Розділи

DDR5: переваги нового покоління оперативної пам'яті

DDR5: переваги нового покоління оперативної пам'яті

Олена Калинчук
26.05.2021
5 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
3436 лайків
Кількість
перeглядів
11072 перегляди
Зміст
статті
Зміст
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!

 

Ще в листопаді 2020 року, через два роки після анонсу розробки, відомий виробник чіпів пам'яті Hynix відрапортував про випуск примірника планки пам'яті DDR5. Першого у світі! 

 

У прес-релізі Hynix новинку описали як «високошвидкісний продукт, оптимізований для великих масивів даних, штучного інтелекту і машинного навчання, як наступний стандарт пам'яті DRAM». 

 

На сьогодні, аналітики компанії TrendForce прогнозують, що перші споживчі моделі з'являться на ринку уже в 2021-му році, який стане офіційним початком ери DDR5. Новий формат пам'яті прийде на зміну DDR4 та буде затребуваний у найближчі 5-7 років.

 

Специфікації DDR5: ключові особливості і відмінності від DDR4

 

Ключову увагу розробники стандарту DDR5 надали збільшенню щільності, пам'яті і швидкості обміну даними. Згідно з офіційними специфікаціями Hynix, нові модулі будуть побудовані на мікросхемах 10-нм класу (1Znm) і забезпечать майже дворазовий приріст продуктивності підсистеми пам'яті, порівняно з DDR4.

Пропускна здатність робочої планки від Hynix становить 4800-5600 Мбіт/с на лінію, що у 1.8 рази перевищує показник DDR4. Максимальна швидкість пам'яті збільшиться з 3.2 до 6.4 Гбіт/с. А щільність ядра підніметься вчетверо (з 16 до 64 Гбіт). Тактова частота застрягла на декількох сотнях мегагерців і підвищити її поки не виходить. Тож розробникам доводиться проробляти той самий фокус, що й з нинішніми процесорами – додаючи більше ядер і збільшуючи здатність до паралельної обробки великої кількості завдань. Замість одного 64-бітного каналу даних, DDR5 буде використовувати два незалежні 32-бітні, які працюватимуть з 16-байтними пакетами даних, дозволяючи доставляти 64 байти інформації за одну операцію.

Запуск DDR5 відбудеться на швидкості 4.8 Гбіт/с, а пікових 6.4 Гбіт/с і ефективної частоти в районі 8400 МГц доведеться почекати, доки не буде оптимізований техпроцес. 

Щоб конкретизувати абстрактні цифри, у своєму пресрелізі Hynix наводить цікавий факт – за наявності швидкого SSD, анонсоване збільшення швидкості ОЗП дозволить передати дев'ять фільмів в Full HD об'ємом 5 ГБ всього за секунду.

 

Революційні очікування

 

Але це ще не все. Завдяки тому, що DDR5 зможе використовувати окремі чіпи пам'яті щільністю 64 Гбіт та складати до 8 ядер в рамках одного чіпа. Об'єм однієї планки може досягати значних 128 ГБ!

Поряд зі збільшенням щільності ядра і пропускної здатності шини, DDR5 демонструє кращу енергоефективність – робоча напруга нових планок становить 1.1 В. Також варто відзначити удосконалену систему корекції помилок ECC. В Hynix заявляють, що новий стандарт буде у 20 разів надійнішим за попередника, що вкрай важливо для техніки майбутнього. 

Зрештою, DDR5 ідеально вписується в контекст так званої “4-у індустріальної революції” (за словами провідного інженера Hynix), яка принесла нам: 

  • 5G 
  • доповнену і віртуальну реальність
  • Big Data 
  • технологію штучного інтелекту тощо.

 

Які комплектуючі підтримують новий формат?

 

DDR5 добереться до споживчих ПК лише після остаточних тестів на виробництві.

Нагадаємо, що наразі DDR5 не підтримується жодною платформою. Проте до кінця 2021 року очікується вихід процесорів Intel 12-го покоління, сумісних з новою оперативною пам’яттю.

 

Більше цікавого: “Навіщо потрібен SSD в ігровому ноутбуці та комп’ютері: актуальні відповіді”

Було
цікаво?
3436 лайків
Кількість
перeглядів
11072 перегляди
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
3436 лайків
Кількість
перeглядів
11072 перегляди
Поділитись:
Читайте в
Telegram
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!