Розділи

Samsung Galaxy Tab S8 проти Apple iPad Air 5: який планшет краще

Samsung Galaxy Tab S8 проти Apple iPad Air 5: який планшет краще

Надія Кучинська
01.03.2023
5 хв
13.06.2023
Було
цікаво?
2892 лайки
Кількість
перeглядів
9064 перегляди

 


 

Битва корпорацій Samsung та Apple не зупиняється ні на мить

 


 

Минулого року топові виробники створили потужні моделі планшетів – Galaxy Tab S8 та iPad Air 5. Про переваги й недоліки флагманів читайте у статті.

У 2022 році компанія Samsung презентувала новий планшет Galaxy Tab S8. Функції та продуктивність моделі викликали такий інтерес прихильників бренду, що компанії довелося зупинити передзамовлення. Корпорація Apple вчасно випустила iPad Air 5 та кинула виклик можливостям Samsung. 

Обидва планшети знаходяться в середньому ціновому діапазоні, мають переваги перед попередніми лінійками та входять в ТОП кращих планшетів 2022 року. Розгляньмо, чим відрізняються Samsung Galaxy Tab S8 та Apple iPad Air 5, щоб вирішити, який краще обрати для себе.

 

Дизайн Galaxy Tab S8 та iPad Air 5: стиль і досконалість

 

Значних змін у дизайні, в порівнянні з попередніми моделями, не відбулося. Корпус обох зроблений з міцного алюмінію, форма квадратна, грані закруглені. Планшети залишилися легкими, зручними, стильними та приємними на дотик.

В iPad Air 5 великий корпус з вуглуватими гранями в корпоративному стилі Apple. Збільшені рамки дисплея запобігають випадковим дотикам до екрана. На корпусі знаходиться кнопка живлення, регулятор гучності звуку та порт USB-C.

 

Дизайн-планшета-iPad-Air-5

 

Дизайн Galaxy Tab S8 схожий на попередній флагман, але має більш скруглені грані. Рамки менші за розміром, що не позначається на комфорті використання. Задня сторона корпусу має подовжений магнітний глянцевий майданчик для S-Pen. Док-станція допомагає зручно зберігати та підзаряджати стилус. Додатково його можна примагнітити до торця корпусу. USB-порт, кнопка живлення, регулятор звуку повторюють iPad.

 

Дизайн-планшета-Galaxy-Tab-S8

 

Обидва пристрої мають сканер відбитків пальців, розташований у кнопці живлення. Функції FaceID немає, що не дуже зручно для планшетів.

 

Розміри та вага гаджетів відрізняються: 

  • Планшет Samsung вийшов важчим – 502 г при параметрах 254 х 165,1 х 6,35 мм. 
  • Apple – ширшим, через інше співвідношення сторін: 246,8 х 178,3 х 6,1 мм. І важить iPad лише 462 г.

 

Дивовижна передача зображення: порівняння дисплеїв

 

IPad обладнали екраном Liquid Retina на 10,9 дюймів, при роздільній здатності 2360х1640 пікселів. На Galaxy встановили світлодіодний дисплей на 11 дюймів з роздільною здатністю 2560х1600 пікселів.

 

Дисплей-iPad-Air-5

 

Щільність пікселів на дюйм вище у Samsung – 274 ppi проти 264 ppi. І хоча в технічних характеристиках параметр помітний, при використанні планшета він не відчувається.

 

Яскравістю екрана Apple перевершив конкурента: 485 ніт проти 463 ніт. Але у сонячний день інформація непогано читається на обох моделях

 

За частотою оновлення кадрів виграв Самсунг зі 120 Гц. Епл з 60 Гц помітно відстає. Найбільше різниця відчувається в відеоіграх, але при перегляді кіно майже непомітна. За передачею кольору також виділився Galaxy з Wide Color display (P3).

 

Дисплей-Galaxy-Tab-S8

 

Розробники обидвох моделей вирішили не впроваджувати кілька технологій попередніх флагманів:

Так, Samsung замість AMOLED-матриці встановили IPS.

А Apple вирішили не встановлювати ProMotion для зміни частоти кадрів і mini-LED. Такі технології впровадили в топові версії – Galaxy Tab S8 Ultra та iPad Pro. Але це майже не вплинуло на тестування, планшети добре себе показали.

 

Продуктивність планшетів – потужні враження після першої ж гри

 

Розробники Apple встановили на флагман 8-ядерний чипсет М1, який перевершив за потужністю попередні моделі та Galaxy Tab S8. IPad швидший та потужніший за більшість моделей цього класу завдяки функції Neural Engine. 

 

Оснастити планшет такими можливостями – рішення в довгу, бо протягом 5 років гаджет все ще буде актуальним.

 

Користувач зможе грати в потужні ігри, переглядати відео в максимальному режимі, працювати з графікою.

 

Продуктивність-та-потужність-Apple-iPad-Air-5-2022

 

Samsung також подбав про користувачів, вжививши чіп Snapdragon 8 Gen 1 й 8 Гб ОЗУ. Має він таку продуктивність, як "американець"? Ні, але його достатньо для ігор з сучасною графікою, потужних додатків.

 

Автономна робота Galaxy Tab S8 та iPad Air 5: працюйте без світла

 

Після тестування стало зрозуміло, що Galaxy Tab S8 перевершує iPad Air 5 за параметрами автономності. При частоті екрана в 60 Гц його акумулятора вистачило на 13 годин 4 хвилини. А в режимі 120 Гц цей показник знизився до 12 годин 51 хвилини. Для тесту використовували безперервний інтернет-серфінг через Wi-Fi, з яскравістю екрана у 150 ніт.

 

Автономна-робота-Galaxy-Tab-S8

 

У корпорації Apple автономність гаджетів трохи нижча, але інженери продовжують працювати над цим. У цьому ж тесті планшет працював 10 годин 11 хвилин.

 

Робіть вражаючі знімки з камерами Galaxy Tab S8 та iPad Air 5

 

Власникам планшетів найважливішими є параметри та здібності фронтальної камери, бо вона використовується для відеозв'язку та селфі

 

На iPad Air 5 розробники встановили камеру на 12 Мп. Тому навіть в умовах обмеженого освітлення гаджет робить барвисті й деталізовані фотографії. Селфі камера підтримує функцію Center Stage, завдяки якій краще фіксується на обличчі власника. Під час відеозв'язку воно завжди утримується у фокусі.

У Galaxy Tab S8 вживили модуль для селфі на 12 Мп. Планшет отримав функцію автоматичного кадрування, що допомагає постійно фокусуватися на обличчі при зйомці відео та під час відеозв'язків. Варто сказати, що за хорошого освітлення  виходять відмінні кадри. Якщо світла недостатньо – якість трохи знижується, але все ще залишається на рівні.

 

Основна-та-селфі-камера-iPad-Air-5

 

Якщо говорити про якість основних камер, перше місце зайняв планшет корпорації Samsung з ширококутним об'єктивом на 13 Мп, надширококутним на 6 Мп. У користувача вийде зробити гарний знімок на планшет. Його якість багато в чому залежить і від освітлення.

 

Основна-камера-IPad-Air-5

 

IPad Air 5 отримав зовнішній ширококутний об'єктив на 12 Мп. Якість фото та відео трохи поступається Galaxy Tab S8, а також топовій моделі Apple – iPad Pro. Це стає помітніше при деталізації.

 

Операційна система Galaxy Tab S8 та iPad Air 5

 

Найкраще адаптованою системою до форм-фактора планшета залишається OS iPad. Пов'язано це з тим, що більшість розробників не підлаштовують власні застосунки під ОС Android. Через це у важких іграх чи енергомістких додатках можуть з'являтися помилки відображення. Зауважимо, що це не впливає на комфорт користування стандартними застосунками та споживання контенту. Однак для ширшого функціонала рекомендуємо iOS.

 

Операційна-система-iPad-Air-5

 

iPad обійшов конкурента й за часом підтримки програмного забезпечення. Вона діє протягом 6 років. У той час, як в Galaxy Tab S8 системні оновлення будуть приходити 4 роки.

 

Стилус і клавіатура – комфорт та зручність у роботі

 

Samsung отримав в комплект перо S-Pen, за допомогою якого користувач швидко пише нотатки та конспекти, малює ілюстрації, грає в ігри. Стилусом легко керувати функціями. Наприклад, змінити режим на Samsung DeX, де головний екран нагадує Windows, або контролювати розмір вікон. 

 

S-Pen відрізняється скороченою затримкою введення. В комплексі з частотою оновлення в 120 Гц це дає плавне малювання, письмо.

 

Стилус-для-планшета-Galaxy-Tab-S8

 

В iPad також є стилус – Apple Pencil, але на відміну від Samsung, він не йде в комплекті.

 

Завдяки перу легко:

  • працювати;
  • редагувати тексти;
  • писати нотатки;
  • переводити рукописний текст у друкований;
  • малювати ідеально рівні геометричні фігури;
  • робити скриншот одним рухом.

 

Galaxy Tab S8 отримав клавіатуру Book Cover, завдяки якій планшет перетворюється на ПК. Функціональні клавіші стандартного звичного розміру, а тачпад – значно більший, ніж у попередніх моделях. Набирати текст майже так само зручно як і на лептопі. 

Завдяки чохлу, планшет розташовується під кутом до 165 градусів. Це додатковий комфорт при написанні документів, участі у конференціях, відеозустрічах.

 

Клавіатура-Magic-Keyboard-для-планшета

 

iPad Air 5 забезпечили клавіатурою Magic Keyboard, як і попередню модель – iPad Pro. Пристрій відомий своєю плаваючою підставкою, яка підвищує ергономіку під час друку. Але у порівнянні з Book Cover, аксесуар вийшов товстіше та трохи важче.

 

Якщо ви плануєте зробити iPad альтернативою лептопа та рідко використовувати як планшет, Magic Keyboard – найкраща клавіатура 

 

IPad Air 5 vs Galaxy Tab S8: що купити?

 

Корпорації Apple та Samsung створили достойні моделі планшетів, кожна з яких має свої переваги й недоліки. Для того, щоб ви змогли остаточно визначитися з вибором, подивіться результати у порівняльних таблицях.

 

Galaxy Tab S8

 

Характеристики-Galaxy-Tab-S8

 

iPad Air 5

 

Характеристики-iPad-Air-5

 

За співвідношенням ціна-якість виграє Galaxy Tab S8 з покращеною продуктивністю, камерою, гарною пам'яттю, високою автономією. Однак iPad Air 5 перевершив у показниках потужності, продуктивності та графіки

 

Які параметри найважливіші – обирати вам. Поділіться в коментарях, хто для вас переможець – Samsung Galaxy Tab S8 чи Apple iPad Air 5?

 

Було
цікаво?
2892 лайки
Кількість
перeглядів
9064 перегляди
Поділитись: