Розділи

Китайський Новий рік 2021

Китайський Новий рік 2021

Олена Калинчук
10.02.2021
5 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
3469 лайків
Кількість
перeглядів
8636 переглядів

 

Жителі країн Азії відзначають початок нового життєвого циклу трохи пізніше, ніж європейці. Щороку дата китайського Нового року може коливатися в проміжку з 21 січня по 21 лютого. Її визначення прив’язане до положення небесних світил після грудневого дня зимового сонцестояння. 

За давніми уявленнями, у цей день зима зустрічається із весною, тож навіть назва Нового року у Китаї звучить як Чуньцзе – Свято весни. У 2021 році Чуньцзе припадає на 12 лютого. 

Відповідно до літочислення східного календаря, для жителів Піднебесної це буде 4719 рік. Яскраве, колоритне і гучне святкування триватиме майже два тижні і, традиційно, завершиться разом із зимою – в кінці лютого.

 

Історія походження свята

 

Тисячолітня легенда, що досі побутує в Китаї, розповідає про ненажерливе страшне чудовисько Нянь, яке жило в морських глибинах. Напередодні нового року воно вибиралось на сушу, нападало на села й містечка, грабувало та з’їдало кожного, хто траплявся йому на шляху. 

Ніхто не міг протистояти страхітливому велетню. Але одного разу Нянь зустрів дитину, яка була одягнена в яскравий червоний одяг. Монстр злякався і щодуху втік. Люди вирішили, що цей колір особливий та здатний захистити їх. Тому, напередодні Нового року, стали перефарбовувати двері своїх будинків, одягатися в червоне, запалювати багато ліхтарів та влаштовувати неймовірний галас. Методика дійсно спрацювала, до смерті налякавши чудовисько.

Ця красива історія передавалась у Китаї поколіннями. І переросла у глибоко автентичну традицію, відому на весь світ – китайці шумно і весело зустрічають Новий рік, а обов'язковими атрибутами святкування є вогонь, ліхтарі, феєрверки, веселощі і червоний колір.

 

Цікаві традиції, що дивують масштабами

 

Китайський новий рік відомий своїм унікальним символізмом: кожен рік присвячений певній тварині-тотему, кольору і стихії. Так, 2021 рік пройде під знаком Білого Металевого Бика.

Під час Свята весни відбуваються традиційні масові гуляння. Люди переодягаються в драконів, виступають в ефектних костюмах на ходулях та влаштовують знамениті новорічні карнавали й вуличні ходи. 

Відзначаючи Чуньцзе, у Китаї заведено ходити в гості до друзів, близьких і родичів та дарувати подарунки. Зворушливою традицією є так звана «Зустріч після розлуки», коли всі члени родини, хоч як далеко вони б не жили, приїжджають у будинок своїх батьків, вшановують померлих родичів за святковим столом, обмінюються вітаннями. 

Дітям і неодруженим молодим людям заведено дарувати червоні конверти із грішми та пару мандаринів, що символізують удачу й достаток.

Завершується новорічний період Фестивалем ліхтарів. Це дуже яскравий і видовищний захід – в небо запускають сотні червоних палаючих ліхтариків, а люди насолоджуються фольклорними виставами та тематичними гастрономічними смаколиками.

 

Китай: внесок у життя планети

 

Китай здійснив величезний вклад у матеріальну та духовну культуру всього людства. За рівнем свого потенціалу, він стрімко увірвався до топу провідних країн планети. Сучасний Китай – друга та динамічно зростаюча економіка світу, найбільший виробник і експортер, товарний трейдер і власник валютних резервів, справжній лідер міжнародного розвитку.

 

Технологічні інновації

 

Піднебесна витрачає колосальні кошти на розвиток наукових досліджень і розробок – технологічні успіхи цієї країни вражають. Найпомітніше китайські вчені та розробники просунулися у створенні систем штучного інтелекту, блокчейну, робототехніки, в технологіях обробки значних об’ємів даних тощо. 

Інноваційні досягнення Китаю є результатом цілеспрямованої політики держави і стосуються майже всіх сфер життя.

 

Бренди цифрової техніки, без яких ми не проживемо і дня

 

Китайські товари та компанії зуміли завоювати світ. Завдяки вмілому експорту, сьогодні ми можемо назвати безліч брендів, продукція яких стала невід’ємною технологічною частиною сучасного комфортного життя:

Xiaomi

У 2014 році компанія стала найціннішим китайським технологічним стартапом. Відносно молодий бренд успішно заявив про себе на ринку цифрових гаджетів. І всього за декілька років Сяомі вдалося стати третім за потужністю виробництвом у Китаї. Щороку ця прогресивна компанія якісно розширює свій продуктовий портфель та відкриває офіційні представництва в різних країнах світу.

Huawei

Відомий бренд-виробник телекомунікаційного обладнання й мобільних гаджетів та один із найпотужніших виробників, якому вдалося успішно розвінчати стереотип про те, що китайська продукція може бути неякісною. 

60% доходів цієї компанії надходять з-за меж Китаю. Її смартфони займають перші позиції у світі за популярністю, нарівні з девайсами Samsung та Apple. Продукція Huawei представлена у 170 країнах світу. І саме цей китайський бренд називають абсолютним лідером за кількістю зареєстрованих патентів – більше 41 тисячі.

Amazfit

Бренд, заснований у 2015 році як складова величезної екосистеми Huami Technology. Саме слово Amazfit утворено від злиття двох англійських слів: amazing (дивовижний) та fit (бути в хорошій формі). Основний напрямок діяльності компанії – виробництво інтелектуальних пристроїв для аналізу біометричних та спортивних даних людини. Наразі створено вже 7 лінійок смарт-годинників під брендом Amazfit, які втримують свою беззаперечну популярність серед користувачів і визнання на міжнародних дизайнерських виставках.  

70mai

Дочірня компанія бренду Xiaomi, яка спеціалізується на виробництві розумних відеореєстраторів та електронних автомобільних гаджетів. Цей перспективний сегмент автоаксесуарів стрімко розвивається та укріплює присутність незалежного бренду 70mai на ринку смарт-пристроїв.

Oppo

Популярний китайський бренд мобільних телефонів, який сміливо впроваджує технологічні винаходи. Oppo створила власну операційну систему ColorOS і продовжує дослідження у сфері технологій штучного інтелекту. Смартфони цієї компанії щоразу дивують – вони демонструють унікальні особливості конструкції, програмування візуальної обробки зображень, надшвидкої зарядки, гібридного зуму нового покоління тощо.

 

Як відзначають подію в Україні?

 

Китайські традиції все більше поширюються по всьому світу. В Україні східне Свято весни раніше також відзначали феєричними гуляннями та масовими вуличними забавами. Цьогоріч, мимовільно змінюється ставлення до розваг, які дедалі більше переносяться в камерний, «домашній» формат.

Проте чудові китайські традиції легко трансформувати до українських умов. Наприклад, можна особливо ретельно прибрати свої оселі, щоб привернути удачу та звільнити місце для щастя. Неочікувано зателефонувати близьким із теплими вітаннями, зробити комусь подарунки чи загадати бажання.

Новорічне привітання китайською мовою звучить як «гунсі», що означає «бажаю радості» – такі актуальні слова для кожного на планеті.

Було
цікаво?
3469 лайків
Кількість
перeглядів
8636 переглядів
Поділитись:
Зміст
статті
Було
цікаво?
3469 лайків
Кількість
перeглядів
8636 переглядів
Поділитись:
Читайте в
Telegram
  • Товари зі статті:

    Ноутбук Xiaomi Mi Notebook Air 13.3 i7 8/512GB MX250 Silver 2019 (JYU4150CN)

    33499 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Медіаплеєр Xiaomi Mi TV Stick MDZ-24-AA Black

    1699 ₴ 1499 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Ваги підлогові Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 White

    1099 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Смарт-годинник Xiaomi Amazfit Bip S Black

    1756 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Смарт-годинник Xiaomi Amazfit Bip Smartwatch Youth Edition Cinnabar Red UYG4022RT

    1716 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Пилосос Xiaomi 70mai Vacuum Cleaner Midriver PV01 Black (ручний)

    1635 ₴
    Купити
  • Товари зі статті:

    Бездротові навушники Oppo Enco W31 Black вакуумні з мікрофоном

    2527 ₴
    Купити
ПІДПИСКА В 1 КЛІК!