Розділи

7 найкращих мікрофонів для стрімів, подкастів та YouTube-відео

7 найкращих мікрофонів для стрімів, подкастів та YouTube-відео

Надія Кучинська
17.03.2023
22.06.2023
Було
цікаво?
2699 лайків
Кількість
перeглядів
12556 переглядів

 

Хочете чути природне звучання голосу на записі, але не знаєте, який мікрофон вибрати? МТА підготував для вас ТОП найкращих пристроїв для стрімів, подкастів і відео

 

Стандартний мікрофон вже вбудований виробником у різну техніку: навушники, смартфони, планшети, ноутбуки. Але його частотний діапазон доволі вузький, а фільтрація шуму – малоефективна. Це впливає на якість звуку при розмові та під час запису відео. Тому для роботи та розваг є сенс придбати окремий настільний USB-мікрофон. 

Пристрій дозволяє записувати музику, подкасти, проводити стріми через додаток OBS. Він підвищує комфорт та якість спілкування в Skype, Zoom, Discord. З його допомогою зручно розмовляти з іншими геймерами в мультиплеєрних іграх. 

Ми підібрали для вас 7 хороших мікрофонів.

 

Kingston HyperX Quadcast

 

У мікрофона Kingston середній розмір – 249x128x102 мм. Довжина кабелю складає 3 метри – це дозволяє зручно розміщувати пристрій на будь-якій відстані та поверхні. 

Частотний діапазон досягає 20000 Гц, а чутливість – 36 дБ. Завдяки чому у мікрофона якісний, чистий звук.

 

Мікрофон-Kingston-HyperX-Quadcast

 

 

Пристрій ідеально підходить для роботи, ігор і стрімінгу. Залежно від завдань, власник може змінювати направленість звуку на: 

  • стерео;
  • ненаправлений;
  • кардіоїдний;
  • двонапрямний.

 

Мікрофон підтримується ПК і ноутбуками всіх моделей. Його якість звуку сподобається навіть власникам студій звукозапису. 

 

Завдяки високій якості збірки, пристрій підходить:

  • стрімерам;
  • геймерам;
  • блогерам;
  • співакам;
  • контент-мейкерам;
  • відеомонтажерам.

 

Мікрофон-Kingston-HyperX

 

Мікрофон вмикається та вимикається сенсорною кнопкою, яка розташована зверху. Вам сподобається червона підсвітка, що попереджає про початок роботи.

Антивібраційне кріплення також потішить власника мінімізуванням шуму, тріскотіння та інших перешкод. На мікрофоні розташований зручний регулятор підсилення сигналу для моментального налаштування чутливості входу. Це спростить роботу під час запису звуку.

Вбудований роз'єм для навушників mini jack 3,5 мм дозволяє одночасно відтворювати та прослуховувати аудіо. Цей функціонал оцінять як співаки, так і стрімери.

 

 

 

Sennheiser Epos B20

 

Цей цифровий USB-мікрофон має невеличкий розмір – 112x112x239 мм. Довжина кабелю трохи менша, але все ще комфортна – 2,9 метра. Його зручно підключати до пристроїв на великих відстанях. 

Частотний діапазон складає 20-20000 Гц, а чутливість – 37 дБ. Звук мікрофона такий само якісний та чистий, як і у моделі Kingston HyperX.

 

Мікрофон-Sennheiser-Epos-B20

 

 

B20 має елегантний дизайн, тому мікрофон можна спокійно розміщувати в кадрі. Корпус зроблений з гладкого алюмінію, на якому розташовані кнопки регулювання гучності, чутливості, вимкнення звуку. Завдяки тонкій смужці індикатора на темному матовому покритті, мікрофон виглядає стильно. 

 

Індикатор моментально подає сигнал про підключення до ефіру.

 

Пристрій створений спеціально для:

  • участі у відеоконференціях;
  • зйомки відео для блогів та влогів;
  • спілкування по відеозв'язку через Skype, Zoom, Discord;
  • участі в онлайн-стрімах;
  • спілкування з іншими геймерами.

 

Мікрофон сумісний майже з усіма видами пристроїв: ПК, ноутбуками, софтфонами, ігровими консолями PS4, комп'ютерами на системі MacOS X.

Однією кнопкою можна обирати оптимальну діаграму направленості звука: стерео, кардіоїдна, вісімкоподібна, всеспрямована. Завдяки цьому, на записі або під час конференції чутно чітке, деталізоване аудіо.

 

Мікрофон-Epos-B20

 

B20 – потужний та універсальний мікрофон, який впорається з будь-яким навантаженням:

  • соло-ефір;
  • колективний виступ;
  • ігровий стрім з участю всієї команди геймерів.

 

Мікрофон уловлює кожен нюанс голосу, тому аудіосигнал виходить студійної якості – чистий, динамічний. Це пов'язано з тим, що мікрофон захоплює звук з частотою дискретизації 48 кГц та охоплює при цьому весь частотний діапазон, доступний людському слуху.

 

Для порівняння.

  1. Стандартні мікрофони передають аудіо в 16 бітах, або 65 000 різних значень. 
  2. Epos працює з роздільною здатністю 24 біти, або 16 млн різних значень, що у 256 разів точніше.

 

Стрімер або співак зможе легко та зручно контролювати звук в режимі реального часу за допомогою моніторних навушників. Для цього у Sennheiser Epos встановлений роз'єм на 3,5 мм та система швидкого керування.

Пристрій розміщується у різних положеннях та нахиляється під будь-яким кутом. У комплекті до мікрофона йде брендова настільна підставка. А на корпусі розташоване стандартне кріплення з різьбою на 3/8" для встановлення на пантограф, штатив або тримач-вудку.

 

Чутливість налаштовується не тільки зовнішніми кнопками, а й в додатку EPOS Gaming Suite.

 

 

 

Razer Seiren Mini Black

 

Цей настільний мікрофон повністю задовольнить потреби аматорів. Він має компактний розмір – 89x89x162.5 мм, та вагу у 550 грамів. Це дозволяє зручно пересувати та навіть носити пристрій з собою. 

Довжина кабелю складає всього 1,2 метра, але мікрофон комфортно вмикається в порт USB комп'ютера, ноутбука.

 

Мікрофон-Razer-Seiren-Mini-Black

 

 

При всій компактності, Razer Seiren гарно зарекомендував себе не тільки, як портативний пристрій. Чистота та якість звукового сигналу сподобається навіть вимогливим блогерам.

 

Технічні можливості мікрофона тішать:

  • частотний діапазон – 20 000 Гц;
  • показник чутливості – 110 дБ. 

 

Це робить звук під час запису чітким та чистим, як у більш габаритного обладнання.

 

Мікрофон-Razer-Seiren

 

Конденсаторна конструкція зроблена так, що кут захоплення звуку вужчий, ніж у попередніх моделях. Тому мікрофон записує тільки звуковий спектр голосу, а сторонні шуми – ні.

Завдяки невеликому розміру та мінімалістичному дизайну Razer Seiren Mini майже не помітний в кадрі. 

Мікрофон встановлюється на стійку підставку, яка утримує корпус в статичному положенні. Змінити розташування можна одним рухом за допомогою поворотної конструкції. На корпусі мікрофона також знаходиться різьблення на 5/8" для штатива та стійки.

Завдяки кріпленню-шокмаунту у мікрофона прекрасна якість передачі сигналу в умовах підвищеної вібрації, ударів. Трансляція залишиться ідеальною, а слухачі почують кожне слово.

 

 

 

Cougar Screamer-X

 

Цей мікрофон оцінять професіонали – блогери, контент-мейкери, відеоредактори, стрімери. Screamer-X підходить для студійного запису звуку. Він має найбільші габарити серед моделей, представлених раніше – 134 x 136 x 257 мм. Вага складає 310 г. Так, його не назвеш зовсім компактним, але якість звуку вражає.

 

Мікрофон-Cougar-Screamer-X

 

 

До мікрофона під'єднали кабель на 3 метри, завдяки чому Screamer-X  зручно переміщувати, встановлювати та закріплювати на різній висоті. 

 

Технічні можливості мікрофона – на професійному рівні.

  • Частотний діапазон складає 20 Гц – 20 кГц. 
  • Показник чутливості – 45 +/- 3 дБ. 
  • Максимальний рівень звукового тиску – 120 дБ.

 

На пристрій встановлено потрійну капсулу, яка охоплює простір на 360°. Аудіо записується якісно відразу з декількох сторін, вам не треба нахиляти чи повертати мікрофон. Як не встановите – отримаєте чистий, нейтральний, м'який звук.

 

Мікрофон-Screamer-X

 

У мікрофона є 4 режими, які регулюють напрям запису вхідного сигналу в різних умовах.

  1. Кардіоїдний. Підходить для проведення стрімів, інтернет-телефонії, запису подкасту.
  2. Пушка. Ідеальний для закадрового голосу, сольного подкасту, ігрового стріму.
  3. Двоспрямований. Потрібен для інтерв'ю, вокальних дуетів, інструментального запису.
  4. Всеспрямований. Вмикається для запису подкасту з кількома людьми, або на конференціях.

 

У мікрофона інтуїтивно зрозуміле управління. Кнопка живлення знаходиться зверху, регулятори режимів напрямів звуку – на корпусі. Завдяки роз'єму у 3,5 мм легко прослуховувати та контролювати аудіо у реальному часі, не підключаючи навушники до ПК.

 

Розробники захистили мікрофон від вібрації завдяки:

  • індивідуальним антивібраційним накладкам на всіх динаміках;
  • гумовим вставкам в тримачі пристрою;
  • гумовим демпферам.

 

Подвійні фільтри вловлюють тільки голос, без зайвого шуму – дихання, стрибків звука, стуку клавіатури, клацання миші. Гумові демпфери послаблюють м'які низькі частоти.

На RGB-підставці мікрофона знаходиться порт USB 3.0 та кольоровий індикатор.

 

 

 

BOYA BY-PM500

 

Настільний мікрофон підходить як початківцям, так і професіоналам. Його спокійно можна обирати для запису аудіо вдома і в студіях звукозапису. Пристрій має середній розмір – 100x84x226.7 мм, та вагу – 703 г. 

 

Мікрофон-BOYA-BY-PM500

 

 

У мікрофона комфортна довжина кабелю. Три метри вистачить для закріплення або встановлення пристрою на будь-якій висоті. 

 

Мікрофон наділили достойними технічними можливостями.

  • Частотний діапазон звуку складає 20 Гц – 20 кГц. 
  • Показник чутливості – 36 дБ.
  • Частота дискретизації – 24 біт/48 кГц. 

 

У мікрофона всього 2 режими для регуляції спрямування звуку.

  1. Кардіоїдний. Функція підходить для запису стріму, подкасту, а також  інтернет-телефонії.
  2. Всеспрямований. Вмикають для запису подкасту з кількома людьми, на конференціях.

 

У комплектацію входить кабель Type-C, який підключається до стандартного порту USB. Тому мікрофон адаптований для роботи через смартфон, планшет, ноутбук та ПК. Організовуйте студію звукозапису там, де вам зручно.

 

Мікрофон-BOYA

 

Мікрофон надійно закріплений на підставці. Положення можна змінювати, пересуваючи пристрій вверх-вниз. Вибирайте самостійно потрібний кут нахилу для якісного запису звуку. 

На нижній частині корпуса розташований роз'єм на 3,5 мм для навушників. Можна перевіряти якість звуку прямо під час запису. 

На фронтальній частині знаходиться поворотний важіль, який змінює гучність. Поряд з перемикачем розташований світлодіодний індикатор, який повідомляє про початок роботи. 

 

 

 

HyperX SoloCast Black

 

Конденсаторний мікрофон отримав компактні розміри – 78х97х184 мм, та вагу у 261 г. Завдяки цьому його комфортно носити з собою і користуватися не тільки вдома, а й на роботі, у студії. Довжина кабелю складає лише 2 метри, але цього достатньо для підключення до ПК, ноутбуків. 

 

Мікрофон-HyperX-SoloCast-Black

 

 

Можливості не поступаються попереднім моделям.

  • Частотний діапазон звуку складає 20 Гц – 20 кГц. 
  • Показник чутливості – 6 дБ.

 

Ці характеристики чудово підходять для запису чіткого та чистого звуку вдома.

Мікрофон отримав дещо скорочений функціонал. Він записує звук тільки з одним спрямуванням – кардіоїда. Пристрій відмінно пише звук стрімів, подкастів, інтернет-телефонії. Але не підходить для запису спілкування декількох співрозмовників одночасно.

 

Мікрофон-HyperX-SoloCast

 

Сенсорна кнопка живлення розташована на верхівці мікрофона. Світлодіодний індикатор загоряється відразу під час виходу в ефір.

Мікрофон встановлено на зручну підставку. Положення регулюється пересуванням вверх-вниз. Завдяки компактності та гнучкості пристрій легко встановлюється навіть під монітором.

SoloCast Black сумісний з безліччю пристроїв та програм. Якість звуку буде однаково високою при підключенні мікрофона до ПК, PS4 або Mac. Він сертифікований Discord і TeamSpeak. Без проблем працює у мережах доставки потокового контенту, типу Streamlabs OBS, OBS Studio і XSplit.

 

 

 

2E Gaming MG-001 Black

Ця модель мікрофона повністю відрізняється дизайном і формою від попередніх. Якість звуку сподобається аматорам, але для професійного запису аудіо його буде замало. 

Пристрій має комфортний розмір – 140x160x120 мм. Внаслідок оригінального дизайну потребує достатньо місця для встановлення. Довжина кабелю всього 1,5 метра, при цьому під'єднувати його до ноута й ПК – зручно. 

 

Мікрофон-2E-Gaming-MG-001

 

 

Технічні можливості досить гарні:

  • частотний діапазон звуку складає 10 Гц – 10 кГц;
  • показник чутливості – 582 дБ.

 

Режим спрямування звуку лише один – всеспрямований. Він підходить для спілкування по відеозв'язку, запису подкасту з кількома людьми, інтерв'ювання на конференціях.

На корпусі розташована сенсорна кнопка живлення, регулятор гучності. Чистий звук та чітка вимова під час навчання, роботи, ігор, спілкування – забезпечені.

 

Мікрофон-2E-Gaming

 

На задній частині корпуса розташований роз'єм на 3,5 мм для навушників. А навколо кнопки гучності – LED-індикатор, який попереджує про роботу пристрою.

Тримач гнучкий, тому форма і висота регулюються всього одним рухом. Мікрофон надійно фіксується на столі завдяки стійкій основі, протиковзним ніжкам.

 

Як і інші мікрофони, ця модель зроблена за технологією Plug and Play. Вона дозволяє під'єднувати пристрій через порт USB прямо під час гри та не потребує перезавантаження чи довгого розпізнавання.

 

 

 

Як налаштувати мікрофон для запису стрімів, подкастів та YouTube-відео

 

Моделі мікрофонів, зроблені за технологією Plug and Play, не потребують особливих налаштувань. Їх достатньо під'єднати до пристрою та зачекати кілька секунд. Навіть перезавантаження у такому випадку не потрібно. 

 

А ось із правильним розташуванням мікрофона все складніше. 

  1. Пристрій для запису звуку стрімів, подкастів чи влогів на YouTube краще закріпити на пантограф, штатив або тримач-вудку. Це буде зручно для людини та підвищить якість аудіодоріжки.
  1. Конденсаторні мікрофони розміщують на відстані 15-20 см – так голос звучатиме найбільш природно. Але в маленькому приміщенні краще скоротити відстань до 10 см.
  1. Рекомендуємо нахилити мікрофон трохи назад. Так повітря не буде попадати на діафрагму та "задувати" її. Нахил також допомагає розсіяти повітря, пом'якшити вибухові звуки. 

 

Мікрофон-для-стрімів-2E-Gaming

 

  1. Не говоріть прямо в мікрофон. Змістіться трохи повз діафрагму.
  1. Поролоновий вітрозахист якісно поглинає шуми, але при цьому не слід забувати про вплив на аудіо. Через нього страждають високі частоти та спотворюються свистячі звуки.
  1. Вибираючи між вітрозахистом і поп-фільтром, краще віддати перевагу останньому, оскільки він не впливає на аудіо. Не забувайте про правильне розміщення – між поп-фільтром і мікрофоном має вільно проходити кулак.

 

Користуйтеся цими порадами та записуйте тільки професійний звук.

 

Пам'ятайте, найкращий вчитель – досвід та практика. Записуйте голос у різних положеннях, змінюйте відстань і нахил мікрофона – так ви знайдете своє комфортне звучання.

 

Висновки

 

Ми розглянули ТОП-7 найкращих мікрофонів для стрімів, подкастів, YouTube. Який же обрати саме вам? 

 

Для відеозв'язку, переговорів, прямих ефірів, запису відео для блогу буде достатньо:

  • Razer Seiren Mini Black;
  • BOYA BY-PM500;
  • 2E Gaming MG-001 Black.

 

Для стрімів, вокалу, запису подкасту з кількома людьми, інтерв'ю, вокальних дуетів, інструментального запису краще обрати:

  • Kingston HyperX Quadcast;
  • Sennheiser Epos B20;
  • Cougar Screamer X;
  • BOYA BY-PM500;
  • HyperX SoloCast Black.

 

Мрієте про кайфовий звук на відео? Відчуваєте, що настав час професійного зростання? Значить, вам потрібен новий мікрофон!

Було
цікаво?
2699 лайків
Кількість
перeглядів
12556 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
2699 лайків
Кількість
перeглядів
12556 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Мікрофон HyperX Quadcast Black Red (HX-MICQC-BK)

    5199 ₴ 4199 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Мікрофон Sennheiser Epos B20 Gray

    6159 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Мікрофон Razer Seiren Mini Black (RZ19-03450100-R3M1)

    2499 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Мікрофон Cougar Screamer X

    4399 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Мікрофон BOYA BY-PM500

    2699 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Мікрофон HyperX SoloCast Black

    2699 ₴ 2349 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Мікрофон 2E Gaming MG-001 Black

    599 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!