Розділи

Міфи про оперативну пам’ять: спростувати чи підтвердити?

Міфи про оперативну пам’ять: спростувати чи підтвердити?

Олена Калинчук
31.01.2022
1 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
3710 лайків
Кількість
перeглядів
16744 перегляди

 

Без оперативки робота комп’ютера неможлива апріорі. Пам'ять необхідна для обчислювальної потужності: запам’ятовує дані процесора, дозволяє працювати з додатками, програмами та файлами 

 

Ми, зазвичай, зосереджуємо увагу на виборі центрального процесора, щоб розшифрувати об’єм потужності комп’ютера. Але оперативна пам’ять настільки ж важлива. 

В інтернеті існує безліч міфів і легенд про ОЗП, які здаються правдою. Розглянемо найпопулярніші із них. 

 

Для повноцінної роботи вистачить мінімальної ОЗП 

 

Це не зовсім слушна думка. Існує один комп’ютерний секрет: навіть якщо у вас 8 ГБ оперативної пам’яті, комп’ютер буде використовувати лише частину.

Чому так? Розробники програм передбачають ситуацію, коли потрібно працювати з декількома додатками одночасно. Якщо програми використовуватимуть максимум, їм просто не вистачить ОЗП і комп’ютер почне гальмувати. 

Мінімальний обсяг оперативної пам'яті ПК – 4 Гб. Його вистачить на роботу Windows 10 у поєднанні з кількома програмами. Це найпростіший варіант, який не хапає зірок із неба. 8 Гб оперативної пам'яті вистачить, якщо хочете використовувати комп'ютер для ігор. Більшість програм також будуть цілком задоволені такою оперативністю. 

Найбільш збалансованим варіантом є 16 Гб. Цього достатньо для багатьох професійних програм. Топові ігри також близькі до подібних вимог. А от 32 Гб і більше – чудово покажуть себе у роботі над серйозними графічними проектами та вузькоспеціалізованими завданнями. 

Обсяг необхідної пам'яті залежить від двох факторів – що ви збираєтеся робити і скільки готові витратити.

 

Планки різних об’ємів або брендів можуть пошкодити комп’ютер

 

Ще один міф, на який можна натрапити читаючи поради по апгрейду ПК. 

Справа в тому, що залежно від комплектації, материнські плати мають від двох до чотирьох слотів для ОЗП. Ви можете поставити 2-4 планки пам’яті в свій ПК. 

  • Якщо обрати варіанти різного об’єму та брендів – комп’ютер працюватиме коректно, з ним нічого не трапиться. Але, все-таки, щоб він видав максимальну потужність, бажано ставити все однакове. ОЗП добре працює з ідентичними планками. Тож якщо у вас стоїть оперативка на 8 ГБ з частотою роботи 3600 МГц, то другу також краще обрати об’ємом 8 ГБ та частотою 3600 МГц. 
  • Можна використовувати дві планки різних об’ємів: наприклад, одну на 8 ГБ, а іншу на 4 ГБ. В такому випадку слід увімкнути двоканальний режим. Система бачитиме, що у вас дві планки по 4 ГБ. А ті 4 ГБ, які залишилися, працюватимуть в одноканальному режимі.
  • А якщо поставити ОЗП різної швидкості і частоти? Все просто, вони будуть працювати на меншій частоті. 

Таким чином, використовуючи оперативку від різних брендів, різних об’ємів і частот – ви не пошкодите ПК, та для того, щоб отримати максимальну потужність, краще ставити однакові моделі. 

 

Більше об’єму – більше потужності?

 

Черговий міф з просторів інтернету. Об’єм пам’яті дійсно важливий, проте є інша складова, яка серйозно впливає на потужність комп’ютера. Це частота роботи оперативної пам'яті. 

Значний об’єм і висока частота оперативної пам’яті – одне із головних поєднань для максимальної потужності ПК 

Об’єм пам’яті дозволяє зберігати дані для процесора. А ось частота відповідає за те, як швидко будуть виконуватися команди, скільки відбуватиметься процесів за секунду. Чим вища частота – тим швидше виконуються процеси, чим більший об’єм пам’яті – тим більше процесів можна запускати одночасно.

 

Підсумкове

 

Якщо ви вирішили удосконалити свій комп’ютер, пам’ятайте: 

  • Більше оперативної пам’яті – краще. Але виходьте із своїх завдань та індивідуального призначення комп’ютера. 
  • На ПК можна ставити планки різних об’ємів, частот, брендів, але тоді знизиться продуктивність роботи. Тому бажано обирати ОЗП однакового об’єму та частоти. 
  • Кращої потужності можна досягти, збільшивши частоту й об’єм.

Вдало зарекомендували себе такі виробники, як: Hynix, Samsung, Corsair, Transcend, Kingston, AMD та інші. А щоб вдало підібрати конкретну модель оперативки для свого комп’ютера – заходьте в МТА. Проконсультуємо і допоможемо. 

 

Більше цікавого: “Як обрати карту пам’яті для відеореєстратора”

 

Було
цікаво?
3710 лайків
Кількість
перeглядів
16744 перегляди
Поділитись: