Розділи

Як вибрати зволожувач повітря: ділимося лайфхаками

Як вибрати зволожувач повітря: ділимося лайфхаками

Віталіна Чимчинська
21.07.2023
5 хв
04.09.2023
Було
цікаво?
1830 лайків
Кількість
перeглядів
7834 перегляди

Кожна покупка – результат довгих роздумів та нескінченних пошуків в інтернеті. Вибір зволожувача – не виняток. Якщо цікавить інформація, як правильно вибрати зволожувач повітря та на які критерії звернути увагу, ви потрапили у правильне місце. Не гайте часу – читайте далі)

 

Який вибрати зволожувач повітря для квартири чи будинку?

 

Перше, що вам потрібно зробити – правильно вибрати тип зволожувача. Їх досить багато. Купуючи відштовхуйтеся від того, що хочете отримати від приладу: безшумну роботу, охолодження повітря, низьке енергоспоживання.

 

Найпопулярнішими видами зволожувачів повітря є:

  • ультразвукові;
  • парові;
  • традиційні.

 

 

Ультразвукові зволожувачі

 

Одні з найкращих – ультразвукові зволожувачі. Вони виконують свою роботу за рахунок коливання мембрани. Простіше кажучи, при роботі цього типу зволожувача з'являються хвилі, які практично "дроблять" краплі води на менші частинки і видмухують пару з ними разом з повітрям.

Часто в мережі такі типи зволожувачів повітря називають "розумними". Це тому, що пристрої мають спеціальний гігростат. Він слідкує за вологістю в кімнаті і вимикає гаджет, коли вона досягає норми.

 

 

Принцип дії таких зволожувачів простий та ефективний. Вони досить тихі. Шум може коливатися від 20-40 дБ залежно від моделей. Тому можете сміливо ставити його навіть у спальню.

Круто, що розробники подбали і про безпеку типу. Гаджети утворюють охолоджену пару і виводять прохолодне повітря. Так неможливо отримати опік.

 

підтримують високий рівень вологості;
досить ефективні;
тихо працюють;
мають таймер;
наявність вбудованого гігростату;
преміум-сегмент має антибактеріальну дію;
охолодження повітря;
споживають мало електрики.
|
Кожні 2-3 місяці необхідно змінювати фільтр, або використовувати тільки очищену рідину, щоб не було утворення накипу.

 

Парові зволожувачі

 

Ці зволожувачі ще простіші за своєю дією. Вони зволожують повітря завдяки парі, що утворюється від підігріву води. Це принцип гарячого зволоження. Але є й нестача. На відміну від ультразвукового, де повітря перед зволоженням охолоджується до безпечної температури, тут одразу відбувається випаровування. Використовувати моделі з гарячою парою потрібно обережно, щоб випадково не обпектися.

 

 

Ці зволожувачі невибагливі до якості води та підтримують вологість у межах 60%, що є нормою. Додатково гаджети можуть містити спеціальні насадки для інгаляції.

 

можна використовувати як інгалятор;
ароматизація;
невибагливі до якості води;
очищають воду.
|
Через те, що пара не охолоджується – підвищується температура в кімнаті. Це не ок, особливо влітку.
Зі значним енергоспоживанням для зволоження та не підтримують точний рівень вологості.

 

Традиційні зволожувачі

 

Традиційні зволожувачі також досить популярні. Їхня суть у тому, що вода заливається у відведену місткість і надходить на елемент випаровування. А сухе повітря з кімнати прибирає спеціальний вентилятор та продуває через зволожувач повітря. Додатково традиційні зволожувачі здійснюють очищення, адже затримують частину пилу, що всмоктується із сухим повітрям. Таким чином, вже вологе повітря випускається з приладу до приміщення.

Сьогодні на ринку все частіше з'являються модифіковані традиційні девайси з функцією "мийки" повітря. Зволоження тут дещо відрізняється від звичайного. У модифікації потоки повітря потрапляють на барабан, що обертається і затримує більшу частину забруднень повітря. А в базовій версії яка просто виводить повітря назовні додаткового очищення немає.

 

 

Врахуйте, що мийка працює досить повільно. Тому купуйте моделі із підключенням Wi-Fi. Так зможете віддалено вмикати гаджет та отримувати бажаний клімат. Практично всі звичайні зволожувачі повітря тихі в роботі та споживають мало електроенергії.

 

мінімальне споживання енергії;
низький шум;
недорогі змінні фільтри;
очищення повітря.
|
неможливо точно встановити рівень вологості;
мають певні вимоги щодо якості води.

 

Зволожувач повітря: який вибрати за основними критеріями

 

Щоб ви не заплуталися з великим обсягом інформації стосовно зволожувачів і знали, що означають цифри в характеристиках, ми підібрали основні критерії вибору ідеальної моделі.

 

Площа дії

 

Для кожного зволожувача цей параметр різний. Якщо плануєте купити та зволожувати окрему зону чи частину кімнати – купуйте девайси з невеликою площею дії. Відповідно, для великого приміщення показник має бути в рази більшим.

 

 

Цей критерій важливий для вашої зручності. Відновлювати запаси води в гаджетах з маленькою площею дії доведеться частіше через невеликий обсяг резервуара. З пристроями, призначеними для більшого простору, заливатимете рідину рідше, адже бак у них більше.

 

Тривалість безперервної роботи

 

Цей критерій залежить від обсягу резервуару та витрати води на годину. Залежно від даних параметрів тривалість безперервної роботи може коливатися як від 1-2 години так і до 2-3 днів.

 

Потужність та рівень шуму

 

Оскільки зволожувачі найчастіше використовуються вночі, при покупці люди звертають увагу на інтенсивність та рівень шуму. Краще вибирати девайси, що мають шумові характеристики в діапазоні 25-35 дБ. Так ви не відчуєте дискомфорту, пов'язаного зі сторонніми звуками. "Тихі" моделі ідеально підходять як для дитячої, спальні, так і для робочого кабінету.

Однак, врахуйте, що деякі моделі можуть видавати повідомлення про нестачу рідини в баці.

 

Продуктивність зволожувача повітря

 

Мінімальна продуктивність має становити до 300 мл/годину. Цього цілком вистачить, щоб зволожити кімнату.

Девайси з меншою потужністю працюватимуть гірше і не забезпечать оптимальний рівень вологості.

 

Принцип дії та безпека

 

Принцип дії кожного зволожувача повітря різний, тому вони можуть виводити як холодну, так і гарячу пару. Але як визначити, що найкраще для вас?

Якщо купуєте девайс для холодних приміщень, підійдуть парові. Вони додатково обігріватимуть кімнату. Влітку для приміщення ця опція не знадобиться, краще – традиційні та ультразвукові зволожувачі. Вони, навпаки, охолоджують повітря.

 

 

Найбезпечнішими вважаються ультразвукові зволожувачі. Перед подачею пари в кімнату ці девайси охолоджують повітря, що робить атмосферу максимально комфортною.

А ось моделі з гарячим паром потрібно використовувати уважніше. Вони виводять гарячу пару. Ставити їх близько біля себе не варто, тому що можна отримати опік. З тієї ж причини не рекомендуємо використовувати їх у дитячих.

 

Ціна

 

Придбати зволожувач у МТА можна від 400 до 8000 гривень. Ціна коливається і залежить від кількох факторів:

 

  • принцип зволоження та вид моделі;
  • площа дії;
  • наявність підсвічування та ароматизації;
  • охолодження повітря;
  • тип керування і т.д.

 

Найбільш бюджетним є паровий зволожувач повітря. Ультразвукові та традиційні – дорожчі. Вони знаходяться приблизно в одному ціновому діапазоні.

 

Тип управління

 

Виробники випускають девайси з різними варіантами керування. Найбільш популярні електронні та механічні прилади. Різниця між ними досить проста. Механічні прилади обладнані спеціальною поворотною ручкою для керування приладом. Електронні прилади цих потреб мають вбудовану панель управління, щоб налаштувати необхідний кліматичний режим.

Керувати можна трьома способами:

 

  • За допомогою спеціального пульта дистанційного керування.
  • Завдяки вбудованій панелі керування на самому пристрої.
  • Через Wi-Fi керування. Якщо ви колись чули про систему "розумний дім", то розумієте про що йдеться. Все просто - завантажуєте потрібну програму і дистанційно керуєте зволожувачем повітря, поки нікого немає вдома.

 

 

Об'єм резеруару

 

Кожен тип має певний розмір бака. Від нього залежить час дії. Простіше кажучи, чим більший розмір бака, тим довше працюватиме зволожувач повітря.

Коли вода у ємності закінчується, гаджет може видавати сигнал. Так зволожувач повітря повідомляє про нестачу. Не обов'язково чекати на цей звук, оскільки він може застати вас навіть під час сну. Просто періодично підливайте рідину.

 

 

Режими роботи

 

Ще одним важливим критерієм є режим роботи. Моделі можна розділити на:

 

  • Автоматичні, що працюють за датчиком вологості. Вони вимикаються, коли нормалізуються потрібні показники.
  • Увімкнення/вимкнення. Тут все просто, тому що ви самостійно контролюєте та вибираєте скільки часу модель працюватиме. Інтенсивність зволоження також можна налаштувати.

 

Дизайн та ергономіка

 

Щодо дизайну та кольору тут не може бути конкретних критеріїв. Просто правильно вибирайте що купити "на свій смак".

Всі зволожувачі повітря виглядають елегантно та сучасно, тому точно впишуться у ваш інтер'єр. Є й різнокольорові з підсвічуванням, які сподобаються дітям та ідеально підійдуть для їхньої кімнати.

Про ергономіку також подбали виробники. Тому складнощів під час користування не буде.

 

 

Додаткові функції

 

Додатково модель може мати такі фішки як:

  • Гігростат, який контролює вологість у приміщенні.
  • Таймер, який можна настроїти під ваші потреби.
  • Гігрометр, щоб виміряти вологість у повітрі.
  • Захист від перегріву для оптимізації та охолодження приладу.

 

Можливість ароматизації

 

Приємний бонус – ароматизація. Вона заощадить ваші кошти як на аромадифузорах так і на освіжувачах для повітря.

Круто, що дія зволожувачів повітря не обмежується контролем за вологістю, а має таку класну додаткову фішку. Достатньо всього кількох крапель улюбленої ефірної олії, щоб наповнити кімнату бажаним запахом.

 

 

Антибактеріальна дія

 

Багато девайсів відрізняються своєю антибактеріальною дією. Це все завдяки тому, що вони виготовляються із матеріалів, що містять іони срібла. Саме ці частинки пригнічують бактерії, грибок і плісняву, які потрапляють у девайс через повітря.

Краще вибирати гаджети, які мають цю фішку з частинками, не тільки якщо у вас є алергія. Так ви дбаєте про свою безпеку та комфорт.

 

Запитання – відповіді

 

Ми розповіли про основне, але знаємо – вам цікаво та корисно було б переглянути питання, які нам найчастіше задають інші користувачі. Ось добірка найпопулярніших)

 

 

Коли та як слід вимикати зволожувач?

Цілком необов'язково, щоб прилад працював цілий день. Важливо зберігати баланс вологи у повітрі, адже надмірне зволоження може спровокувати появу вогкості.

Хороший зволожувач повітря може мати функцію змінного розпилення. Модель вимикатиметься, коли вологість у квартирі стане правильною. Так що вам не доведеться хвилюватися, коли краще вимкнути гаджет.

 

Яку воду наливати?

Найкращі зволожувачі повітря (наприклад, ультразвукові) потребують застосування якісної води. Щоб уникнути утворення накипу, намагайтеся наливати в резервуар приладу лише очищену чи кип'ячену воду.

 

Куди та як потрібно ставити зволожувач?

Портативні ультразвукові зволожувачі повітря ідеально підходять для експлуатації у спальні та кабінеті. Однак при виборі важливо враховувати інтенсивність. При високому рівні інтенсивності краще розмістити його подалі, щоб він не заважав. Девайси з невеликою потужністю можна ставити недалеко від себе.

 

 

Щодо парових слід ретельно та правильно підбирати простір. Де і як розмістити повітрозволожувач? Краще, щоб це було подалі від місць, де ви працюєте або спите, оскільки такі гаджети досить шумні.

 

Який зволожувач повітря вибрати для спальні?

"Тихі" пристрої ідеальні для спалень. При шумі – 25-35 дБ, ви не відчуєте дискомфорт під час сну.

 

Як вибрати зволожувач для робочого кабінету?

Якщо ви не любите, коли вас відволікають сторонні звуки, вибирайте серед моделей з рівнем шуму до 35 Дб.

 

На що звернути увагу під час вибору зволожувача для дитячої?

Для дитячої ідеальним варіантом для експлуатації стане прилад із холодним паром, безшумною роботою та функцією очищення повітря.

Краще буде, якщо виберете яскравий варіант із підсвічуванням. Діти люблять такі деталі.

Для молодих батьків рекомендуємо вибирати серед моделей із дистанційним керуванням. Так не доведеться турбувати малюка, щоб налаштувати потрібний кліматичний режим.

 

 

Для чого потрібна підсвітка?

Підсвітка – додаткова функція. Вона не є найбільш необхідною, але створює затишну атмосферу. Так можна використовувати девайс і як нічний світильник. Тому, це лише ваш вибір.

 

 

Що буде, якщо вчасно не доливати воду до зволожувача?

Не варто хвилюватись, якщо ви вчасно не встигли долити воду. Коли рідина закінчується, пристрій вимикається. На дисплеї з'явиться інформація, що вода закінчується. Також деякі моделі видають звук-сповіщення.



Хороший зволожувач – гарантія оптимального мікроклімату будинку та квартири. Якщо ви досі не визначилися з моделлю – перегляньте статтю про топ зволожувачів у нашому блозі. А на що звернути увагу вже знаєте)

 

Було
цікаво?
1830 лайків
Кількість
перeглядів
7834 перегляди
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
1830 лайків
Кількість
перeглядів
7834 перегляди
Поділитись:
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!