В кінці лютого у світі відзначають свято людей, які тішать нас смачними шедеврами і професійно, чи просто за покликом серця, займаються кулінарією – День персонального шеф-кухаря
Ця професія, як і багато століть тому, має неабиякий попит сьогодні. Існують, навіть, спеціалізовані сайти з пошуку та підбору кулінара для окремих родин, офісів, керівників тощо.
В обов’язки персонального шеф-кухаря може входити не лише приготування страв, але й складання індивідуального меню, з урахуванням побажань чи медичних рекомендацій; розрахунок необхідних продуктів та їх правильне зберігання; святкове сервірування тощо.
Кулінарія може здатися комусь приземленою повсякденною професією, сукупністю способів приготування їжі. Та професіонали цієї сфери переконані, що їх фах – яскраве поєднання таланту, мистецтва, інтуїції й наукового підходу.
Напередодні свята, ми віднайшли зіркові історії успіху популярних кухарів, які переконують, що шлях до мрії обов’язково підкориться талановитим і наполегливим.
Найвідоміші шеф-кухарі та школи світу
У кулінарному світі існує своя мода – на страви, способи приготування і, навіть, на кухарів!
Популярні шефи різних країн змогли стати справжніми зірками та пройшли непростий шлях, перш ніж здобути своє нинішнє високе становище і стати законодавцями кулінарних тенденцій. Сьогодні вони пишуть книги, ведуть телешоу, блоги, знімають фільми та надихають своїм прикладом:
Гордон Рамзі
Харизматичний британський шеф-кухар, який завоював прихильників по всьому світу завдяки участі в шоу “Пекельна кухня” і МастерШеф”. У віці 27 років Гордон став шеф-кухарем нового лондонського ресторану і вже за три роки зробив майже неймовірне – здобув для свого закладу дві зірки “Мішлен”.
Хестон Блюменталь
Шеф ресторану The Fat Duck вже більше 10 років поспіль утримує неофіційне звання власника найкращого ресторану у світі. Блюменталь – кухар-самоук.
Попри це, йому вдалося досягти висот у сфері молекулярної гастрономії; зняти цикл передач для каналу Discovery про науку і кулінарію, створити книгу-бестселер та провести яскраві експерименти на професійній кухні.
Євген Клопотенко
Український кухар, кулінарний експерт та гастроблогер. Його ім’я стало впізнаваним після блискучої перемоги в черговому сезоні українського шоу “МастерШеф”. Саме цей телепроект послугував трампліном розвитку професійної кар’єри Євгена.
Заснування “Гастромайстерні Confiture”, навчання у престижній кулінарній школі Le Cordon Bleu, створення проекту шкільного харчування, відкриття ресторанів, проведення бренд-кампаній, випуск книг та участь у телевізійних проектах – Клопотенко активно працює не лише на кухні, але й у медіапросторі.
Натхненні історії відомих кухарів здатні подарувати чудову мотивацію, щоб повірити у власні можливості. А перевіреним способом розпочати успішну кар'єру у цій сфері є професійне навчання.
Однією із найвідоміших кулінарних шкіл у світі є Le Cordon Bleu. За 120-річну історію, цей заклад завоював бездоганну професійну репутацію та став еталоном із підготовки шеф-кухарів, кондитерів, виноробів, кулінарних істориків і критиків, рестораторів, готельних менеджерів міжнародного рівня.
Кампуси школи працюють на п’яти континентах планети, але її серце незмінно залишається в Парижі.
“Джулі і Джулія: щастя за рецептом” – кінонатхнення
Мотивацією для початку кар’єри шефа і яскравим прикладом для наслідування кулінарів-аматорів стала й біографія відомої у 60-х роках ХХ ст. популяризаторки французької кухні, американської телеведучої і письменниці Джулії Чайльд
У 2010 році з’явився бестселлер “Джулі і Джулія: щастя за рецептом”, який критики визнали однією із кращих екранізацій книг про кулінарію та магію приготування їжі.
Сюжет побудований на історії Джулії – ведучої французького кулінарного шоу і Джулі – американської фуд-блогерки. Цих жінок розділяє океан та часовий відрізок у 50 років. Проте особлива любов до гастрономії приводить обох до успіху і слави.
Кухонний інвентар на сайті МТА
Озброївшись натхненням та творчими гастрономічними ідеями, персональні шеф-кухарі можуть відзначити фахове свято в рідній кулінарній стихії. Цікаво, що працюючи із правильною кухонною технікою, навіть кухарі-початківці можуть відчути себе професійними шефами.
Кухня – джерело домашнього затишку. Тому так важливо правильно обладнати її, створивши зручний, функціональний, естетичний простір для кулінарної творчості.
Перетворити банальне приготування їжі у натхнення та майстерність можна засобами оригінального кухонного приладдя. Адже кулінар, як і кожен митець, потребує набору якісних та сучасних інструментів для роботи і творчості:
Міксер
З допомогою цього пристрою створюють ідеальні коктейлі, креми, соуси, повітряні омлети тощо.
У стандартну комплектацію міксера входять кілька типів насадок: вінчики для збивання, гаки для змішування та спіралі для замісу тіста. Більш просунуті моделі можуть передбачати спеціальні насадки для картопляного пюре, подрібнення твердих продуктів, насадку-блендер і подібні пристосування.
Розрізняють ручні міксери – мобільні і компактні пристрої, що можуть працювати з будь-якими ємностями, легко чистяться; стаціонарні – більш професійні пристрої із чашею та значною потужністю.
Блендер
Корисний пристрій на сучасній кухні, призначений для подрібнення, натирання, перемішування, збивання. Блендер є чудовою альтернативою стаціонарній габаритній техніці та має три основні типи моделей: занурювальні, стаціонарні, комбіновані.
Мультиварка
Цей пристрій допоможе приготувати ідеальні святкові чи повсякденні страви за вашої мінімальної участі. Мультиварки бувають декількох різновидів: рисоварка, швидковарка, повільноварка, мультикухня, мультипіч, су-вид. Цей поділ залежить від набору функцій пристрою, його конструкції та вдосконалених можливостей. Найсучаснішою моделлю є смарт-мультиварка, яка окрім основного призначення може виконувати вказівки віддалено та синхронізуватися з віртуальною книгою рецептів і порад щодо експлуатації.
У побуті ж, частіше зустрічаються класичні мультиварки, що здатні полегшити життя господиням, у яких обмаль часу на приготування їжі. Низка універсальних програм цього пристрою може приготувати більшість страв, популярних у нашому раціоні.
Посуд
Сучасний побут складно уявити без посуду. Він може виконувати одразу кілька важливих функцій: приготування їжі, подача готових страв, прикраса інтер’єру, вираження стильових уподобань власника.
Правильно підібраний столовий посуд дозволяє створити атмосферу ідеального святкового застілля. Тому купувати такий важливий і необхідний кухонний аксесуар слід, враховуючи призначення посуду, матеріал, з якого він виготовлений, колір та загальну стилістику.
Форми для випікання
Посуд для випічки допомагає кулінарам створювати запашний хліб, печиво, кекси, запіканки, пироги, суфле та інші смаколики в духових і мікрохвильових печах. Якісні форми володіють високими термостійкими властивостями, антипригарним ефектом, зносостійкістю і довговічністю. Вони можуть відрізнятися формою, матеріалом, конструкцією, призначенням та діаметром.
Чайники
Чайник – один із популярних кухонних аксесуарів-помічників. Залежно від конструкції і принципу роботи, цей пристрій може додатково бути оснащений терморегулятором, нейлоновим або металевим фільтром, таймером, підсвіткою, опцією смарт-керування тощо.
Мікрохвильові печі
Сучасні моделі мікрохвильовок не лише розігрівають готову їжу чи розморожують м’ясо, але й демонструють широке коло кулінарних експериментів завдяки вбудованому грилю або функції конвекції.
Каталог інтернет-магазину МТА постійно поповнюється актуальними позиціями кухонного приладдя, техніки, посуду та інших столових аксесуарів. Тож наші менеджери радо допоможуть віднайти вдале технологічне рішення для ваших кулінарних побажань.