Розділи

Що краще: захисне скло чи гідрогелева плівка | МТА

Що краще: захисне скло чи гідрогелева плівка | МТА

Олена Калинчук
11.01.2023
5 хв
13.06.2023
Було
цікаво?
3776 лайків
Кількість
перeглядів
18590 переглядів

 

Яким би ідеальним та міцним не був екран вашого смартфона, він потребує дбайливого поводження та додаткового захисту від пошкоджень. Наклеїти якісне захисне покриття – точно простіше й дешевше, ніж міняти тріснутий дисплей повністю

 

Популярні й перевірені досвідом протектори – гідрогелева плівка чи захисне скло. Який із цих покриттів вдало підходить для захисту смартфона від подряпин, потертостей тощо? Плюси й мінуси обох варіантів обговоримо у статті.

 

Чи потрібен екрану смартфона захист

 

Ремонт екрану – це високі витрати. Але ризиків пошкодження легко уникнути, захистивши дисплей спеціальним захисним покриттям. Радимо обирати серед двох хороших варіантів: захисне скло чи плівка.

 

Чи потрібен екрану смартфона захист

 

Захист дисплея телефона – важливий момент. Статистика говорить, що найбільше запитів до сервісних центрів стосуються саме заміни розбитих, тріснутих, подряпаних дисплеїв. Це не лише естетична проблема. Пошкодження можуть вивести з ладу сенсорну панель смартфона, гаджет просто перестане працювати. 

 

Захисне скло для смартфонів

 

Найпопулярнішим захисним аксесуаром для екрану залишається скло. Воно має незаперечні переваги серед інших протекторів. 

Про це й поговоримо детальніше, щоб допомогти обрати кращий захист саме для вашої моделі телефона.

 

Що таке захисне скло та чому воно багатошарове

 

Захист відчутно пом'якшує удар об тверду поверхню. У більшості випадків тріскає лише захисна поверхня, а екран телефона залишається цілим. Це можливо тому, що скляний протектор створюють за спеціальною технологією. Його загартовують і роблять додаткові захисні нашарування.

 

Захисне скло для смартфона

 

Структура захисного скла побудована з 5 шарів:

  1. Силіконова база – фіксує покриття на екрані смартфона.
  2. Стримуюча поверхня – запобігає ризику розсипу дрібних уламків після механічного удару.
  3. Антивідблискове покриття – зберігає яскравість кольору навіть під яскравим сонячним промінням.
  4. Захисний матеріал – виконує ключову і визначальну функцію для пристроїв.
  5. Олеофобний шар – призначений для захисту скла від забруднення та відбитків.

 

Найпопулярніші види протиударного захисного скла це:

  1. Глянцеве – недорогий варіант, який легко встановити на екран. Не спотворює зображення, гарним відтворенням кольору, вирізняється гладкістю і непомітністю. Проте глянець, як відомо, легко подряпати, і на ньому видно відбитки пальців.
  2. Матове – його ціна також невисока. Не виблискує на сонці, а шорстка поверхня захищає від забруднення і не впливає на управління телефоном. Та варто зважати на те, що матове захисне скло додає зернистості картинці і приглушує відтінки.
  3. Конфіденційне або антишпигунське. Головна відмінність від попередніх полягає в тому, що під кутом інформація, зображена на екрані, затемнюється. Це зручно, коли ви не хочете, щоб сторонні люди випадково підглянули контент вашого смартфона.

 

З появою на ринку моделей мобільних телефонів із заокругленими краями, з'явилася і необхідність створювати захист відповідної форми. Сучасні виробники виготовляють захисне скло з урахуванням особливостей кожної моделі смартфонів. В тому числі, 2D та 3D, яке підходить для заокруглених моделей. Рух пальців по поверхні такого скла більш плавний і зручний. 

 

Функціональні переваги захисного скла

 

  • захищає від ударів, падінь, механічних впливів гострих предметів;
  • не розсипається на друзки навіть після пошкодження;
  • дає точне відтворення кольорів, не погіршує роздільну здатність зображення;
  • зберігає чутливість дотику;
  • часто має спеціальне олеофобне покриття, яке не дозволяє накопичуватися брудові, не збирає відбитки пальців;
  • легко клеїться і надійно закріплюється; 
  • демонструє майже алмазну твердість 9H.

 

 

Скло дуже щільне, міцне, витривале. При цьому, його товщина мінімальна. Захисне покриття майже непомітне на дисплеї і не створює дискомфорту під час роботи з медіа.

 

 

Недоліки й особливості використання захисного скла 

 

Попри всі переваги й позитивні властивості, є в захисного скла декілька мінусів, про які варто знати також.

  • порівняно з плівкою, скло товстіше, з таким покриттям смартфон може виглядати більш габаритним;
  • якщо захисне скло отримало потертості чи подряпини, вони будуть дуже помітними візуально;
  • від удару захисне скло, зазвичай, повністю розбивається;
  • загартоване скло складно зафіксувати, часто з’являються бульбашки і тріщини, краще довірити цю справу фахівцям з досвідом;
  • дефекти установки на дисплеї складно виправити;
  • недорогі моделі можуть не повністю покривати екран;
  • асортимент скла охоплює обмежену кількість моделей телефонів. Якщо ви придбали новинку, або маєте ексклюзивний смартфон – є ймовірність, що підібрати вдале захисне скло буде непросто;
  • ще один момент – потенційна несумісність скла із захисним чохлом;
  • скло (особливо з олеофобним покриттям) коштує дорожче, ніж плівка.

 

Захисні плівки для смартфонів із сучасних полімерних матеріалів

 

Це популярний варіант для захисту екрану гаджетів. Можна вибрати високоякісні захисні плівки: матові, глянцеві, антибактеріальні, змішані, дзеркальні, поліуретанові та вінілові. 

 

 

Безумовні плюси плівки:

  • надійний захист екрану девайса від подряпин, сколів, тріщин;
  • поглинання ударів під час падіння гаджета;
  • невеличка товщина, що виглядає майже непомітно;
  • збереження чутливості сенсора;
  • можливість вирізати захисну плівку під будь-яку модель смартфона, планшета, фітнес-браслета, смарт-годинника тощо;
  • бюджетна ціна.

 

Глянцева

 

Цей тип плівки демонструє чудову кольоропередачу. Зображення буде відтворене точно таким, як і на екрані без плівки. Покриття має високий рівень прозорості – 98%, тому воно не спотворює та не розмиває картинку.

Що також чудово – глянцева плівка є однією із найменш помітних у використанні. І коштує на 15-20% менше, ніж матові моделі.

Щодо мінусів: 

  1. Ви маєте розуміти, що глянець дуже гладенький, тому на ньому добре помітні відбитки пальців. Їх так само легко і стерти, проте постійно доводиться стежити за цим.
  2. Глянцеве покриття легко подряпати, легше, ніж ви розраховуєте.
  3. Термін служби коротший, ніж у матової.
  4. Є певна складність під час наклеювання. Плівка тоненька і м’яка, тож потрібні вміння і досвід, щоб коректно її зафіксувати.

 

Матова

 

Матова захисна плівка не відблискує на сонці. Також вона збирає мінімум ваших відбитків, не надто піддається подряпинам. Тактильно, покриття дуже приємне. Вона має особливу текстуру, по якій зручно ковзати пальцем. Завдяки щільності та трохи більшій товщині, матову плівку зручно наклеювати на екран.

Проте, маємо попередити, що зображення під матовою плівкою трохи розмивається та зернить. Це не критично, проте потрібен час, аби звикнути до цього ефекту. Кольори також виглядають більш приглушено, ніж у реальності. 

Заплатити за такий високий захист доведеться трохи більше, ніж за глянцеву плівку. 

 

Дзеркальна

 

Цю захисну модель ще називають “антишпигунською”. Вона має високу якість, ідеально прилягає до дисплея. А окрім того, що захищає від пошкоджень, має дуже корисну опцію. Дзеркальна плівка показує інформацію на екрані лише під прямим кутом. Якщо дивитися збоку – картинка не відображається. 

Це може бути цікаво й актуально для людей, які працюють або спілкуються в людних місцях. Наклеївши на телефон дзеркальну антишпигунську плівку, ви спокійно будете користуватись ним у громадському місці, транспорті, офісі. 

 

Гідрогелева

 

Ця плівка – сучасний полімерний матеріал, який може відштовхувати вологу й самовідновлюватись після пошкоджень. Це звучить неймовірно, але подряпини через деякий час зникають, а плівка продовжує зберігати свої захисні властивості.

Вартість тут дорожча, ніж в аналогів. Але якість та висока прозорість покриття перевершують сподівання. Гідрогелеву плівку легко клеїти. Матеріал надійно наноситься, без найменших бульбашок повітря.

Ця плівка дуже популярна, завдяки її гнучкості, мінімальній товщині, сумісності з будь-якими чохлами. Навіть для вигнутих країв дисплея – підходить ідеально!

 

То що вибрати: гідрогелеву плівку чи захисне скло?

 

За міцністю, скло перевершує плівку. Навіть, якщо телефон впаде з метрової висоти, він має шанси залишитися з цілим екраном. 

Проте, якщо ви дбайливо поводитесь з технікою, носите смартфон у чохлі – можна сміливо обирати плівку для захисту екрану. Вона має свої вагомі переваги, про які розповідали вище.

 

 

Сподіваємось, наші поради стануть вам у нагоді. Завітайте до МТА, у нас зосереджено величезний асортимент захисних плівок, скла та інших аксесуарів для смартфонів. Радо допоможемо обрати найкраще захисне покриття, наклеїмо його та вчасно доставимо замовлення.

 

Було
цікаво?
3776 лайків
Кількість
перeглядів
18590 переглядів
Поділитись: