Розділи

Безпека даних: для чого потрібна двоетапна перевірка

Безпека даних: для чого потрібна двоетапна перевірка

Олена Калинчук
21.02.2022
1 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
4115 лайків
Кількість
перeглядів
9003 перегляди

Вкрасти ваш пароль легше, ніж ви думаєте… А крадіжки даних в інтернеті часто мають неприємні наслідки. Попри це, вони досі відбуваються дуже часто. Все через те, що ми занадто покладаємось на свої паролі

 

Сьогодні поговоримо про більш надійний спосіб захистити себе в мережі.

Порада від Google – налаштувати для свого облікового запису систему двофакторної автентифікації. Коротко кажучи, щоб використовувати для входу два окремі фактори  – пароль і, наприклад, код, отриманий у вигляді листа чи повідомлення.

Цей метод аутентифікації став дуже поширеним, особливо у практиці банків та компаній, що займаються кредитними картками. 

 

Фактори захисту

 

Загалом, фахівці з безпеки розрізняють три основні типи факторів захисту:

  1. Інформаційний фрагмент. Людина отримує цифровий або текстовий код безпеки і має ввести його у відповідне поле. Або ж відповідає на таємне запитання, голосовий дзвінок та ін. 
  2. Фізичний об’єкт, який можна використовувати для аутентифікації (кредитна картка тощо).
  3. Біометричні дані. Коли власник смартфона розблоковує екран за допомогою відбитка пальця, технології Face ID.

Усі сучасні стратегії двофакторної аутентифікації використовують комбінацію двох із описаних факторів

Можна також вказати перелік надійних пристроїв у своєму обліковому записі Google. Якщо людина спробує ввійти з пристрою, якого немає у цьому списку – отримає попередження системи безпеки від Google.

 

Як налаштувати двоетапну перевірку гугл-акаунта

 

У 2021 році Google почав автоматично вмикати двоетапну перевірку для облікових записів Google. Це значно посилило захист. За даними Google, тепер кількість скомпрометованих облікових записів зменшилася на 50%. Компанія націлена на майбутнє без паролів, яке й надалі захищатиме безпеку її користувачів.

Звісно, ви можете вимкнути цю опцію. Проте це зробить ваші дані онлайн дуже вразливими. Ми ж часто використовуємо обліковий запис Google для доступу й до інших своїх акаунтів

Гугл радить своїм користувачам проходити перевірку безпеки, використовувати спеціальний менеджер паролів і вмикати двофакторну аутентифікацію. 

 

Безпечне використання соціальних мереж

 

Двофакторна аутентифікація для Facebook, Instagram, Twitter і Gmail знижує ризик злому. Навіть якщо хакери отримують доступ до пароля, їм складно увійти до облікового запису без унікального коду

Такий код можна отримати за допомогою SMS на зареєстрований мобільний номер користувача. Хоча, радимо завантажити програму аутентифікації сторонніх розробників, наприклад Google Authenticator. Тут можна додати свої облікові записи Gmail, Facebook, Instagram, Twitter. А коди будуть оновлюватися протягом 30 секунд. 

 

Як налаштувати двофакторну аутентифікацію для Facebook

 

 

  • Відкрийте Facebook і натисніть меню Налаштування
  • Торкніться “Безпека та вхід”
  • Прокрутіть униз, щоб знайти “Використовувати двофакторну автентифікацію” в розділі “Налаштування додаткової безпеки”
  • Натисніть “Почати”
  • У вас буде можливість отримати код за допомогою текстового повідомлення, для якого користувачі повинні будуть налаштувати свій мобільний номер.
  • Інший варіант – отримати програми для автентифікації коду, такі як Google Authenticator або Duo Mobile
  • Тим, хто налаштовує двофакторну аутентифікацію на одному пристрої, потрібно буде натиснути опцію “Налаштувати на тому ж пристрої”. Переконайтеся, що програму автентифікації завантажено.
  • Користувачі будуть перенаправлені до програми аутентифікації, де вони мають побачити доданий обліковий запис Facebook.
  • Поверніться до Facebook, натисніть “Далі” та додайте останній код. Натисніть “Готово”, коли з’явиться повідомлення про те, що двофакторна аутентифікація увімкнена.
  • Люди, які намагаються налаштувати двофакторну аутентифікацію за допомогою іншого пристрою, повинні будуть відкрити свою програму аутентифікації та відсканувати штрих-код.

 

Вмикаємо двофакторну аутентифікацію для Instagram

 

  • Потрібно натиснути значок шестірні вгорі праворуч у своєму профілі, “Налаштування”, а потім – “Конфіденційність і безпека”.
  • Далі торкніться двофакторної автентифікації та виберіть, чи отримувати код безпеки через текстове повідомлення чи програму аутентифікації.
  • Якщо оберете текстове повідомлення, програма Instagram попросить додати номер телефону до свого облікового запису.
  • Тепер ви будете отримувати код безпеки щоразу, коли входитимете у свій обліковий запис Instagram.
  • Натисніть “Далі” та введіть останній код із програми аутентифікації, щоб налаштувати двофакторну аутентифікацію.
  • Ви також отримаєте набір кодів відновлення, які потрібні на випадок, якщо зміните свій телефон.

 

Двофакторну аутентифікацію можна будь-коли вимкнути)

Було
цікаво?
4115 лайків
Кількість
перeглядів
9003 перегляди
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
4115 лайків
Кількість
перeглядів
9003 перегляди
Поділитись:
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!