Розділи

Класичні помилки під час покупки смартфона: як їх уникати

Класичні помилки під час покупки смартфона: як їх уникати

Олена Калинчук
04.02.2022
5 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
4782 лайки
Кількість
перeглядів
9988 переглядів

 

Смартфон – популярна, хоча й недешева покупка. Його краще обирати так, щоб технічні характеристики і дизайн залишалися актуальними ще впродовж тривалого часу 

 

Навіть техно-гіки і досвідчені покупці можуть тут помилятися. Ми вирішили зібрати в одній статті поширені факапи під час вибору смартфона, щоб ви навчилися уникати їх, за потреби.

 

Визначтеся, для чого вам потрібен смартфон

 

Повірте, це дуже важливий пункт: 

  • Якщо любите дивитися фільми зі свого смартфона, то вам потрібен пристрій з потужним процесором і великим дисплеєм. 
  • Плануєте робити професійні знімки – сфокусуйтеся на якісній камері. 
  • У випадку з іграми – слід брати до уваги не лише продуктивність, але й рівень автономності батареї, адже смартфон, який швидко розряджається, навряд чи підійде для мобільного геймінгу. 
  • Якщо ж вам потрібен гаджет лише для того, щоб відправляти повідомлення у месенджерах і публікувати пости у соціальних мережах, навряд чи доцільно витрачати більше 5-6 тис. грн., переплачуючи за необов’язкову потужність.

 

Оцінювати якість смартфона за його ціною – стереотип

 

Звісно, бюджетна модель за 5 000 гривень ніколи не зрівняється з останнім флагманом від Apple або Samsung. Проте, коли різниця в ціні становить не більше 20%, дешевша модель може бути такою ж, а то й кращою.

 

Мінімального об’єму пам’яті відверто не вистачить 

 

Внутрішня пам'ять використовується для зберігання мультимедійних файлів, встановлених додатків, повідомлень з месенджерів і не тільки. Якщо ви не звикли робити сотні селфі і забивати телефон іграми, за великий обсяг можна не переплачувати. Але враховуйте, що певну частину пам'яті вже займає програмне забезпечення.

В середньому, користувачам вистачає 64-128 Гб вбудованої пам'яті. Але зустрічаються флагмани з 256 і навіть 512 Гб, бюджетники з 16 і 32 Гб 

Відштовхуйтеся від того, скільки файлів плануєте зберігати у смартфоні на постійній основі.

Оперативна пам'ять – енергозалежна частина системи, де під час роботи зберігається код програм, вхідні, вихідні та проміжні дані, які обробляє процесор. Чим більше ГБ ОЗП, тим більшу кількість процесів одночасно зможе обробити телефон. 

Для флагманських моделей актуальні 4 Гб і більше, для якісних бюджетників – від 2 Гб. Краще не економити на цьому параметрі, оскільки оперативну пам'ять не можна збільшити 

 

Більше мегапікселів – кращі фото?

 

Кількість мегапікселів впливає лише на те, на якому екрані ви будете дивитися фото. Якщо ви збираєтеся друкувати плакати, то так, чим більше мегапікселів, тим краще.

Однак, для звичайного використання (інстаграм, соціальні мережі, фото на пам’ять) краще дивитися на: 

  • режими зйомки смартфона, 
  • кількість камер і сенсорів, 
  • оптичну стабілізацію, 
  • автофокус 
  • розмір матриці. 

Вибір кількості мегапікселів не має сенсу. Адже виробники забезпечують смартфони кількома камерами, кожна з яких орієнтована на виконання конкретних завдань. Також чимало уваги приділяється цифровій обробці зображень. Саме алгоритми часто відіграють вирішальну роль.

Якщо для вас камера не є важливим інструментом, то ви цілком можете орієнтуватися на середній ціновий сегмент, а у деяких випадках і на бюджетні пристрої.

 

Не оцінюйте автономність за розміром батареї

 

Як і у випадку з камерами, це одна з найчастіших помилок, в якій нас можуть збивати з пантелику цифри. 

Все звучить логічно: смартфон з батареєю на 5120 мАч пропрацює без підзарядки довше, ніж модель на 4500 мАч. Але це твердження справедливе лише за інших рівних умов, а таке буває дуже рідко.

Насправді автономність смартфона залежить ще й від процесора, дисплею, оптимізації прошивки: 

  • на енергоспоживання чіпсета впливає його продуктивність. 
  • енерговитрати екрану залежать від частоти оновлення, яскравості та роздільної здатності.

Більше цікавого: "Чому смартфон швидко розряджається і як це виправити. 5 корисних порад"

Для приблизної оцінки автономності потрібно враховувати техпроцес процесора, що вимірюється в нанометрах (нм). Чим він менший, тим чіпсет, один з найненажерливіших компонентів, споживає менше енергії.

 

Враховуйте сумісність з іншими пристроями

 

Сучасні гаджети тісно пов’язані один з одним – вони, образно кажучи, знаходяться в одній екосистемі, тому якщо невдало замінити ключову ланку, весь ланцюжок може порушитися. Наприклад, новий смартфон може не підтримувати Bluetooth-кодеки улюблених навушників. 

А якщо ви користуєтеся системою “розумного будинку” від Xiaomi (смарт-зволожувачами, смарт-термометрами, смарт-лампочками та іншим), перехід з Android-пристрою на iPhone може виявитися не найкращою ідеєю.

Аналізуйте заздалегідь, у яких сценаріях використовується смартфон та які сервіси зав’язані на ньому.

 

Звертайте увагу на флагманські моделі

 

Справа в тому, що флагмани, на момент виходу, отримують найпотужніший процесор, тому можуть бути актуальними ще кілька років. Вартість минулих моделей з часом знижується, при цьому, вони майже не поступаються новачкам.

Важливою є і підтримка оновлень з боку виробника. Вибір моделей, яким більше двох років, не буде надто вдалим.

Використовуючи наші короткі поради, ви зможете швидко зорієнтуватися та знайти свій ідеальний смартфон. Бажаємо успіху і вдалих покупок

 

Більше цікавого: "ТОП-12 популярних смартфонів початку 2022"

 

Було
цікаво?
4782 лайки
Кількість
перeглядів
9988 переглядів
Поділитись: