Розділи

Asus Rog Ally: огляд головного конкурента Steam Deck серед консолей

Asus Rog Ally: огляд головного конкурента Steam Deck серед консолей

Надія Кучинська
26.09.2023
10 хв
27.09.2023
Було
цікаво?
1451 лайк
Кількість
перeглядів
7214 перегляди

Asus Rog Ally – портативна консоль, яка, за словами геймерів, має всі можливості, щоб перевершити Steam Deck у популярності. Чи так це насправді і які переваги новинки, читайте в статті.

 

Нову ігрову приставку вважають головним суперником популярної Steam Deck. Дисплей, продуктивність та її потужність приємно здивували.

Однак Asus Rog Ally – щось більше, ніж консоль. Це повноцінний мініатюрний ПК, здатний відтворювати будь-які ігри, завдяки OS Windows 11. Читайте Asus Rog Ally огляд, щоб зрозуміти, чи підійде пристрій під ваші завдання і чи вартий своїх грошей.

 

Основні характеристики Asus Rog Ally 

 

 

Параметр

Опис

Процесор

AMD Ryzen Z1 Extreme (4 нм) 

8 ядер, 16 потоків, тактова частота до 5,10 ГГц

Відеокарта

Вбудована, AMD Radeon Graphics

ОЗУ

16 Гб, LPDDR5

Вбудована пам'ять

256/512 ГБ, SSD, підтримка microSD

Операційна система

Windows 11

Екран

Сенсорний IPS LCD 

Роздільна здатність 1920×1080 пікселів при діагоналі в 7 дюймів

Співвідношення сторін 16:9

Частота 120 Гц

Скло Gorilla Glass Victus

Звук

Стереодинаміки

Роз'єми

USB-C 3.2

3,5-міліметровий роз'єм для навушників

Rog-XG для зовнішньої відеокарти

ROG XG Mobile

USB Type-C

Зв'язок

Wi-Fi 6E (802.11ax)

Bluetooth 5.2

Акумулятор

Li-Ion, 40 Вт·г, до 5 годин ігри

Заряд

65 Вт

Розмір

280,4×111,2×21,2 мм

Вага

608 г

Можливості

Сенсорний екран

Сканер відбитка пальців

Стереодинаміки

Слот для карт microSD

Технологія AI Noise-Canceling, Hi-Res-сертифікація, Dolby Atmos

Вбудований мікрофон

Гіроскоп

Колір

Білий

Ціна

від $399 до $649, в залежності від пам'яті

 

Дизайн і габарити

 

За розміром ігрова консоль перевершує Nintendo Switch і Steam Deck, нагадує величезну PSP. Її габарити становлять 280,4×111,2, але це й не дивно, адже Asus Rog Ally оснастили потужними комплектуючими. Товщина корпусу – 21,2 мм.

Приставку не можна назвати легкою, адже вона важить 608 г. Грати стоячи або тримати на витягнутій руці її складно. Однак геймінг у положенні сидячи або лежачи дуже комфортний.

 

 

Дизайн стильний з яскравими елементами, кольоровим підсвічуванням клавіш і джойстиків. У центрі консолі розмістили 7-дюймовий дисплей, а з боків – рукоятки з кнопками, джойстиками. На задній панелі розміщено лого Rog і 2 решітки, за якими розташовані вентилятори. Цю область не можна закривати під час гри, інакше приставка перегріється.

Кольорове підсвічування клавіш налаштовується або відключається для економії акумулятора – збільшення автономного використання.

Приставка Asus отримала тільки біле забарвлення. Дивовижний вибір, адже захисного чохла немає. Плюс у тому, що на шорсткому пластиковому корпусі не залишається плям, слідів і потертостей.  

 

Процесор і продуктивність

 

На Rog Ally встановили потужний гібридний процесор AMD Z1 Extreme. Його створили на замовлення ASUS, за основу взявши Ryzen 7840U для лептопів. У ньому вісім ядер Zen 4 з тактовою частотою до 5,1 ГГц і дванадцять графічних RDNA 3 – до 2,7 ГГц. 

 

 

На консоль встановлена графічна відеокарта AMD Radeon. Потужність і продуктивність Ally сильно залежить від обраного режиму роботи.

 

Режим приставки

Потужність режимів

Примітка

Windows 

9-20 Вт

Залежить від завдань і виставляється автоматично

Silent

5-10 Вт

Економний, використовується під час запуску браузерів, ігор з низькими вимогами

Performance 

15 Вт

Підходить для гри в дорозі

Turbo без підключення до розетки

20-25 Вт

Створено для вимогливих новинок, але швидко садить батарею.

Turbo при підключенні до розетки

30-45 Вт

Геймінг удома на максимальних FPS

 

Різниця в продуктивності між режимами значна, тому підбирається залежно від умов і завдань.

 

Автономність приставки

 

Asus Rog Ally отримала обмежений час автономної роботи при високій потужності. Без підключення до розетки працює максимум 4-5 годин, у разі використання стандартних застосунків і легких іграшок. При високопродуктивних новинках автономність знижується до 120 хвилин. Для гри вдома або в дорозі цього вистачить, але для поїздок, подорожей приставка не підходить.

Висока яскравість, роздільна здатність Full HD, максимальна FPS знижує час роботи Asus Rog Ally до 1-1,5 годин. 

 

 

Підсумковий час залежить від обраної гри. У Hades при режимі Silent можна комфортно грати до 5 годин. А ось потужна Hi-Fi Rush пригальмовує і підвисає, тому потрібен рівень Performance і вище. Але навіть за низької яскравості та роздільної здатності 720р, насолодитися грою вийде тільки 3-3,5 години.

 

Система охолодження

 

Корпус Asus Rog Ally гріється під час гри, але не настільки, щоб це було дискомфортно. Система охолодження ефективна, оскільки решітки вентиляторів розташовані ззаду і не закриваються руками. Виразніше відчувається тепло у вентиляційних отворах і в центрі, далеко від управління.

Шум від вентиляторів не перевищує 20 дБ, тому в приставку комфортно грати навіть вночі.

 

Оперативна та внутрішня пам'ять

 

На консоль встановлено 16 ГБ ОЗП LPDDR5 для продуктивної роботи. Внутрішнє сховище SSD може бути 256 Гб або 512 Гб, залежно від версії. Під час вибору пам'ятайте, що 54 Гб займає OS. А сучасні ігри – від 50 Гб і більше. Тому, якщо плануєте завантажувати та встановлювати багато іграшок, рекомендуємо докупити microSD.

Asus Rog Ally легко розбирається і збирається, а значить, у майбутньому вийде поліпшити SSD.

 

 

Екран

 

На Rog Ally встановили якісний OLED дисплей у 7 дюймів з повноцінним Full HD – 1920×1080. Чіткі шрифти, зображення, відео, ігри радують око. Жодних випадкових пікселів.

Яскравість екрана в режимі HDR – 500 ніт. Такий показник дає змогу комфортно грати в похмуру погоду на вулиці або в приміщенні за будь-якого освітлення. Комфортний рівень яскравості для дому: вдень – до 60%, ввечері – до 25%.

У Asus Rog Ally хороші кути огляду – при стандартному нахилі яскравість і контрастність не втрачаються. Кольори насичені, природні, висококонтрастні. При цьому в темряві чорні предмети можуть здаватися сіруватими.

 

 

У дисплея висока частота оновлення – 120 Гц, і швидкий відгук – до 7 мс. Консоль ідеально підходить для онлайн битв на кшталт Call of Duty або шутерів типу Apex: Legends. Чіткість, плавність відображення, без підвисань оцінять усі гравці.

На роздільній здатності екрана 1080p можна грати практично в усі сучасні іграшки. Однак поза домом для економії батареї рекомендуємо знижувати параметр до 720p і встановлювати частоту кадрів 60 FPS.

 

Звук

 

На передніх і задніх панелях корпусу знаходяться потужні динаміки, які неможливо закрити пальцями – великий плюс Asus Rog Ally. Гучність дає змогу спокійно грати поруч із каструлею води, що закипає.

Динаміки Ally кращі, ніж у деяких ноутів: звук ігор і кіно чіткий, гучний. Однак ноти не настільки чисті, щоб насолоджуватися музикою – баса та об'єму не вистачає.

 

 

Роз'єми

 

Порівняно з іншими консолями в Asus більше портів. На верхній частині корпусу є роз'єм USB-C для зручної зарядки в моменті, передачі даних і відеосигналу, підключення до зовнішнього монітора. Якщо скористатися перехідником для Macbook, можна облаштувати міні-офіс із мишкою, клавіатурою та дисплеєм. 

 

 

Ігри на великому екрані Ally може не потягнути, зате працювати з документами, файлами та таблицями зручно.

Порт для microSD дає змогу вставити карту для збільшення обсягу пам'яті. Однак не рекомендуємо встановлювати на неї ігри з вимогливою реалістичною графікою. Такі розраховані на швидкість SSD, тому краще їх завантажувати на внутрішню пам'ять – інакше не уникнути тривалого завантаження. А ось стандартні додатки відмінно потягне microSD.

 

 

Також на корпусі є конектор для док-станції ROG XG Station Mobile. Завдяки роз'єму XG можна під'єднати зовнішню відеокарту від Asus і значно збільшити продуктивність. Контролери з боків відключити неможливо, зате пристрій приєднується до телевізора, монітора через HDMI за допомогою док-станції ROG Gaming Charger Dock. Бездротовий зв'язок забезпечується Wi-Fi 6E, при цьому підтримки SIM-карти немає. Для ігор через хмарні сервіси потрібен високошвидкісний інтернет, інакше будуть пригальмовування, помилки.

На Asus Rog Ally зручно грати в дротових навушниках, завдяки 3,5-мм роз'єму на корпусі, а в бездротових – за допомогою Bluetooth 5.2.

 

Управління приставкою

 

У верхньому лівому кутку розташований джойстик, а нижче – клавіші-стрілки. У правому – розташовані кнопки ABXY, а трохи нижче – другий джойстик. Нагорі з боків розробники розмістили стандартні курки, бампери.

На верхній панелі – клавіша ввімкнення зі сканером відбитка пальця та кнопки регулювання гучності. Праворуч від дисплея є кнопка запуску меню, програма Armoury Crate. Усі клавіші, джойстики розташовані звично і зручно, легко натискаються.

 

 

На задньому боці Asus Rog Ally з'явилися дві додаткові клавіші – "пелюстки". Вони можуть виконувати функції інших кнопок: з їхньою допомогою можна стрибати, ухилятися, змінювати зброю. При цьому немає потреби зупинятися або забувати про управління камерою в іграх. 

Навіть із правильними налаштуваннями до "пелюсток" доведеться звикнути.

Кнопки дають змогу швидко набирати певні комбінації, щоб здійснювати дії. Таке управління виручає в складних іграх. 

 

Програмне забезпечення

 

Однозначно, очолив Asus Rog Ally рейтинг приставок за програмним забезпеченням. Оскільки пристрій більше, ніж просто консоль – це портативний комп'ютер. ПЗ приставки не відрізняється від ПК: є робочий стіл, браузер, "Провідник" та інші стандартні додатки.

На Rog Ally встановили повноцінну OS Windows 11, чим перевершили всі портативні консолі. Тепер геймери можуть встановити будь-яку гру для ПК і користуватися різними ігровими сервісами – від Steam до Epic Games Store. А швидкий Wi-Fi дасть змогу насолоджуватися іграшками через хмарні сервери.

 

 

Завантажені ігри знаходяться в застосунку Armoury Crate SE, який завантажується одразу після ввімкнення. Там же знаходяться налаштування управління, продуктивності, підсвічування, звуку та інших параметрів. Програма швидко відкривається натисканням клавіші на корпусі в процесі гри.

При всіх плюсах операційної системи, вона недостатньо оптимізована для портативної приставки. Тому іноді виникають помилки, які швидко вирішуються: закриття програм, запуск в обмеженому режимі, перезавантаження.

 

Комплектація

 

Крім консолі Rog Ally в коробці міститься тільки зарядний пристрій. Жорсткий чохол або додаткові фішки відсутні. Для портативної ігрової приставки – це значний недолік. Оскільки джойстики можуть чіплятися за інші речі в сумці, а екран – дряпатися об них. Однак захистити гаджет все-таки можна, купивши окремо жорсткий кейс на Asus.

 

 

Попри портативність, зарядний пристрій перебуває на рівні повноцінного лептопа: квадратний блок живлення, довгий кабель і стягувальні липучки. Довжина шнура в 1,5-2 метри дає змогу спокійно заряджати Rog Ally далеко від розетки.

У дорозі можна використовувати зарядний Power Delivery від Macbook, iPad.

 

Висновок

 

Про Asus rog ally відгуки позитивні, попри скромний показник автономності і значну вартість. Це портативний комп'ютер, з потужною "начинкою", екраном у 7", роздільною здатністю 1080p і частотою оновлення 120 Гц.

 

Rog Ally точно вартий уваги, якщо мріяли насолоджуватися іграми-новинками для ПК на консолі.

 

Потужне залізо
Комфортне керування
Чіткий, яскравий, якісний, швидкий дисплей
Потужні динаміки
Підтримка всіх ігор для ПК
Стильний дизайн і підсвічування клавіш
Відносно легкий корпус
|
Вартість
Відсутність підтримки SIM-карти
Скромна автономність
Баги операційної системи
Налаштування ігор вручну
Відсутність захисного кейса в комплекті

 

Було
цікаво?
1451 лайк
Кількість
перeглядів
7214 перегляди
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
1451 лайк
Кількість
перeглядів
7214 перегляди
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Ігрова приставка Valve Steam Deck 256 GB Black

    19599 ₴ 19099 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ігрова приставка Asus ROG Ally 512GB AMD Ryzen Z1 White (90NV0GY1-M00560)

    19999 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ігрова приставка Nintendo Switch OLED Model Pokemon Scarlet & Violet Edition

    15699 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ігрова приставка Asus ROG Ally 512GB AMD Ryzen Z1 White (90NV0GY1-M00560)

    19999 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!