Розділи

Чи шкодить швидка зарядка телефону: розвінчуємо міфи

Чи шкодить швидка зарядка телефону: розвінчуємо міфи

Віталіна Чимчинська
17.07.2023
5 хв
04.09.2023
Було
цікаво?
2266 лайків
Кількість
перeглядів
10775 переглядів

Уявіть, якби у вас була можливість зарядити телефон удвічі швидше. Ви б нею скористалися? Думаю, відповідь очевидна. Але чи все так добре із швидкою зарядкою, як здається на перший погляд? Чи вбиває акумулятор швидка зарядка? Чи немає в цьому процесі "підводного каміння"? Щоб знайти відповіді на ці запитання, читайте далі.

 

Чи псує швидка зарядка акумулятор?

 

Пристрої для швидкої зарядки гаджетів дуже швидко стали популярними. Їхня головна перевага – супер швидке заряджання смартфону. Також такі елементи живлення регулюють подачу потужності та інтенсивності струму.

Не потрібно навіть бути фахівцем, щоб зрозуміти значення терміна "швидка зарядка". Принцип її дії досить простий: швидкість підзарядки залежить від сили струму і напруги, що подається на акумуляторну батарею. Чим вище ці цифри, тим скоріше отримуємо бажаний результат – на 100% заряджений телефон.

 

 

Особливістю технології швидкої зарядки є те, що найбільша напруга подається телефону, коли заряджаються перші 50% батареї. А останні відсотки наповнюють акумулятор із меншим струмом (1-2 А) та напругою (5 Вт).

Але чи все так просто? Неправильне виконання такого процесу є причиною зношування батареї. Для любителів міняти смартфони часто (1-2 рази на рік), це не проблема. За такий короткий термін служби малоймовірно, що з батареєю станеться щось погане. Хоча ризик все одно є. А ось тим, хто хоче довше зберігати акумулятор у належному стані, слід бути обачними.

 

Найпоширеніші технології швидких зарядок

 

Силу напруги та вольтаж задають виробники зарядного девайсу. Кожен із брендів намагається розробити власний, максимально швидкий та безпечний елемент живлення, щоб завоювати більше шанувальників.

Та яка технологія підходить особисто вам? Розглянемо найпоширеніші види.

 

Qualcomm Quick Charge

 

За чотири покоління технологію Qualcomm Quick Charge було доведено до досконалості. Вона справді мега популярна на ринку. Розберемося чому.

Основна перевага – турбота виробників під час виготовлення літієвих акумуляторів для смартфона.

 

 

Якщо перше покоління цих пристроїв мало фіксовані показники сили струму в межах 2А, то вже третє визначало в реальному часі необхідний вольтаж і силу струму, які не зашкодять телефону. Діапазон потужності третього покоління – 3,2-20 Вт, з переходом лише 0,2 Вт. Гаджет максимально дбайливо поводиться з акумулятором.

Четверте покоління було розроблено відносно нещодавно. Поки оновлення діє лише на базі чипсету Snapdragon 835. Тут акцентували саме на підвищеному захисті від перегріву. Круто, що ця версія не заряджатиме гаджет, якщо кабель має пошкодження. Швидка зарядка в такому випадку просто не спрацює.

 

MediaTek Pump Express

 

Приємно здивувала MediaTek Pump Express. Лайк розробникам за можливість заряджати телефон з нуля до 70% за 20 хвилин.

Головна фішка технології – заряд йде прямо у телефон. А «контролер живлення» знаходиться в блоці приладу, стежачи за температурою та режимом заряджання.

 

 

Компанія ретельно вибирає виробників з хорошими параметрами, які бажають встановити швидку зарядку у свої девайси. Багатьом бюджетним фірмам у цій функції відмовляють. Чому так? Все це тому, що китайські ноунейми використовують у моделях дешеві матеріали та акумулятори, погані схеми живлення, які не сумісні з такою зарядкою. Це з'єднання моделі та гаджета може призвести до перегріву або спалаху, тому виробник не ризикує використовувати свою технологію в таких гаджетах.

 

Oppo VOOC Flash Charge

 

Що стосується цієї технології, її використання можливе тільки в парі з фірмовим акумулятором, оснащеним 8 контактами і окремими секторами, що одночасно заряджаються. Вона може зарядити телефон 2500 мАч на 100% за лічені 15 хвилин.

 

 

Перевагою є використання стандартної напруги 5 Вт. Вона не допускає перегріву девайса. А завдяки якісному акумулятору струм під час швидкої зарядки подається вдвічі швидше – до 4,5 А. Це вигідно відрізняє процес заряджання Oppo VOOC Flash від інших.

 

Чи шкідлива швидка зарядка для девайсу?

 

Чому в деяких випадках акумулятор зношується під час швидкої зарядки? Причини зазвичай дуже банальні та прості. Але, якщо знати що шкідливо – можна запобігти таким ушкодженням:

 

Перегрів гаджета

 

Не тільки у разі звичайної зарядки підвищення температури може виявитися небезпечним, швидкій воно також шкодить. Насамперед, перегрів девайса призводить до негативного впливу на літієві елементи, що виводять з ладу акумулятор.

 

 

Це може статися через:

  • Неякісний чохол, який порушує виведення тепла.
  • Сильне навантаження на процесор телефону під час швидкого заряджання. Простіше кажучи через використання гаджета, коли він підключений до зарядки. Якщо ви фанат "зависати" у телефоні, коли він підключений до блоку, будьте готові до швидкого зношування акумулятора. Інтенсивні навантаження не підуть на користь.
  • Зарядку девайсу біля джерела тепла.
  • Високу температуру навколо. Виробники рекомендують підключати телефон до швидкої зарядки при температурі близько +20 градусів.

 

Несправність телефону

 

Заряджання телефону після удару або падіння призведе до невтішних наслідків. Це може статися через контакт кисню, що потрапив у гаджет під час падіння, і літію, що міститься у пристрої для підзарядки.

 

Виробничий брак

 

Навіть новий телефон може мати заводський брак акумулятора. Це точно проявиться при значному навантаженні та заряджанні телефону. Тому, під час покупки віддавайте перевагу гаджетам із якісними складовими. Просто врахуйте це та уважно все перевіряйте.

 

Кількість зарядних циклів

 

Усі смартфони мають кілька зарядок. Зазвичай вони витримують щонайменше 500 циклів (зарядок) до зниження місткості на 10%. Коли ви на постійній основі забираєте телефон із зарядки при 50-60%, смартфон втрачає цей цикл та місткість. Як результат, акумулятор виходить з ладу вдвічі швидше.

 

Перерозряд

 

Сучасний зарядний пристрій має функцію так званого "контролера живлення". Він не дозволяє розрядитись телефону нижче 3,2 Вт і не шкодить літієвій батареї.

 

 

Під час інтенсивного використання смартфона акумулятор втрачає місткість і іноді цей "контролер" може пропустити момент критичної розрядки. Тому краще перестрахуватися та не витрачати енергію акумулятора телефону нижче 10%.

 

Швидка зарядка вбиває батарею

 

Іноді люди хочуть купити дешевше та вибирають не якісні брендові девайси для телефону, а китайські ноунейми. Така вигідна покупка та дешеві комплектуючі можуть пошкодити акумулятор. У результаті доведеться заплатити двічі: спочатку сервісному центру за його заміну, а потім магазину за новий зарядний елемент. Чи варто, вирішувати тільки вам.

Ми рекомендуємо вибирати тільки сертифіковані зарядні девайси, щоб ваш смартфон працював довго, ефективно та без жодних застережень.

 

Чи можна залишати телефон на всю ніч на швидкій зарядці?

 

По ідеї, ставити телефон на швидку зарядку на всю ніч можна. Система практично всіх сучасних смартфонів має режим припинення підживлення енергією, коли акумулятор зарядився на 100%. Наші розумні телефони захищені від перезаряджання.

 

 

Але нічні зарядки вам в принципі не знадобляться, якщо ви підберете класну швидку зарядку для телефону.

 

Швидка зарядка: переваги та недоліки використання

 

Плюси:

  • Економія часу. Швидке заряджання телефону – реально крутий помічник, коли до виходу з дому залишаються лічені хвилини, а рівень заряду 0%. Повільніша звичайна тут не прокатить.
  • Адаптивність. Коли гаджет перегрівається, рівень напруги автоматично зменшується, нормалізується температура.
  • Можливість довше використовувати телефон, адже він заряджається у рази швидше. Вам не доведеться навіть юзати смартфон, поки він на зарядці.

 

Мінуси:

  • Акумулятор телефону повільно, але все ж таки виходить з ладу.
  • Використання неякісних девайсів для швидкого заряджання може зашкодити. Вони зменшують термін служби та об'єм акумулятора.

 

Підсумок

 

Швидка зарядка – класний та зручний винахід. Щоб вона працювала ефективно і не впливала на зношуваність акумулятора телефону – використовуйте наші поради. А ще – купуйте оригінальні, сертифіковані зарядні пристрої та не лякайтеся міфів про шкоду інноваційних технологій)

Було
цікаво?
2266 лайків
Кількість
перeглядів
10775 переглядів
Поділитись: