи більш об’ємний? 

 

Геймери часто шукають відповіді на подібні запитання, коли опиняються перед вибором пристрою для ігрового апгрейду. Цікавить і те, як загалом встановлення накопичувача вплине на роботу десктопа або переносного девайса. 

 

“Твердотільні накопичувачі – технологія, яка вплинула на розвиток сучасних комп’ютерів. SSD задали новий формат швидкості роботи та чутливості системи, дозволили робити ноутбуки й настільні ПК більш компактними, надійними і безшумними.”

 

Тож сьогодні в #МТАогляді розповімо детальніше, що ж таке SSD диск, в чому його призначення та  ключові відмінності від вінчестера. 

 

Конструкція й відмінності SSD та HDD

 

Solid-State Drive або просто ССД – немаханічний пристрій. Основою твердотільного накопичувача є мікросхеми. Дані записуються на NAND пам'ять, яка може бути різних типів: MLC, TLC, V-NAND тощо. Від типу flash-пам'яті залежить вартість і довговічність роботи цього пристрою. Усередині ССД оснащений контролером, що керує його роботою.

Hard Disk Drive або більш звично HDD – це наполовину механічний, наполовину електронний девайс. Жорсткий диск складається з чотирьох основних компонентів:

  • магнітних пластин,
  • зчитувальних головок,
  • мотора,
  • плати управління.

Мотор розкручує магнітні пластини до декількох тисяч обертів на хвилину. Зчитувальна голівка, рухаючись над обертальною поверхнею вінчестера, читає і пише інфу.

Для чого застосовують твердотільний (SSD) накопичувач і вінчестер (HDD)? Диски обох типів виконують ідентичні функції: запис і читання інформації. Вони використовуються в ПК, ноутах для зберігання даних і встановлення на них операційної системи, програм, драйверів та ін.

 

Переваги SSD для комп'ютера

 

Твердотільний диск, однозначно, підвищить продуктивність комп'ютера. 

Файли операційної системи і всіх встановлених програм завантажуватимуться в рази швидше. Утричі прискориться встановлення й запуск ігор. Якісні зміни будуть стосуватися й безпосередньо ігрового процесу, як-от:

  • мінімізація затримок під час завантаження контенту з безліччю деталей (наприклад, в геймплеї з відкритим світом, таких як GTA або Assassin`s Creed);
  • швидке підвантаження текстур без гальмувань і зависань відеоігор;
  • приріст швидкості під час завантаження наступних рівнів гри.

Ще один плюс SSD для ігрового ПК – безшумність його роботи. Сторонні звуки, які не стосуються гри, не будуть відволікати під час напруженого геймплею. Можна, наприклад, розчути обережні кроки супротивника, а не гул вінчестера. Крім того, відсутність механічних деталей робить SSD більш стійким до пошкоджень.

За своєю суттю, ССД – це велика флешка, яка має мінімалістичну конструкцію без рухомих елементів та додаткових звуків. Проте мінімальні габарити, економна витрата енергії і суперпродуктивність в роботі – безперечні переваги пристрою.

 

Було
цікаво?
3691 лайк
Кількість
перeглядів
9132 перегляди
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
3691 лайк
Кількість
перeглядів
9132 перегляди
Поділитись:
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!