Розділи

ТОП-10 найкращих ноутбуків 2023 року: Рейтинг від експертів МТА

ТОП-10 найкращих ноутбуків 2023 року: Рейтинг від експертів МТА

Максим Дущак
02.10.2023
5 хв
03.10.2023
Було
цікаво?
1398 лайків
Кількість
перeглядів
18368 переглядів

 

За новинками не вженешся, навіть якщо сильно намагатися. Це і не потрібно. Краще вибрати ноутбук "під себе".

 

На ринку багато моделей з різними характеристиками, але, все ж таки, є ноутбуки, які лідирують у більшості рейтингів 2023 року. Зробили добірку якраз з таких моделей. Є в нашому топі ноутбуки для студентів, офісних працівників, геймерів та вузьких фахівців. Обирайте те, що потрібно)

 

Як ми складали рейтинг ноутбуків

 

Звичайно, у кожного свої вимоги до лептопів і ми це врахували у ТОПі. Але є ключові параметри, на які у будь-якому випадку потрібно звертати увагу:

💻 Дисплей. Щодо діагоналі, дотримуємося золотої середини. Не дарма 15-дюймові дисплеї найпопулярніші, на них зручно працювати, а транспортування такого ноутбука досить комфортне. Якщо вибирати матриці, то IPS, Retina чи OLED. Вони відображають дуже якісну картинку.

🔋 Автономність. Чим довше пристрій працює без підзарядки, тим краще. Оптимальний час роботи без заряджання – 8 годин та більше у стандартному режимі. Але пам'ятайте, велика батарея збільшує вагу гаджета та його вартість.

Потужність. Для серфінгу в інтернеті та фільмів буде достатньо невеликої потужності, а ось для роботи зі складними програмами потрібен солідний запас потужності.

💲 Ціна. Важливо, щоб вартість відповідала можливостям ноутбука, адже переплачувати ніхто не хоче. Прості малопотужні гаджети, як правило, дешевші, високопродуктивні лептопи – дорожчі.

 

Ну а тепер погнали до наших ноутбуків 👇

 

Apple Macbook Air 15.3 M2 2023

 

Відверто кажучи, це наш улюблений ноутбук. Apple немов врахувала побажання користувачів і створила на їх основі цю модель.

Macbook Air 15.3 M2 має один із найкращих дисплеїв на ринку – Liquid Retina. Він відображає мільярд кольорів, що вважається рекордним показником. Враховуючи високу роздільну здатність (2880х1864) та високий показник яскравості, графіка виглядає природно та барвисто, навіть при яскравому сонці.

Продуктивність не відстає. Процесор М1 легко справляється з вузькоспеціалізованими завданнями, на кшталт редагування відео або створення 3D-графіки. Також процесор має фірмовий модуль машинного навчання Neural Engine, який допомагає обробляти зображення, робить розпізнавання мови точнішим і всіляко спрощує взаємодію з ноутбуком. Ще нас порадувала система охолодження, в якій немає вентиляторів. Це робить роботу гаджета абсолютно безшумною навіть під екстремальними навантаженнями.

Для любителів відеозв'язку є HD-камера, 3 мікрофони та 6 динаміків з ефектом 3D-звуку. Безпеку даних забезпечує зручний Touch ID. Єдине, що недопрацювали, це кількість роз'ємів. У ноутбуці є лише роз'єм для зарядки, навушників та 2хThunderbolt.

Зате приємно здивував час автономної роботи – Macbook Air 15.3 M2 спокійно працює 16-18 годин, що вважається одним із найкращих показників серед продуктивних ноутбуків.

 

один із найкращих дисплеїв на ринку;
запас потужності для важких завдань;
приємне 3D-звучання;
зручна екосистема Apple;
час роботи до 18 години;
|
дорогий;
мало роз'ємів.

 

Apple Macbook Air 13, 6 M2

 

Ще один відмінний ноутбук від бренду Apple, але вже компактніший і швидший, ніж попередній.

Модель має дисплей з діагоналлю 13 дюймів, що робить її чудовим компаньйоном під час подорожей чи відряджень. В основі все та ж матриця Liquid Retina з можливістю обробляти понад 1 мільярд кольорів та роздільною здатністю 2560 x 1664. Приємно, що датчик True Tone автоматично адаптує зображення до навколишнього освітлення. Словом, картинка якісна, навряд чи знайдеться краща модель.

За продуктивність відповідає гордість Apple – чіп М2. Ми навіть присвятили йому окремий огляд, але якщо стисло, то це просто ТОП серед ноутбучних процесорів. Він дозволяє з високою швидкістю обробляти фото зі складними ефектами та редагувати кілька потоків ProRes відео формату 4K та 8K. Тут також є модуль машинного навчання Neural Engine, який полегшує взаємодію з макбуком.

Для спілкування передбачена HD-камера з 3 мікрофонами та стереодинаміками. А відкривати захищені дані можна за допомогою Touch ID. Інтерфейсів трохи не вистачає, є тільки роз'єм для навушників, зарядки та 1хThunderbolt. На одному заряді ноутбук працює близько 18 години.

 

зручне транспортування з допомогою невеликих розмірів;
якісна та соковита картинка;
процесор з рекордною потужністю для складних завдань;
час роботи до 18 години.
|
дорогий;
хочеться більше інтерфейсів.

 

MSI Katana GF63 Thin

 

Як кажуть, хто не грає в комп'ютер, той просто ще не знайшов відповідну гру. Проте ми знайшли топовий геймерський ноутбук за свої гроші.

Звичайно, виробник приділив особливу увагу потужності. Ноутбук працює на 6-ядерному процесорі Intel Core i5 11-го покоління та має 16 Гб ОЗУ. Підтримуються сучасні технології збільшення продуктивності, у тому числі штучний інтелект. Ігри можна запускати практично будь-які, причому на максимальній графіці. Та ж Forza Horizon 5 чудово зайшла на цей ноутбук – високий FPS стабільно зберігався протягом усієї гонки.

Екран у ноутбука 15-дюймовий із гарною LED-матрицею. Є матове покриття, яке, з одного боку, робить картинку менш чіткою, але з іншого боку – захищає екран від відблисків. До речі, екран оновлюється із частотою 144 Гц, що дуже сильно відчувається під час перегляду фільмів – плавність зберігається навіть під час динамічних сцен.

Ноутбук має потужний звуковий супровід, досить непогану камеру та підсвічування клавіатури. Для любителів периферії тут є всі необхідні роз’єми, включаючи HDMI, USB 3.0, RJ-45 і т.д.

Акумулятора спокійно вистачає, щоб грати приблизно дві години. Це середня автономність для ноутбуків цього класу.

 

найкраща вартість серед ігрових ноутів;
відеокарта з підтримкою штучного інтелекту;
оновлення дисплея 144 Гц;
можна підключати периферію на будь-який смак.
|
матове покриття трохи знижує чіткість картинки;
за замовчуванням встановлена операційна система FreeDOS, тому доведеться самостійно встановлювати потрібну ОС.

 

MSI Bravo 15 C7VE

 

Ще один ресурсний ноутбук, але вже потужніший і красивіший)

В основі лежить швидкий 6-ядерний процесор AMD Ryzen 5 та 16 Гб оперативної пам'яті. В які б ігри ви зараз не рубалися, швидше за все, цей ноутбук потягне їх на максималках. За рахунок вбудованої відеокарти NVidia серії GeForce RTX 4050 створюється реалістична графіка у форматі 4К. Використовується технологія трасування променів та допомога штучного інтелекту.

Окремо відзначимо, що ноутбук використовує найсучасніший стандарт бездротової мережі Wi-Fi 6E. Простими словами, мережа працюватиме стабільно і швидко навіть в умовах критичного навантаження, коли до одного роутера під'єднано багато пристроїв.

Ноутбук має стандартний екран на 15 дюймів з роздільною здатністю 1920х1080 та IPS-матрицею. Частота оновлення кадрів 144 Гц, тому плавність тут на висоті. Звичайно ж, встановлена клавіатура з RGB-підсвічуванням і додатковим світінням ключових клавіш. Звук теж хороший, а портів вистачає для будь-якої периферії. Словом, тут усі характеристики знаходяться на досить високому рівні, і вони будуть актуальними навіть через кілька років. Але, як і в багатьох ігрових ноутбуків, вага тут досить велика – близько 2,5 кг.

Якщо активно грати, батареї вистачає на 1,5-2 години, що вважається середнім показником. Дивитись фільми або просто серфити в інтернеті можна більше 10 годин.

 

швидкий процесор;
відеокарта з підтримкою графіки формату 4К;
підтримка Wi-Fi 6E;
оновлення екрана 144 Гц;
клавіатура з регульованим підсвічуванням, моментальний відгук.
|
вага 2,5 кг;
за замовчуванням стоїть операційна система FreeDOS.

 

HP 15S-EQ2029NQ

 

Якщо хочеться купити максимально бюджетну модель для навчання, перегляду веб-ресурсів та фільмів, то це найкращий агрегат.

Перше, що нам сподобалося в цьому ноутбуці – 15,6-дюймовий дисплей з роздільною здатністю Full HD. В його основі лежить IPS-матриця, яка доповнюється ще й глянцевим покриттям. Кольоропередача тут відмінна, як для бюджетника. Єдине – екран трохи блікує під прямим світлом.

Продуктивності процесора AMD Ryzen 3 з вбудованою відеокартою та 8 Гб ОЗУ вистачає для використання офісних програм, інтернет-серфінгу та інших нескладних завдань. Порубатись в якісь не дуже вимогливі ігри теж можна. Той же Fortnite або попередні версії NFS йдуть на ура. Наприклад, ми запускали легендарну ГТА Сан Андреас і мало не розплакалися від ностальгії) Цікаво, чи пам'ятає її ще хтось?

В іншому ноутбук має стандартні характеристики: HD-камеру, тачпад, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, накопичувач на 256 Гб і купу роз'ємів. Якщо не вичавлювати з лептопа останні соки, акумулятора вистачає на 9-10 годин.

 

бюджетна вартість;
IPS-матриця з глянцевим покриттям;
гідний час роботи для бюджетного сегмента;
продуктивності вистачає для роботи та розваг.
|
поверхня екрана трохи блікує при яскравому світлі;
хочеться більше пам’яті накопичувача.

 

Acer Aspire 5 A515-57-36TC

 

Ще один бюджетник, але з більшим у бік багатозадачності та розваг.

Процесор тут 6-ядерний Intel Core i3, який разом із оперативною пам'яттю на 8 Гб дозволяє працювати з кількома програмами одночасно. Ми здивувалися, коли побачили у характеристиках ноутбука відеокарту NVIDIA GeForce RTX. Вона у чистому вигляді геймерська і використовує у своїй роботі штучний інтелект із технологією трасування променів. У бюджетних ноутбуках зустрічається дуже рідко. Якщо врахувати ще й досить ефективне охолодження, то ноутбук можна назвати ігровим.

З дисплеєм все стандартно – 15,6 дюймів на IPS-матриці з роздільною здатністю Full HD. Є матове покриття, яке захищає екран від відблисків. Веб-камера має кілька цікавих технологій, завдяки яким ви завжди будете у центрі кадру під час відеодзвінка. А при необхідності камера розмиває фон позаду вас.

До речі, ноутбук підтримує бездротовий стандарт зв'язку Wi-Fi 6 та сканер відбитка пальця. Живлення вистачає на 6-7 годин стандартного використання.

 

доступна вартість;
геймерська інтегрована відеокарта NVIDIA GeForce RTX;
веб-камера з корисними технологіями;
багато інтерфейсів, зокрема Wi-Fi 6.
|
хочеться більше автономності;
доведеться перевстановити операційну систему, адже за умовчанням стоїть Endless OS.

 

Asus VivoBook 15 Oled R1505ZA

 

Це чисто класичний ноутбук середнього цінового сегмента, який можна купити для бізнесу, навчання чи розваг. Словом, один із топових робочих конячок.

Перше, що ми відзначили – абсолютно мінімалістичний дизайн корпусу. Ніяких деталей, що випирають, і яскравих елементів. Корпус дуже тонкий, тому лептоп зручно переносити.

Лептоп має стандартний дисплей на 15,6 дюйма із соковитою OLED-матрицею. Глянцеве покриття здорово підсилює кольоропередачу, але при яскравому освітленні екран трохи блікує. Натомість портами ноутбук зарядили на повну – є miniJack, HDMI та кілька видів USB. Підключати можна будь-яку периферію.

В основі ноутбука лежить слот оперативки на 8 Гб та досить швидкий процесор Intel Core i7 аж з 10 ядрами. Для багатозадачності це прям ідеальний варіант, адже кожне ядро може обробляти окремий потік даних (іноді навіть два потоки), що дуже підвищує продуктивність. Наприклад, можна одночасно запускати Photoshop, браузер з десятками вкладок, текстові редактори, таблиці та музику, щоб не було нудно з усім цим працювати :) Для розваг ноутбук теж підходить чудово.

Одного заряду батареї вистачає на 10-12 годин роботи і це показник вищий за середній.

 

тонкий та стриманий дизайн;
дисплей з високою передачею кольорів;
багато зовнішніх портів;
швидкий 10-ядерний процесор;
час роботи до 12 години;
|
відблиски при яскравому світлі.

 

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IAH7

 

Зі смартфонами у Lenovo все досить прикро, але з ноутбуками все дуже круто. Особливо із продуктивними моделями.

Ноутбук отримав потужну начинку на базі 8-ядерного процесора Intel Core i5 плюс 16 Гб оперативної пам'яті. Ресурсоємні програми тут запускаються легко. Той самий Battlefield 2042 йде на ура. Відеокарта NVidia GeForce RTX 3050 Ti створює круту графіку з реалістичними текстурами та високою плавністю рухів. В її основі використовується штучний інтелект, технологія трасування променів та ще багато корисних штук, які покращують віртуальний світ.

Екран також заточений під геймінг. Він тут 15-дюймовий з Full HD роздільною здатністю і антивідблисковим покриттям. Часто буває, що матове покриття трохи знижує передачу кольору, але в цій моделі з кольорами все ок. IPS-матриця має 100% покриття колірного простору sRGB, тому відтінки досить насичені та реалістичні. Усі дії на екрані дуже плавні, що приємно.

З додаткових фішок тут є:

  • потужна система охолодження із 2 кулерів;
  • клавіатура з відмінним відгуком і підсвічуванням, що настроюється;
  • найкраще з'єднання за стандартом Wi-Fi 6 802.11ax;
  • рознімання для будь-якої периферії.

Грати без підзарядки можна близько 3-х годин, хоча все залежить від навантаження. Виконати зарядку батареї на 50% можна всього лише за 30 хвилин.

 

потужна вбудована відеокарта;
IPS матриця із частотою оновлення 120 Гц;
багато корисних плюшок для геймерів;
висока автономність.
|
гаджет досить габаритний і важить 2,3 кг.

 

Acer Aspire 7 A715-42G-R0VS

 

Ще одна модель з нехилою потужністю під капотом, яка відмінно підходить для розваг та складних завдань.

В основі ноутбука лежить 6-ядерний AMD Ryzen 5, який вже не раз себе зарекомендував, і 8 Гб ОЗУ з можливістю збільшення до 32 Гб. Наприклад, Fortnite, World of Tanks, Apex Legends можна запускати на максималках, продуктивність не опускається нижче 70 FPS, при тому, що значення 60 вже вважається еталоном. Counter-Strike: GO взагалі видає 130 FPS. Словом, все плавно та приємно.

З екраном все стандартно – 15,6 дюймів з роздільною здатністю Full HD. У ньому акцент зроблено на технологіях, які підвищують контрастність та соковитість картинки. Є покриття антивідблиску, тому можна комфортно працювати навіть при яскравому світлі. Частота оновлення екрана тут 60 Гц. Це непогано, але від геймерської моделі очікуєш трохи більшого)

В іншому все стандартно – клавіатура з регульованим підсвічуванням, сканер відбитка пальця, швидкі порти та Wi-Fi 6. Для простих завдань батареї вистачає на 10 годин.

 

дуже приваблива вартість як для геймерської моделі;
висока швидкість оновлення кадрів;
захист від бліків і технології посилення кольору;
швидка передача даних через порти та Wi-Fi;
оперативна пам'ять з можливістю збільшення.
|
60 Гц оновлення дисплея.

 

HP 15S-FQ2434NW

 

Це простий ультрабук, який має тільки найнеобхідніше для навчання та звичайної офісної роботи.

Головна фішка пристрою – бюджетна вартість. При цьому характеристики цілком актуальні. Це ідеальний варіант для тих, хто далекий від усіх цих інформаційних технологій і хоче просто мандрувати інтернетом або дивитися фільми.

15,6-дюймовий екран має антивідблискове покриття і відображає картинку в Full HD якості. Хоча ноутбук і бюджетний, у ньому використовується IPS матриця з гарною передачею кольору. Дивитися фільми на такому екрані ввечері досить приємно.

Потужного 2-ядерного процесора Intel Core i3 з інтегрованою відеокартою та 8 Гб ОЗУ вистачає, щоб комфортно працювати з офісними програмами, сидіти у соцмережах чи дивитися відео на YouTube. Також ноутбук легко справляється із нескладною графікою. Наприклад, у ту ж CS:GO можна рубатися хоч цілими днями.

У ноуті є всі необхідні роз’єми (HDMI, USB 3.2, аудіороз'єм), веб-камера і потужна аудіосистема. До речі, це дуже легкий лептоп у компактному корпусі, тому він може стати вашим компаньйоном під час подорожей.

Заряду батареї вистачає на 7-9 годин роботи у звичайному режимі. Якщо використовувати ноутбук на повну, він розрядиться майже в 3 рази швидше.

 

бюджетна вартість;
гарний дисплей;
продуктивності вистачає для найпростіших завдань;
компактний та легкий дизайн.
|
які ще мінуси за таку ціну)

 

Рейтинг: ноутбуки 2023 року

 

ТОП

Модель

Діагональ

Матриця

Процесор

ОЗП

Накопичувач

Відеокарта

Ціна

1

Apple Macbook Air 15.3 M2 2023

15,3”

Retina

8- ядерний Apple M2

8 Гб

SSD 256 Гб

Apple M2 Graphics

51 999 грн

2

Apple Macbook Air 13,6 M2

13,6”

IPS

8- ядерний Apple M2

8 Гб

SSD 256 Гб

Apple 8 core GPU

47 399 грн

3

MSI Katana GF63 THIN

15,6”

LED

6-ядерний Intel Core i5

16 Гб

SSD 512 Гб

NVidia GeForce RTX 3050

29 499 грн

4

MSI Bravo 15 C7VE 

15,6”

IPS

6-ядерный AMD Ryzen 5

16 Гб

SSD 512 Гб

NVidia GeForce RTX 4050

39 999 грн

5

HP 15S-EQ2029NQ

15,6”

IPS

4-ядерний AMD Ryzen 3

8 Гб

SSD 256 Гб

AMD Radeon Graphics

15 399 грн

6

Acer Aspire 5 A515-57-36TC

15,6”

IPS

6-ядерний Intel Core i3 

8 Гб

SSD 512 Гб

Intel UHD Graphics

19 469 грн

7

Asus VivoBook 15 OLED R1505ZA

15,6”

OLED

10-ядерний Intel Core i7 

8 Гб

SSD 512 Гб

Intel Iris Xe Graphics

28 999 грн

8

Lenovo Ideapad Gaming 3 15IAH7

15,6”

IPS

8-ядерний Intel Core i5

16 Гб

SSD 512 Гб

NVidia GeForce RTX 3050 Ti

35 100 грн

9

Acer Aspire 7 A715-42G-R0VS

15,6”

IPS

6-ядерний AMD Ryzen 5 

8 Гб

SSD 512 Гб

NVidia GeForce GTX 1650

27 001 грн

10

HP 15S-FQ2434NW

15,6”

IPS

2-ядерний Intel Core i3 

8 Гб

SSD 512 Гб

Intel UHD Graphics

17 249 грн

 

Повірте, ми знаємо про ноутбуки дуже багато. У ТОПі показали лише кілька цікавих моделей, а у нас їхній цілий каталог. Обов'язково зазирніть в нього. А якщо виникнуть запитання – пишіть менеджерам МТА. Вони допоможуть підібрати оптимальну модель безпосередньо під вас, ще й дадуть гарантію щонайменше на рік.

 

Більше цікавого:

Було
цікаво?
1398 лайків
Кількість
перeглядів
18368 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
1398 лайків
Кількість
перeглядів
18368 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Apple MacBook Air 15 M2 2023 Midnight (MQKW3)

    62499 ₴ 48399 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Apple MacBook Air 13 M2 8/256GB Space Gray (MLXW3) 2022

    53499 ₴ 43599 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук MSI Katana GF63 Thin 11UC-299XRO Black

    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук MSI Bravo 15 C7VE Black (158N11048)

    36299 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук HP 15s-eq2029nq (3B0P4EA) Silver

    14999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Acer Aspire 5 A515-57-36TC (NX.K3JEX.009)

    18999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Asus Vivobook 15 OLED R1505ZA (R1505ZA-L1180) Black

    29999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IAH7 82S900KKRM Black

    32999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Acer Aspire 7 A715-42G-R0VS NH.QBFEU.00A Charcoal Black (пошкоджена упаковка)

    27001 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук HP 15s-fq2434nw Black (712N1EA)

    17999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Apple MacBook Air 15 M2 2023 Midnight (MQKW3)

    62499 ₴ 48399 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Apple MacBook Air 13 M2 8/256GB Space Gray (MLXW3) 2022

    53499 ₴ 43599 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук MSI Katana GF63 Thin 11UC-299XRO Black

    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук MSI Bravo 15 C7VE Black (158N11048)

    36299 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук HP 15s-eq2029nq (3B0P4EA) Silver

    14999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Acer Aspire 5 A515-57-36TC (NX.K3JEX.009)

    18999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Asus Vivobook 15 OLED R1505ZA (R1505ZA-L1180) Black

    29999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IAH7 82S900KKRM Black

    32999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Acer Aspire 7 A715-42G-R0VS NH.QBFEU.00A Charcoal Black (пошкоджена упаковка)

    27001 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ноутбук HP 15s-fq2434nw Black (712N1EA)

    17999 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!