Розділи

Поради: як зібрати власний комп'ютер

Поради: як зібрати власний комп'ютер

Олена Калинчук
18.11.2020
5 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
5473 лайки
Кількість
перeглядів
12037 переглядів
Зміст
статті
Зміст
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!

 

Зібрати сучасний ПК самостійно завдання не з легких. Адже сьогодні на ринку комплектуючих можна знайти різноманіття корпусів, відеокарт, моніторів, мишок, клавіатур і усі вони привертають увагу покупця. Ми підготували для вас кілька порад від експертів МТА щодо того, як зібрати потужний персональний комп’ютер, не докладаючи значних зусиль. 

 

Цільове призначення

 

Від унікальної конфігурації комплектуючих буде залежати продуктивність ПК загалом. Хочете проходити найочікуваніші ігрові новинки? Тоді потрібно звернути на відеокарти із технологією RTX та процесори останнього покоління для забезпечення відмінної продуктивності, навіть у найвимогливіших ігровах на максимальній якості. Потрібен комп'ютер для роботи з фотошопом чи професійного відеомонтажу? Отже, оперативна пам’ять та процесор стануть найважливішими компонентами, що забезпечать оптимальну роботу декількох графічних програм одночасно. Тож, як ви зрозуміли, вибір комплектуючих залежить від цільового призначення ПК.

 

Процесор

 

Це одна з основних комплектуючих ПК, що визначає продуктивність системи загалом. Іншими словами, процесор – це “серце” комп’ютера.  Сьогодні існує декілька видів процесорів:

 

Двоядерний

 

Такий процесор гарантує комфортну роботу в інтернеті та призначений для виконання стандартних офісних завдань. А на дозвіллі ви зможете переглянути фільм у відмінній якості чи провести час за грою, що не потребує значного технічного супроводу.

 

Чотириядерний

 

Призначений для офісної роботи, програмування і любительського відеомонтажу. Крім того, такий процесор буде оптимальним варіантом для ігор періоду від 2000-го до 2015-го років.

 

Шести- восьми- десятиядерний

 

Призначений для професійного відеомонтажу, інженерних розрахунків, 3D-моделювання. Крім того, така серцевина здатна досягти відмінної швидкодії навіть у найвимогливіших ігрових новинках.

 

Система охолодження

 

Призначена для виведення тепла від комплектуючих ПК. Сьогодні існує 3 види систем охолодження:

 

За допомогою радіатора (пасивна)

 

Такий варіант найкраще підходить для офісних ПК. Процес охолодження здійснюється за допомогою природної конвекції. Іншими словами – рівномірного розподілу тепла по всій системі комп'ютера. Пасивна система охолодження допоможе зменшити енергоспоживання ПК.

 

За допомогою кулера (активна)  

 

Проста та популярна система охолодження, яка складається з вивідного кулера та комплексу вентиляторів. Останні запобігають перегріву окремих комплектуючих комп’ютера, в той час, як  вивідний кулер знаходиться на задній стінці корпуса і призначений для виведення повітря назовні. Варто відзначити, що такого типу охолодження цілком достатньо для оптимальної роботи ПК, навіть при максимальному навантаженні. Однак, існує й недолік такої системи – незначний шум.

 

Рідинна

 

Рідинна система охолодження характеризується своєю циклічністю.Так холодна рідина поглинає тепло з мікроелементів комп'ютера та переміщується вгору по одній з двох трубок до радіатора, де охолоджується за допомогою вентиляторів, які призначені для виведення тепла назовні. Потім охолоджена рідина знову надходить у водяний блок і цикл повторюється. До водоблоку можна під'єднати абсолютно усі мікроелементи ПК та забезпечити оптимальну температуру навіть при довготривалому ігровому процесі.

 

Материнська плата

 

Вона відповідає за злагоджену роботу всіх елементів і підсистем комп'ютера.  При виборі материнської плати потрібно врахувати:

  • кількість USB-роз'ємів – не менше двох;
  • сумісність материнської плати та встановленої BIOS версії з процесором і модулями оперативної пам'яті;
  • розмір радіатора на чіпсеті – не менше 1-го см.  

 

Блок живлення

 

Ця деталь призначена для живлення усіх складових ПК відповідно до їх енергетичних потреб. Щоб визначити необхідну для поточної конфігурації комп'ютера потужність, потрібно порахувати енергоспоживання усіх встановлених комплектуючих і передбачити невеликий запас на випадок модернізації обладнання. Сучасні блоки живлення мають два типи під’єднання до мікроелементів ПК:

  • Модульний (постачається в комплекті зі знімними дротами).
  • Стандартний (постачається в комплекті з незнімною зв'язкою дротів).

Перший тип є більш сучасним та передбачає можливість під’єднати меншу кількість мікроелементів ПК, а зайві дроти  – забрати. Крім того, такий блок живлення обладнаний більшою кількістю слотів для під’єднання нових комплектуючих. При виборі блока живлення зверніть увагу на PFC функцію – це технологія автоматичної корекції потужності, завдяки якій забезпечується максимально ефективне перетворення енергії. Сьогодні актуальними є два варіанти реалізації такого функціоналу: активна (APFC) і пасивна корекція (PPFS). Остання застосовується в бюджетних варіантах збірного ПК і має високу здатність згладжування імпульсів напруги. Активна система забезпечує ефективну стабілізацію вхідного току і має високу стійкість до короткочасних перепадів напруги.

 

Відеокарта

 

Відеокарта є основним елементом відеопідсистеми комп’ютера. Вона призначена для перетворення зображень із системного накопичувача у відеосигнал для екрану. Іншими словами, відеокарта потрібна для обробки зображень з подальшим їхнім виведенням на екран пристрою. Тож, для коректної роботи ПК, відеокарта є життєво необхідною. Проте як обрати одну із сотні варіантів? Перш за все, потрібно звернути увагу на її технічні характеристики, а також врахувати призначення та ваші очікування. Сьогодні існує дві моделі відеокарт: інтегрована та дискретна. Інтегровані підійдуть для офісів, де основною потребою є робота з документами та перегляд Інтернет-ресурсів. Така модель підійде також для домашнього використання, наприклад, для перегляду улюбленого фільму чи Інтернет-серфінгу. Якщо ж виникає потреба у запуску ігор чи роботі з відеомонтажем або 3D-моделюванням, то слід вибрати дискретну відеокарту. Найважливішим критерієм для вибору відеокарти є її технічні характеристики.   Перш за все потрібно звернути увагу на тактову частоту. Вона визначає максимальний обсяг роботи, яку процесор виконує за одиницю часу. І чим вища тактова частота, тим краща продуктивність ПК. Оптимальні показники для покращеної роботи комп’ютера варіюються від 965 до 1532 МГц. Радимо також перевірити кількість блоків-шейдерів. Останні відповідають за можливості відеокарт обробляти графічні дані. Є три типи шейдерних блоків:

  • піксельні;
  • графічні; 
  • верхові.

Для оптимальної роботи потрібно щонайменше 5 блоків кожного виду. Крім того, слід перевірити тактову частоту пам’яті, адже чим вища частота, тим швидшою буде продуктивність відеопідсистеми пам’яті. Оптимальні показники варіюються від 5000 до 10000 МГц. Зі зростанням навантаженості на відеопроцесор, його температура постійно зростає. Досить часто це призводить до пропуску тактів або навіть деформації деталей вашого ПК. Щоб уникнути цього, при покупці відеокарти потрібно також звернути увагу на її систему охолодження.

 

Оперативна пам’ять

 

Такий вид пам’яті призначений для зберігання інформації в процесі її обробки. Ця характеристика є визначною для оптимальної роботи декількох програм одночасно. Крім того, оперативна пам'ять відповідає за швидкодію та зменшення часу відгуку програми. Сьогодні модулі з оперативним забезпеченням представлені двома типами: DDR3 й DDR4. Материнська плата із слотами DDR4 не зможе використовувати оперативну пам'ять формату DDR3, і навпаки – ви не зможете помістити DDR4 в слот DDR3. Тому перед покупкою додаткової оперативної пам’яті, переконайтесь, який саме тип підтримує материнська плата. Який оптимальний обсяг оперативної пам’яті комп’ютера? В залежності від цільового призначення обсяг RAM може коливатись від 2 до 32 Гб.

  1. Якщо ви купуєте комп’ютер для геймінгу, тоді обсяг оперативної пам’яті повинен бути не нижче 16 Гб.
  2. Для роботи в програмах чи використанні декількох додатків, а також проведення обчислень, найкращим рішенням буде обрати обсяг оперативного забезпечення пристрою від 8 до 16 Гб.
  3. Для офісної роботи, а також базового використання інтернету, від 4 до 8 Гб буде цілком достатньо. 

 

Жорсткий диск

 

В сучасних комп'ютерах використовуються диски двох конфігурацій HDD і SSD.  До основних переваг вінчестерів першого типу варто віднести:

  • Співвідношення ціни та місткості: HDD значно дешевше SSD аналогічного обсягу.
  • Простіше відновлення втрачених даних на жорсткому диску.
  • Через технічні особливості HDD служать практично вдвічі довше при серйозніших навантаженнях.
  • Термін служби не залежить від того, скільки разів диск зчитував і перезаписував файли.
  • При раптовому відключенні живлення ймовірність втрати даних дуже мала.

SSD накопичувач також має ряд переваг, зокрема:

  • Відсутність механіки додає цьому типу вінчестерів витривалості. Навмисно проводити краш-тест не рекомендується, однак в більшості випадків падіння зі столу не вплине на роботу SSD. Тоді як при найменшому фізичному впливі HDD найчастіше починає працювати нестабільно.
  • Відсутність механічних частин позитивно позначається на гучності. Коли запущений твердотільний носій шуму немає, чого не скажеш про HDD.
  • SSD нагріваються значно менше, аніж аналоги типу HDD, навіть при серйозних навантаженнях. Тому, при встановленні вінчестеру типу SSD, немає потреби в додатковому охолодженні.
  • Жорсткий диск типу SSD в 2-3 рази швидше це означає покращений відгук програм. 

Таким чином, накопичувач SSD є більш сучасним і забезпечує значно кращу швидкодію при обробці даних. При цьому, вінчестер HDD послужить довше свого сучасного аналогу.

 

Корпус

 

Вибір корпусу є не менш важливим питанням при збірці власного ПК. В залежності від місця розташування, існують наступні види “тіл”:

  • Mini Tower. Маловмісткий корпус, здебільшого підходить для офісних ПК.
  • Mid Tower. Найпопулярніший варіант, як для домашніх, так і для офісних комп'ютерів. За потреби можна встановлювати додаткові комплектуючі або замінити їх на більш потужні.
  • Full Tower. В основному використовується для установки серверних комплектуючих. Характеризується особливо ефективною системою вентиляції.

Сьогодні використовують два основні матеріали для виготовлення корпусу – алюміній та сталь. Для того, щоб переконатись у якості корпусу – зверніть увагу на його вагу. Дешеві моделі зшиваються з неякісних матеріалів. На відміну від бюджетних варіантів, якісний корпус виготовляють з товстої сталі та зсередини укріплюють металевими пластинами. Вага такого кістяку буде значно більшою.

 

Порядок збирання комплектуючих 

 

Після того, як ви підібрали всі комплектуючі, можна приступати, власне, до збірки. Варто зазначити, що комплектуючі потрібно збирати та розпаковувати в одноразових рукавичках, оскільки потожирові виділення з ваших рук, можуть пошкодити мікроелементи.

 

Встановлення блоку живлення

 

Для того, щоб встановити блок живлення всередину корпусу, вам знадобиться 4 гвинтики, які завжди йдуть в комплекті. Їх потрібно закрутити у відповідні отвори на тильній стороні комплектуючої, де знаходиться роз'єм для кабелю, що живить блок від мережі. Залежно від вашого корпусу, БЖ може встановлюватися, як зверху, так і знизу.

 

Встановлення материнської плати

 

Рекомендуємо обладнати материнську плату процесором, слотами для оперативної пам’яті та системою охолодження перед встановленням її в корпус ПК.  Візьміть в руки ЦП і ви відразу помітите невеликі виїмки, які повинні потрапити в сокет – гніздо для процесора, яке знаходиться на площині материнської плати. Що потрібно зробити, щоб помістити серцевину в сокет?

  1. Відсунути важіль кріплення, щоб звільнити сокет.
  2. Зістикувавши по ключах, акуратно і без зусиль поставити процесор на місце.
  3. Закрити важіль.

 

Увага! Якщо сокет з процесором не закривається, не потрібно на нього натискати, а слід ще раз витягнути його і поставити так, щоб всі виїмки збіглися. Далі потрібно встановити слоти оперативного забезпечення пристрою. ОЗУ досить просто покласти у відповідні слоти. По краях посадкових місць знаходяться засувки: їх необхідно відігнути і вставити планки. Про правильну установку буде свідчити характерне клацання, яке означає, що фіксатори повернулися в початкове положення. Для того, щоб встановити систему охолодження необхідно:

  1. Знайти роз'єми під “ніжки” на материнській платі та встановити у них кулер таким чином, щоб засувки можна було закрити. 
  2. Приєднати блок живлення до кулера. 
  3. Зафіксувати, щоб він випадково не потрапив в вентилятор чи не пошкодив інші мікроелементи комп’ютера.

Після цього потрібно помістити “материнку” в тіло. Для цього достатньо буде помістити плату у відповідні слоти і закрутити шурупи до відповідних роз'ємів.

 

Установка накопичувачів

 

У будь-якому корпусі є посадочні місця для накопичувачів. Здебільшого вінчестери фіксуються за допомогою гвинтиків, які необхідно вкрутити прямо в корпус. А в деяких випадках є відповідні корзини, куди щільно встановлюється вінчестер. В будь-якому разі, потрібно зафіксувати накопичувачі на їх посадкових місцях, адже у протилежному випадку, він може пошкодити інші комплектуючі. А якщо скласти кілька жорстких дисків один на одний, то це загрожує перегрівом. Тому потрібно встановити диски у відповідні місця.

 

Під’єднання до блоку живлення

 

Після цього обережно під’єднайте усі мікроелементи до блоку живлення та зафіксуйте дроти, щоб вони не пошкодили комплектуючі ПК.

 

Установка відеокарти

 

Перед встановленням графічного процесора в корпус, під’єднайте його до блоку живлення. Установка графічного адаптера схожа з установкою оперативної пам'яті. Тобто потрібно поставити відеокарту у відповідний слот, який знаходиться в нижній частині материнської плати. На конекторі також є засувка, яку потрібно відігнути перед установкою комплектуючої. В результаті, вона подасть звук, що свідчитиме про фіксацію. Вітаємо, збірка вашого ПК завершена, тепер увімкніть його і переконайтесь, що все працює справно. І можна насолоджуватись роботою персонального комп’ютера, зібраного своїми руками.

Було
цікаво?
5473 лайки
Кількість
перeглядів
12037 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
5473 лайки
Кількість
перeглядів
12037 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!