Розділи

Як зарядити ноутбук від повербанка: 3 лайфхаки від експертів МТА

Як зарядити ноутбук від повербанка: 3 лайфхаки від експертів МТА

Максим Дущак
23.10.2023
1 хв
24.05.2024
Було
цікаво?
1694 лайки
Кількість
перeглядів
36196 переглядів

 

Ноутбук можна зарядити від повербанка, але мало хто знає, як правильно це робити, щоб не нашкодити акумулятору.

 

Це особливо актуально в умовах блекауту або коли поруч немає розетки. Зібрали для вас усі необхідні знання, які допоможуть правильно користуватися павербанком 👇

 

🎯 Як зарядити ноутбук від повербанка для телефона: Оптимальні характеристики

 

 

Не всі power bank, які продаються в магазинах, підходять для заряджання ноутбука.

 

Більшість моделей розраховані на невеликі пристрої, на кшталт смартфонів, навушників, смарт-годинників, планшетів. Лептопи ж більш вимогливі і хочуть більше потужності.

Щоб ефективно та безпечно зарядити ноутбук, power bank повинен мати такі характеристики:

  • Вихідна напруга не менше 20 В. У звичайних лептопів використовується літій-іонний акумулятор з номінальною напругою 12-15 В. Якщо номінальна напруга повербанка буде нижчою – ноутбук не заряджатиметься. Краще брати power bank з номінальною напругою більшою, ніж у ноута. Це дозволить одночасно заряджати лептоп та інші гаджети.
  • Вихідний струм не менше 2 А. Більшість ноутбуків потребують сили струму від 2 А до 6 А, якщо повербанк не зможе забезпечити подібну силу струму, то зарядка буде дуже довгою. А якщо ви плануєте заряджати кілька пристроїв одночасно, то сила струму повербанка повинна бути ще більшою.
  • Вихідна потужність щонайменше 40 Вт. Це мінімальна потужність зарядних пристроїв ноутбуків, повербанк повинен відповідати їй або мати більшу вихідну потужність.
  • Велика місткість. Тут діє правило "більше – краще". Рекомендуємо вибирати power bank з місткістю від 30 000 мАг. Вони зможуть повністю зарядити ноутбук кілька разів, плюс енергія залишиться для підключення додаткових гаджетів.

Важливо, щоб повербанк був компактним і легким, так його зручно брати з собою у подорожі або на природу, наприклад. Наявність додаткових роз'ємів дозволить заряджати кілька гаджетів одночасно, а посилений корпус захистить пристрій від падіння.

Ще один момент – вибирайте power bank тільки від перевірених виробників, які мають позитивні відгуки. Китайські підробки дуже приваблюють своєю доступною ціною, але вони часто не справляються зі своїм завданням. А іноді "ноунейм" повербанки взагалі можуть нашкодити акумулятору ноутбука.

 

🎯 Які роз'єми використовувати для зарядки від повербанка

 

Не всі порти, які є на корпусі ноута, підходять для заряджання.

 

Наприклад, наш продавець Яна під’єднала свій повербанк до випадкового USB-порту ноутбука, в результаті зарядився не лептоп, а сам power bank 👍 Але бувають випадки, коли підключення до неправильних портів взагалі псує акумулятор обох пристроїв.

Є всього 2 способи ефективно та безпечно заряджати ноутбук від повербанку:

  • Через порт USB 3.1. Він є в основному в нових моделях і має форму стандартного USB Type-C. Часто на ньому знаходиться маркування D/Display Port або значок "вилки". Старі девайси обладнані USB-портами 2.0 та 3.0, які не пропускають напругу вище 4,5 В. Зарядити ноутбук від таких портів не вийде.
  • Через роз'єм живлення. Підійде до старих ноутбуків. Тільки потрібен спеціальний перехідник, який конвертуватиме силу струму повербанка у потрібне значення.

Деякі сучасні повербанки мають спеціальний роз'єм для розетки, що дозволяє заряджати ноутбук через звичайний блок живлення з вилкою. До речі, у нашому каталозі є такі моделі.

 

🎯 Додаткові рекомендації як заряджати ноутбук від повербанка

 

Заряджання ноутбука від power bank – повністю безпечне. Головне дотримуватися кількох рекомендацій:

  • Не можна заряджати ноутбук за допомогою саморобних блоків живлення. Навіть мінімальні прорахунки під час виготовлення такого БМ можуть стати фатальними як для гаджетів, так і для повербанка.
  • Використовуйте лише оригінальні зарядні пристрої. Сторонні пристрої можуть призвести до перегріву та виведення акумулятора з ладу;
  • Не підключайте акумулятор безпосередньо до power bank окремо від ноутбука. Існує високий ризик пошкодити акумулятор, адже він залишається без захисних механізмів, які закладені в ноутбуці.
  • Марно використовувати для заряджання стандартні порти USB 2.0 або 3.0. Це не принесе жодного результату.

 

Плюси та мінуси зарядки від power bank

 

 

Завдяки компактності повербанків, ноутбук можна заряджати будь-де – вдома, на природі, в дорозі, на навчанні.

 

Більшість power bank мають спеціальну технологію захисту від короткого замикання, перегріву, надлишкового заряду, перепаду напруги, а також вміють підлаштовувати процес зарядки під конкретну модель ноутбука. Це робить зарядку від повербанку безпечнішою, ніж від розетки.

Найголовніший мінус зарядки ноута від повербанка – швидкість. Сила струму у них значно нижча, ніж у розеток, тому швидкість заряджання менша. Зазвичай потрібно чекати у 2-3 рази довше, доки ноутбук повністю зарядиться. Хоча тут все залежить від моделі повербанку.

Пам'ятайте, чим більша ємність повербанка, тим він дорожчий і важчий. Для стаціонарного домашнього використання можна вибирати моделі вагою хоч до 2 кг, а для частих транспортувань обирайте повербанки з вагою 400-700 г.

 

Підсумки

 

Хороший power bank – справді порятунок для ноутбука під час блекауту або коли поряд немає розетки. Головне – підібрати повербанк, який точно підійде для заряджання вашого гаджета.

У нашому каталозі є багато таких моделей із корисними функціями. Обов'язково зайдіть туди. Якщо ж захочете детальніше вивчити характеристики power bank, пишіть менеджерам МТА. Вони допоможуть підібрати найкращу модель та дадуть гарантію на 1 рік.

Було
цікаво?
1694 лайки
Кількість
перeглядів
36196 переглядів
Поділитись: