Розділи

Нове покоління оперативної пам'яті DDR5: значно цікавіші характеристики, ніж у попередника

Нове покоління оперативної пам'яті DDR5: значно цікавіші характеристики, ніж у попередника

Надія Кучинська
05.07.2024
5 хв
Було
цікаво?
407 лайків
Кількість
перeглядів
1943 перегляди

 

Висока продуктивність, знижене енергоспоживання, ємність до 32 Гб… DDR5 перевершила ОЗП DDR4💡

 

Плануєте зробити апгрейд ПК або зібрати компʼютер з нуля? Тоді вам точно потрібно дізнатися більше про нове покоління оперативної памʼяті. Нумо зʼясовувати, варто модернізовувати систему за допомогою DDR5 чи краще зупинитися на попереднику.

 

Що таке ОЗП та чому вона важлива?

 

Оперативна памʼять з довільним доступом – так розшифровується абревіатура ОЗП. Ця деталь присутня на всіх ПК, ноутбуках, смартфонах, консолях. Без неї пристрої були б нездатні виконувати обчислення, а отже – і завдання. 

 

Огляд ОЗП DDR5

 

ОЗП використовується для зберігання інформації, станів, результатів обчислень, які відбуваються в моменті. А також – для виконання операцій. Тип і обсяг оперативної памʼяті впливають на швидкість та продуктивність пристроїв.

 

Особливості стандарту DDR5 у порівнянні з DDR4 

 

DDR5 – пʼяте покоління оперативної памʼяті, найкраще у своїй лінійці.

 

Ця ОЗП отримала стартову швидкість до 4800 МТ/с, тоді як DDR4 має максимальну в 3200 МТ/с. Щобільше, з часом і впровадженням оновлених обчислювальних платформ, стандартна швидкість DDR5 підвищиться до 8800+ МТ/с. 

Хоча продуктивність нового покоління збільшилася, енерговитрати стали меншими. Для порівняння, при показнику напруги в 1,1V компоненти памʼяті DDR5 споживають на 20% менше електроенергії, ніж модулі DDR4 під час напруги в 1,2V. Це заощаджує ресурс батареї, подовжує роботу пристрою та термін служби АКБ.

 

Огляд оперативної пам'яті DDR5

 

Збільшився й обсяг памʼяті – тепер є модифікації від 8 до 32 Гб. Можна підібрати під будь-які завдання, які плануєте робити на компі.

Модулі пам'яті DDR5 мають вбудовані мікросхеми PMIC, які керують живленням усіх компонентів: DRAM, регістром, SPD-хабом. На серверних модулях ці мікросхеми використовують напругу 12V, а на тих, що для звичайних комп'ютерів — 5V

Це:

  • дозволяє краще розподіляти споживання електроенергії;
  • покращує якість сигналу;
  • зменшує рівень шуму пристрою.

 

Оперативна пам'ять DDR5

 

Модуль ОЗП обладнали двома 32-бітними підканалами замість одного. Це підвищило швидкість роботи системи, зменшило затримки в процесі отримання доступу до пам’яті. Хоча загальний показник залишається на рівні 64 біти, розділення покращило продуктивність.

Для серверної пам’яті кожен підканал отримав додаткові 8 біт для підтримки технології ECC, що дає 40 біт на підканал і 80 біт на весь модуль

 

Дворенкові компоненти обладнали чотирма підканалами на 32 біта.

 

У центрі модуля DDR5 зʼявився виріз, який служить ключем, щоб уникнути вживляння несумісних модулів минулого покоління – DDR4 та DDR3. Ключі DDR5 різні для UDIMM і RDIMM.

 

Оперативна пам'ять DDR5 для ПК

 

DDR5 має вбудовану технологію ECC, яка виправляє помилки в чипі пам’яті. Це підвищує надійність і безпеку системи. При цьому, вона не здатна виправляти помилки поза компонентом, а також – між модулем і контролером DDR5.

Покращилося й охолодження системи. Модулі ОЗП для серверів отримали датчики, які контролюють температуру компонента в кількох точках.

DDR5 має вдвічі більше банків пам’яті, ніж DDR4 – 32 замість 16. Це дозволяє відкривати велику кількість сторінок або використовувати 2-4 важких програми одночасно. Зросла х2 і довжина пакета даних – з 8 до 16. Це зробило роботу шини ще ефективнішою. 

 

DDR5 проти DDR4

 

На відміну від DDR4, ОЗП DDR5 використовує нову команду – Same Bank Refresh, яка оновлює лише один банк у групі. Цей момент також посприяв збільшенню продуктивності та ефективності роботи системи.

Окрім перерахованих переваг, нове покоління ОЗП обладнали функцією Decision Feedback Equalization, яка забезпечує стабільність і надійність сигналу. Що дало підвищення пропускної здатності на 50% у порівнянні з DDR4.

 

Оперативна пам'ять CORSAIR 32GB – ключ до блискавичної швидкості компа

 

Якщо казати про вибір ОЗП, Corsair на 32 Гб – один з найкращих варіантів для ПК з потужним процесором. Він дозволяє відкривати безліч вкладок у браузері, працювати в кількох енергомістких програмах одночасно, створювати графічний контент, стрімити. 

Ця оперативна памʼять має динамічне 10-зонне програмне забезпечення, яке дає змогу налаштовувати профілі підсвічування компонента під свій смак або користуватися універсальними. 

 

Кожен з модулів Corsair обладнаний 10 над’яскравими світлодіодами RGB.

 

Оперативна пам'ять DDR5 Corsair

 

ОЗП отримала настроювані профілі INTEL XMP 3.0. Більше не потрібно регулярно налаштовувати вручну параметри продуктивності. Користувацькі профілі параметрів XMP можна швидко, просто та ефективно персоналізувати для окремих застосунків або завдань, і зберігати у програмному забезпеченні iCUE. 

У Corsair широка сумісність – ОЗП оптимізовано під останнє покоління материнських плат INTEL, які підходять для памʼяті DDR5. Завдяки цьому вона працює ефективніше та швидше. А вбудована система керування напруженням за допомогою ПЗ iCUE забезпечує стабільність роботи пристрою.

 

Призначення

Для настільних ПК

Робоча напруга

1,4V

Частота

6000 МГц

Буферизація

Unbuffered

Серія

Vengeance

Кількість планок

2

Тип памʼяті

DDR5

Обсяг

32 Гб

Таймінг

CL30

Формула таймінгів

30 - 36 - 36 - 76

Особливості

Підтримка AMD EXPO

Перевірка і корекція помилок (ECC)

Немає

 

Підсумок

 

Потенціал цього покоління оперативної памʼяті сподобається фахівцям, які виконують кілька складних завдань одночасно: 

  • творцям контенту, 
  • художникам, 
  • дизайнерам, 
  • геймерам, 
  • кіберспортсменам, 
  • IT-фахівцям. 

 

ОЗП DDR5

 

DDR5, у порівнянні з минулим поколінням ОЗП, дозволяє обробляти більший масив інформації, зберігати велику кількість даних. Вона підвищує швидкість та стабільність роботи ПК.

 

Якщо важливі такі моменти, чи "обновлятися" питання взагалі не стоїть. Однозначно, надійніша та продуктивніша DDR5 потрібна вашому ПК.

 

Було
цікаво?
407 лайків
Кількість
перeглядів
1943 перегляди
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
407 лайків
Кількість
перeглядів
1943 перегляди
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Оперативна пам'ять Corsair 32GB (2x16GB) DDR5 6000 MHz Vengeance AMD EXPO (CMK32GX5M2B6000Z30)

    5229 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Оперативна пам'ять Corsair 32GB (2x16GB) DDR5 6000 MHz Vengeance AMD EXPO (CMK32GX5M2B6000Z30)

    5229 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!