Розділи

Amoled-екран – переваги та недоліки

Amoled-екран – переваги та недоліки

Олена Калинчук
09.11.2020
5 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
6026 лайків
Кількість
перeглядів
16585 переглядів

 

Для виготовлення смартфонів у наш час використовують різні технології сучасних екранів. Вибираючи для себе новий гаджет, важливо орієнтуватись у його особливостях і властивостях. Яка із технологій виготовлення дисплея вважається найкращою? Відповісти на це запитання однозначно складно, оскільки кожен екран наділений своїми унікальними характеристиками. Сьогодні детальніше зупинимось на Amoled-екранах та з’ясуємо всі їхні переваги й недоліки.

 

Що таке Amoled-екран?

 

Термін AMOLED розшифровується як Active Matrix Organic Light-Emitting Diode (Активна Матриця на Органічних Світлодіодах). Цю технологію розробила південнокорейська компанія Samsung. Вона застосовує її практично в кожному своєму продукті, а також співпрацює з деякими іншими брендами й постачає їм високотехнологічні AMOLED-екрани. Цей тип екранів працює за напівпровідниковою технологією органічних сполук. Пропускаючи крізь себе струм, вони випромінюють світло.  Багато виробників сучасних смартфонів використовують у своїх продуктах удосконалену технологію Super AMOLED – оновлену версію класичного AMOLED. Головною їх відмінністю є відсутність прошарку повітря між елементами органічного світлодіодного шару і це дозволяє досягти ультратонкого рішення. Дуже важливий момент не лише для виробництва смартфонів, а й смарт-годинників, фітнес-браслетів та інших девайсів, розмір і вага яких має значення для користувача.

 

Як влаштований дисплей Amoled?

 

Принцип використання технології Amoled полягає в застосуванні органічних світлодіодів і активної матриці, що складається із транзисторів. Яскравості зображенню надають електрони, які передають струм з певною силою. Параметри потрібного кольору визначаються незалежними світлодіодами: червоними, зеленими і синіми. Саме тому в цьому екрані немає окремого шару для підсвітки і  ґаджет стає помітно тоншим. 

 

Переваги Amoled-екрану

 

  • Реакція пікселів на світлодіодній матриці значно вища, ніж у IPS-екранів. Amoled-дисплеї можуть відображати зображення в динаміці. Висока частотність зміни кадрів дозволяє досягти гладкості картинки. Ця характеристика дає переваги для ігрової та VR взаємодії.
  • Низьке енергоспоживання. Пікселі та субпікселі матриці AMOLED випромінюють світло автономно. Чим світлішим є колір на екрані – тим яскравіші його пікселі, тому під час показу темних кольорів, такі екрани є енергоефективними. 
  • Невелика товщина. Оскільки у AMOLED-матриць немає шару для спеціального підсвічування рідких кристалів, такі дисплеї помітно тонші. Це дозволяє досягти мінімального розміру смартфона, але при цьому зберегти його надійність та зекономити заряд акумулятора.
  • Висока контрастність. Відображаючи чорний колір, пікселі не світяться, а під час показу змішаних відтінків можуть демонструвати підвищену яскравість. За рахунок цього AMOLED-екран володіє кращою контрастністю і глибиною чорного.

 

Термін використання

 

Чи може Amoled-екран вигоріти? Так, використання екранів, виготовлених за цією технологією, має свій граничний термін. Органічні діоди, особливо сині, з часом зношуються. Тому, якщо користуватися телефоном з Amoled-дисплеєм багато років поспіль, користувач помічає зміни у його кольоропередачі.  Варто зазначити, також, що не рекомендовано підвищувати налаштування яскравості статичних зображень. А якщо залишити Amoled-екран увімкненим більш ніж на 10 годин та встановити насиченість кольору на максимум – характеристики роботи дисплея помітно знизяться. Щоб запобігти проблемі вигоряння екрану, слід дотримуватись кількох порад:

  • Встановлюйте темну (а краще чорну) тему
  • Час від часу змінюйте розташування іконок, аби від них не залишались тіні
  • У всіх додатках, де це можливо, використовуйте нічний режим
  • Користуйтесь сенсорною клавіатурою замість навігаційних кнопок
  • Бережіть дисплей від дії прямих сонячних променів

 

Мерехтіння екрану

 

Світлодіоди – прилади, основним робочим параметром яких є електричний струм. Амолед-технологія передбачає спосіб регулювання струму через ритмічні проміжки часу – імпульсним способом. На світловий елемент щоразу подається певний рівень струму і відповідний піксель спалахує. Таким чином, регулюючи електричну потужність, можна керувати яскравістю світлодіода. Тут важливо досягти оптимальної частоти імпульсів. Адже за її низького коливання, виникає так званий “ефект мерехтіння”, а це впливає на якість візуального сприйняття зображення. Людина, завдяки анатомічним особливостям свого зору, може не помічати мерехтіння. Проте після тривалої взаємодії з амолед-дисплеєм, відчуває втому чи емоційний дискомфорт. Чому це відбувається? Сплески напруги у відповідні проміжки часу надають зображенню яскравості. Якщо частота цих імпульсів низька – зір отримує більше навантаження. В амолед-екранах показник може сягати 500 імпульсів на секунду за максимальної яскравості зображення. Прикметно, що, знижуючи рівень яскравості в налаштуваннях смартфона, ми скорочуємо тривалість кожного спалаху, частота при цьому залишається незмінною, а вплив мерехтіння – помітнішим.

 

Недоліки AMOLED-екранів

 

  • Незначне спотворення кольору. Це відбувається через безперервне світіння синіх субпікселів, які сприймаються оком більше, ніж інші. Для вирішення цієї проблеми існує спосіб керувати режимом яскравості, але в цьому випадку знижується частота мерехтіння і очі швидше втомлюються.
  • Вигорання пікселів. AMOLED-екрани схильні до ефекту пам’яті, що часто призводить до погіршення якості передачі кольору за тривалої експлуатації пристрою. Особливо страждають сині світлодіоди, що володіють коротшим терміном служби. В результаті виявляється незначне спотворення відтінків.
  • Мерехтіння. Амолед-технологія передбачає імпульсний принцип передачі кольорів. Проте більшість користувачів не відчувають впливу цієї пульсуючої підсвітки.

Amoled-технологія здатна впливати на формування стилю та візуального смаку користувача. Такі дисплеї вирізняються додатковою насиченістю кольорів, контрастністю та більш яскравим зображенням. Вони характерні високою керованістю на рівні кожного пікселя та покращеним кутом огляду. Amoled-екрани надзвичайно тонкі і це ідеальне рішення для сучасних портативних гаджетів. Незважаючи на деякі недоліки, переваги дисплеїв AMOLED очевидні. На сайті MTA.UA  представлені моделі девайсів з технологією AMOLED-екрану за різними цінами, тож ви маєте чудову можливість обрати саме свій смартфон. А наші продавці допоможуть вам із цим.

 

Було
цікаво?
6026 лайків
Кількість
перeглядів
16585 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
6026 лайків
Кількість
перeглядів
16585 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!