Розділи

Смартфони майбутнього. Куди крокують технології?

Смартфони майбутнього. Куди крокують технології?

Олена Калинчук
04.01.2022
1 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
4628 лайків
Кількість
перeглядів
10692 перегляди

 

Сучасні смартфони зовсім не схожі на перші мобільні телефони з “нульових”. Вони зберегли хіба що частину функціоналу, але дизайн та зовнішній вигляд змінились до невпізнаваності. Гаджети позбавляються портів та кнопок, зарядка все частіше стає безпровідною, розміри дедалі збільшуються. Та навіть це – не межа фантазій. 

 

Ми вирішили помріяти про те, як виглядатиме смартфон майбутнього

 

Екрани

 

Серед основних тенденцій розвитку смартфонів важко не помітити постійне збільшення діагоналей. В 2012 році 5.5” сприймалась як планшет, а сьогодні і 7.2” здається лише великим смартфоном. 

Але очевидно, що далі так продовжуватись не може. Адже однією з основних ознак смартфона є його кишеньковий розмір. Розуміючи це, виробники почали зменшувати рамки дисплея. 

Це дозволить зробити практично безрамковий телефон, в якому закруглений екран плавно переходить в корпус, в нижній частині відсутні будь-які фізичні кнопки, у верхній – розташована фронтальна камера у вигляді невеликої точки. 

 

Гнучкі гаджети

 

Можливості неймовірного розвитку показали моделі Samsung Fold і Huawei Mate X. Ідея доволі логічна: якщо не виходить і далі збільшувати розміри діагоналі, а контент і користувацький запит цього вимагають, чому не зробити складний гаджет? Попри те, що технологія виробництва гнучких OLED-дисплеїв ще доволі сира – саме за нею найближче майбутнє. 

Вчені з Квінслендського університету в Австралії винайшли нове композитне скло, що може стати прототипом гнучких екранів для смартфонів. До цього жоден з існуючих видів міцного скла був непридатним для сенсорних екранів. Цей винахід має змінити ситуацію. 

Головний компонент нового скла – кристал титанату кальцію. Зумівши стабілізувати цей компонент, вчені дали старт виробництву гнучких безсколіконових панелей та екранів. Також технологія дозволяє використовувати екран телефону в якості сонячної панелі. 

 

Гнучкий і суперстійкий екран-зарядка – звучить ідеально. Побачимо як швидко ця технологія стане повсякденною

 

Батареї

 

Реалістичний прогноз зарядки майбутнього – це кілька батарей в одному гаджеті. У Apple, Huawei і OnePlus вже є смартфони з двоелементними батареями, це дає більшу гнучкість компонування та пришвидшує зарядку. Саме завдяки двоелементній батареї ємністю 4500 мАг OnePlus 9 заряджається до 100% всього за 29 хвилин. 

В університеті Монаша (державний університет Австралії) розробили літій-сірчану батарею, що забезпечує 5 днів роботи смартфона та завдає меншої шкоди екології. На перспективу вона здатна замінити звичні літій-іонні батареї. 

 

Зменшення кількості портів та кнопок

 

Це чергова стійка тенденція: спочатку прибрали фізичну кнопку “додому”, потім 3.5-міліметровий роз’єм для навушників. Флагмани останніх років мають доволі швидку безпровідну зарядку, і ця технологія все більше розвивається та популяризується 

 

Надалі може зникнути необхідність в Type-C чи Lightning роз’ємах. Уявіть, що ви можете зарядити свій смартфон без плутанини з кабелями, поклавши на стіл в кав’ярні чи в офісі. Зарядити батарею до 50% за півгодини ранкових зборів чи обідньої перерви. Це доволі реалістична ідея, враховуючи можливості бездротового зарядного пристрою та його монтування в будь-які плоскі поверхні.

Китайська компанія Meizu презентувала смартфон Zero, що позбавлений усіх кнопок та портів. Заряджається смартфон за допомогою потужної бездротової зарядки на 18 Вт, а замість звичайної сім-карти використовує eSIM. І хоча цей ґаджет ще не продається, компанія змогла довести реалістичність такого концепту. Отже, небезпідставним є прогноз, що через 5-10 років смартфони без жодних кнопок та роз’ємів стануть буденністю. 

 

Потужність мобільних CPU та GPU

 

Виробники смартфонів почали серйозно акцентувати на потужності мобільних центральних та графічних процесорів. Так, Apple A12X має можливості на рівні консолей, і, очевидно, що A13 буде ще продуктивнішим. 

Snapdragon 855 дозволяє планшетам без проблем працювати на Windows, і моментами видає продуктивність рівня молодших Intel Core. Варто враховувати той факт, що все більша кількість людей відмовляються від ПК на користь компактних кишенькових гаджетів. Це ще більше стимулює виробників мобільних процесорів робити чіпи настільки швидкими, що вони зможуть запускати ігри та ПЗ, призначені для комп’ютерних ОС. 

 

Біометрія

 

Наступним етапом еволюції платіжних систем стануть біометричні технології. Вони впроваджуються вже сьогодні – це відбитки пальців, долоні, ваше обличчя тощо. Такі ідентифікатори викрасти куди важче звичайної готівки чи пін-коду. 

Платіжні системи, засновані на біометрії, використовуватимуть технології NFC і Bluetooth. Відбитки пальців є найбільш поширеним методом ідентифікації користувача при здійсненні безконтактної оплати. Найближчим часом цей метод поповниться іншими ідентифікаторами, адже що більше біометричних датчиків матимуть смартфони, то більше способів захисту буде у фінансових застосунків. 

 

Яким же буде смартфон через 10 років? 

 

Він буде гнучким, з двома або трьома екранами, без портів, кнопок та рамок. З потужним процесором та чудовою камерою. Дво- та триелементні батареї забезпечать швидшу зарядку і кращу автономність. А розвиток біометрії зробить операції через телефон більш безпечними та захищеними.

Що ще придумають розробники? Скоро побачимо...

 

Більше цікавого: “Хіти 2021 року в МТА”

Було
цікаво?
4628 лайків
Кількість
перeглядів
10692 перегляди
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
4628 лайків
Кількість
перeглядів
10692 перегляди
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Смартфон Huawei Mate Xs 8/512GB Interstellar Blue

    84390 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Смартфон OnePlus 9R 12/256GB Lake Blue

    24720 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!