Розділи

Найкращі VR-окуляри: огляд ТОП 5 моделей від експертів МТА

Найкращі VR-окуляри: огляд ТОП 5 моделей від експертів МТА

Максим Дущак
27.06.2023
5 хв
03.07.2023
Було
цікаво?
2569 лайків
Кількість
перeглядів
12611 перегляд

 

Автор фрази “Можна вічно дивитися на 3 речі…”, ніколи не бачив фантастичний світ майбутнього через хороші VR-окуляри. А ми бачили…

А ще – рятували землю від інопланетян, каталися на американських гірках, дивилися фільми та різноманітно тестували найкращі VR-окуляри, які лише доступні зараз на ринку. Із задоволенням ділимося з вами добіркою із 5 моделей. Вони найбільше сподобалися нам та нашим клієнтам. Погнали😀

 

Якими мають бути найкращі VR-окуляри для смартфона та ПК

 

Щоб скласти рейтинг крутих VR-окулярів, ми оцінювали такі ключові показники, як:

  • 🎥Якість картинки. Роздільної здатності 2K вже достатньо для фільмів та творчості. Але перші місця ми віддавали моделям із роздільною здатністю 4К-5К. У поєднанні з AMOLED-матрицею мозок вже майже не вловлює різницю між реальністю та віртуальною графікою.
    Також ми звертали увагу на частоту оновлення та кут огляду. Якщо по-простому, то чим вони вищі, тим краще.
  • 🎮Контролери. Вони повинні ідеально зчитувати всі рухи тіла, без затримок. Якщо є додаткові кнопки та тригери – чудово, підтримується зворотний зв'язок – ще один плюс у карму🙂 Найбільше нам сподобалася динамічна вібрація, яка імітувала віддачу зброї.
  • 🎨Дизайн. Модель має не просто подобатися зовні, а й комфортно сидіти. Обтічна форма, м'які вставки, маленька вага – ідеальний рецепт добротних VR-окулярів.
  • 🤖Наявність додаткових технологій. Ми тестували гарнітури, які вміють зчитувати емоції, відстежувати рух зіниць, підраховувати кількість спалених калорій та ін. Обов'язково визначтеся з необхідними технологіями, щоб не переплатити.

Ну а тепер погнали до найцікавішого – огляду найкращих моделей 👇

 

HTC Vive Pro 2 – найкращі окуляри віртуальної реальності для ПК

 

Так, VR-окуляри досить дорогі. Ми навіть подумали, що це просто розрекламована модель, за якою стоять цілком звичайні технології. Але питання першого місця було повністю зняте, коли ми відчули на собі цю неперевершену графіку.

AMOLED-екран з роздільною здатністю 5К забезпечує, мабуть, найкращу деталізацію та реалістичність, яка доступна зараз на ринку. Ще й плавність на найвищому рівні, завдяки рекордній частоті оновлення кадрів (120 Гц). Кут огляду також максимальний – 120 градусів (при стандартних значеннях 80-100°). Найкраще його переваги відчуваються у шутерах, коли потрібно візуально контролювати велику площу, щоб не пропустити раптову атаку супротивника.

Контролери дуже мініатюрні, кріпляться до рук і ніг, тому будь-які рухи в точності повторюються у віртуальному світі. Реально, навіть складні танці нашого маркетолога Вероніки на 100% відобразилися в грі. Переглядали їх на смартфоні. До речі, є окремий датчик, який зчитує емоції обличчя. Дуже прикольна штука при онлайн спілкуванні, але не з начальником 😂

Конструкція зручна, відстань між лінзами регулюється, тому очі не втомлюються. Але грати цілими днями все одно не вийде. Важать HTC Vive Pro 2 близько 600 грамів, після кількох годин шия не на жарт втомлюється. Зате є навушники з 3D-звуком. Стріли, які пролітають повз вуха, відчуваються дуже реалістично.

 

найкраща деталізація завдяки роздільній здатності 5К;
максимальний кут огляду;
насичені та яскраві кольори, завдяки AMOLED-матриці;
точне зчитування рухів та емоцій;
3D-звук;
можна регулювати конструкцію.
|
висока вартість;
вага вища за середню.

 

Meta Quest Pro – для роботи та творчості

 

Так, якість картинки тут класна, але не така, як у попередній моделі. Тому й друге місце. Хоча ціна набагато нижча, та й модель позиціонує себе більше для роботи та творчості, ніж для віртуальних розваг.

В основі лежить стандартна LCD-матриця з роздільною здатністю 1920х1080. Для онлайн спілкування та проєктування – те, що потрібно. Для ігор, в принципі, теж, хоча реалістичність кольорів та деталізація середні. Всі рухи досить плавні та природні, хоча частота оновлення трохи нижче (90 Гц). Кут огляду також стандартний – близько 100 градусів.

Контролери обладнані 3 камерами та зовні нагадують звичайний джойстик. Вони точно зчитують реальні рухи, плюс мають тактильний зворотний зв'язок TruTouch. По суті, це динамічна вібрація, завдяки якій, наприклад, краплі дощу та вибух відчуваються зовсім по-різному. Є мікрофон та аудіосистема, яка нагадує своїми глибокими басами навушники JBL. До речі, емоції обличчя зчитуються чудово, тому створюється враження, ніби реально спілкуєшся з людиною тет-а-тет.

Дизайн Meta Quest Pro один з найбільш компактних та обтічних. Конструкція добре збалансована, тому можна кілька годин перебувати з VR-пристроєм на голові, при тому, що він важить більше 700 г. Є цікава штука – регулювання ступеня занурення у віртуальність. З її допомогою дуже зручно одночасно спілкуватися з людьми у реальності та у віртуальному світі.

 

контролери зі зворотним зв'язком;
точне зчитування рухів та емоцій;
звук із глибокими басами;
вибір ступеня занурення у віртуальність.
|
середня якість картинки;
важка конструкція.

 

Sony PlayStation VR 2 – для геймерів

 

Буквально кожен гвинтик цього гаджета віртуальної реальності заточений під геймінг. Враховуючи їхню ціну, VR-окуляри легко могли б конкурувати за перше місце, але ось підходять вони тільки для PS5. Тому й 3 місце.

Відмінна OLED-матриця, роздільна здатність 4К, частота оновлення 120 Гц – все це дійсно флагманські характеристики. До деталізації та кольорів взагалі жодних питань – все на найвищому рівні. Є цікава технологія, яка відстежує погляд та додатково покращує деталізацію тих предметів, на які дивишся. До речі, кут огляду майже максимальний (110 градусів).

Контролери добре відстежують рухи, але головна їх фішка – кнопки з опором. Це дозволяє фізично відчути натяг тятиви або складність гальмування на високих швидкостях, наприклад. Є вібраційний зворотний зв'язок, який відчувається по-різному: від легкого пощипування до сильної пульсації. До речі, вібрація є і в гарнітурі. Предмети, які пролітають повз голову, відчуваються дуже цікаво. 

А ось конструкцію можна було б зробити трохи практичнішою. VR-окуляри хоч і комфортно сидять, але трохи злітають при активних рухах головою. Важить гарнітура – 560 г. Є 3D-звук, який адаптується в залежності від положення голови.

 

висока деталізація, завдяки роздільній здатності 4К;
першокласна OLED-матриця з реалістичними кольорами;
плавні рух та відмінний кут огляду;
контролери з адаптивними кнопками та зворотним зв'язком;
динамічна вібрація самих VR-окулярів;
адаптивний 3D-звук.
|
сумісність лише з PS5;
злегка злітають при активних рухах.

 

Pico 4 – золота середина

 

Це найкращий представник середнього класу. Модель обладнана всім потроху – можна пограти і попрацювати. Вони чітко виконують свою функцію і нічого більше. 4 місце саме для них.

Pico 4 отримала Fast-LCD дисплей з роздільною здатністю 4К. Так, деталізація зображення тут відмінна і майже не поступається попереднім моделям, а ось кольори – на тверду 4. Хочеться трохи більше яскравості та соковитості, хоча колірний простір sRGB підтримується на 100%, а це зустрічається у дорожчих моделях. Частоти оновлення дисплея (90 Гц) цілком достатньо, якщо ви не фанатичний геймер, якому важливі соті долі секунди.

До системи позиціонування жодних питань немає. Будь-які рухи точно дублюються у віртуальному світі, без затримок. За це відповідають інфрачервоні оптичні датчики. Якщо вирішите купити цей бездротовий ВР-гаджет, рекомендуємо пограти в теніс 👍 До речі, Pico 4 підраховують кількість витрачених калорій під час занять спортом. Та ще багато чого "спортивного" є, вистачало б часу все протестувати.

Дизайн – стриманий, нічого зайвого. Пластиковий корпус приємний на дотик, та й вага середня – близько 500 г. Єдине недопрацювання – верхній ремінець без м'якої накладки. Після тривалої ігрової сесії може виникнути невеликий дискомфорт.

 

відмінна деталізація за рахунок роздільної здатності 4К;
точне відстеження рухів інфрачервоними датчиками;
є багато спортивних функцій;
доступна ціна.
|
відсутній датчик зчитування емоції особи;
не вистачає яскравості кольорів;
верхній ремінець трохи натирає.

 

Oculus Quest 2 – хороші окуляри віртуальної реальності за доступною ціною

 

Головна перевага цієї гарнітури – ціна. І хоч вони й займають 5 місце нашого рейтингу, характеристики Oculus Quest 2 аж ніяк не найслабші.

В основі лежить LCD матриця з роздільною здатністю 2К. Деталізація і реалістичність кольорів поступається дорожчим моделям, але зображення добротної якості. Частота оновлення як у смартфонів – 90 Гц, кут перегляду – 100°. Можна і грати, і фільми дивитися, і спілкуватися з друзями. Одним словам – найкращі за свої гроші.

У комплекті йдуть 2 контролери з кнопками. Вони компактні, зручні і видно, що зроблено на совість: ніякого хрускоту та тріску навіть при сильному стисканні. Рухи розпізнаються чітко, хоча мінімальні похибки все ж таки спостерігалися під час інтенсивної гри. Але, знову ж таки, якщо ви не професійний геймер, для якого важливі долі секунди, то контролери чудово справляються зі своїм завданням.

Дизайн цілком стандартний, але, все ж таки, дещо недоопрацьований, як нам здалося. Можна було додати трохи м'яких вставок на ременях. Через їхню відсутність, модель доводиться знімати щогодини, щоб голова трохи відпочила. Хоча багато користувачів говорять, що потрібно просто звикнути. Зате Oculus Quest 2 одні з найлегших і важать близько 450 г, як 2 смартфони. До речі, ВР-окуляри обладнані 3D-звуком, що не часто зустрінеш у бюджетниках. А ось мікрофон відсутній, тому доведеться окремо підключати його при необхідності.

 

відмінні характеристики для бюджетної ціни;
надійна якість конструкції;
є 3D-звук;
одна з найлегших конструкцій.
|
ремінець трохи натирає;
відсутній мікрофон;
за таку ціну складно знайти 😀

 

ТОП окулярів віртуальної реальності

 

Рейтинг

Модель VR-гаджета

Роздільна здатність

Матриця 

Частота оновлення

Кут огляду

Вага 

зворотний зв'язок

1

HTC Vive Pro 2

5K

AMOLED

120 Гц

120°

600 г

+

2

Meta Quest Pro

LCD

90 Гц

100°

700 г

+

3

Sony PlayStation VR2

OLED

120 Гц

100°

560 г

+

4

Pico 4

Fast-LCD

90 Гц

105°

500 г

+

5

Oculus Quest 2

LCD

90 Гц

100°

450 г

+

 

Вибір окулярів віртуальної реальності: підсумки

 

Ми можемо ще довго розповідати про VR-окуляри, тільки всі вони не помістяться в наш блог 🙂 А ось в інтернет-магазині МТА є моделі на будь-який смак та гаманець. Менеджерам можна ставити хоч 100500 питань, щоб купити ідеальний VR-гаджет, з гарантією та кешбеком до 20%.

 

Кому протипоказані VR-окуляри?

 

Користуватися VR-окулярами можуть абсолютно всі. Вони нешкідливі для зору, як і смартфон. Головне – звертати увагу на контент. Наприклад, після довгих годин катання на американських гірках, може виникнути легке запаморочення в голові.

 

Які відмінності у окулярів VR та AR?

 

VR – це віртуальна реальність. Такі окуляри повністю закривають навколишній простір, тому ви бачите лише те, що відбувається на екрані.

AR – це доповнена реальність. В окулярах цього типу, реальність лише доповнюється віртуальною графікою. Технологія AR часто використовується у смартфонах.



Було
цікаво?
2569 лайків
Кількість
перeглядів
12611 перегляд
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
2569 лайків
Кількість
перeглядів
12611 перегляд
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності HTC Vive Pro 2 VR Headset (99HASZ000-00)

    54857 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності HTC Vive Pro 2 VR Headset (99HASZ000-00)

    54857 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Meta Quest Pro Black

    27799 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Meta Quest Pro Black

    27799 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Sony PlayStation VR2 + Horizon Call of the Mountain

    27699 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Sony PlayStation VR2 + Horizon Call of the Mountain

    27699 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Pico 4 8/256GB (PICO4SG8G256G)

    22999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Pico 4 8/256GB (PICO4SG8G256G)

    22999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Oculus Quest 2 256GB

    16399 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Oculus Quest 2 256GB

    16399 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності HTC Vive Pro 2 VR Headset (99HASZ000-00)

    54857 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Meta Quest Pro Black

    27799 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Sony PlayStation VR2 + Horizon Call of the Mountain

    27699 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Pico 4 8/256GB (PICO4SG8G256G)

    22999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Окуляри віртуальної реальності Oculus Quest 2 256GB

    16399 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!