Розділи

Чи можна залишати телефон на зарядці на ніч

Чи можна залишати телефон на зарядці на ніч

Олена Калинчук
06.07.2022
5 хв
22.06.2023
Було
цікаво?
8590 лайків
Кількість
перeглядів
19254 перегляди

 

Багато людей мають звичку залишати телефон на зарядці всю ніч. Це зручно. Та існують моменти, коли таким чином можна зашкодити батареї

 

Одразу заспокоїмо тих, хто захвилювався) Наші смартфони не можуть зарядитися чи розрядитися “занадто”. Для цього працює спеціальний контролер. Він зупиняє подачу електрики, коли батарея досягає оптимального заряду. І він же автоматично вимикає смартфон, поки той не розрядився повністю.

Все продумано) Але для правильної, якісної, ефективної зарядки слід врахувати кілька нюансів. Про них і розповімо детальніше.

 

Заряджати телефон всю ніч, чи не варто?

 

Увімкнути в розетку ввечері, а вранці отримати повністю заряджений гаджет – сучасна технологічна звичка. Але деякі експерти застерігають, що це не надто подобається батареї. 

 

 

Акумулятор розрахований на сталу кількість заряджальних циклів. Цей ресурс коливається в межах 500-550 повних зарядок. Далі батарея починає гірше втримувати заряд, запускається закономірний процес її деградації. І ми помічаємо, що Самсунг, який раніше повноцінно працював цілий день, тепер потребує частішої підзарядки.

Телефон повністю заряджається за дві години. Тож далі, цілу ніч він періодично зупиняє і знову продовжує поповнювати енергію. Так потрохи знижується ресурс акумулятора і скорочується автономність.

У мережі трапляються експертні поради контролювати заряд батареї на рівні 50-80 відсотків. Це слушно, та дійсно може розширити ресурс до 1000-1500 циклів (на противагу класичним 500). Але в цьому випадку і заряджати смартфон будете частіше. Тому виграєте не утричі більше часу, а набагато менше. 

 

Ефективно заряджати смартфон: вночі чи вдень

 

  1. Зручно залишати телефон заряджатися ввечері. У спокійній рутинній атмосфері, поки повечеряєте, подивитесь фільм, поспілкуєтесь – гаджет зарядиться. Як тільки акумулятор поповниться на 70-90 відсотків, відключіть зарядний пристрій із розетки. Переважно наші телефони оснащені батареєю на 5000 мАг, тож 80% заряду їм вистачить, щоб працювати добу. 
  2. Активуйте нічний режим. Це дозволить відчутно зменшити енергоспоживання, поли ви спите і техніка не потрібна.
  3. Обирайте якісний зарядний пристрій. Синонімом цього твердження є фраза “оригінальний зарядний пристрій”. Економити тут не варто. У сертифікованому товарі враховано всі необхідні стандарти виготовлення. Тому і сама зарядка і ваш phone будуть відмінно працювати. Якщо купити дешевий пристрій, умовно “з переходу метро”, можна отримати купу проблем. Мінімально – сила струму не відповідатиме заявленій. А ще такі зарядки створені з неякісним матеріалів, можуть перегрівати батарею і подібне. Краще не ризикувати.
  4. Правильно використовуйте безпровідну зарядку. Тобто, не короткими інтервалами, а повноцінними циклами. Загалом, цей тип зарядного пристрою дуже зручний і нешкідливий для акумулятора.
  5. Обирайте, за потреби, технологію швидкої зарядки. Хтось ставиться до неї скептично і побоюється використовувати швидку зарядку. Люди думають, що висока потужність призведе до перегрівання та скорочення ресурсу телефона. Проте, поспішаємо розвіяти міфи. Пам’ятаєте, на початку статті ми розповідали про спеціальний вбудований контролер? Так-от, він рівномірно розподіляє енергію і захищає акумулятор від перегрівання. Навіть під час роботи дуже потужної швидкої зарядки. Виробники подбали про те, щоб швидка зарядка не зношувала батарею. Її використання безпечне. Хоча, якщо раптом захочете відключити таку опцію для свого смартфона – зробіть це в налаштуваннях.

 

 

Економте заряд 

 

Якщо змоги поповнити енергію немає, але потрібно залишатися на зв’язку, виконайте кілька простих налаштувань. Мінімально знизьте яскравість екрану. Вимкніть LTE і 3G – Wi-Fi споживатиме менше заряду. І якщо ваш смартфон підтримує Bluetooth старого стандарту, також відключіть цю опцію, вона енерговитратна. Цікаво, що аналогічне бездротове з’єднання п’ятого покоління мінімально витрачає заряд.

Ввімкнена геолокація дозволяє орієнтуватися у своєму маршруті й вимірювати відстань до точки призначення. Та ця опція не так часто буває необхідна. Тому, щоб заощадити дорогоцінні міліампери, відключіть її тимчасово.

В режимі очікування енергія споживається мінімально. А під час тривалих розмов – навпаки. Тому, щоб протримати довше телефон без підзарядки – не телефонуйте з нього, а користуйтесь листуванням у мессенджерах.

 

Як і де купити зарядний пристрій

 

Часто комплектація уже містить адаптер і кабель. Але декілька останніх лінійок iPhone і Samsung відмовились від цього. Зарядку для флагманів потрібно купувати окремо. Також нам часто потрібна зарядка для ролі запасної, якщо стара вийшла із ладу або ж її потужність недостатня.

 

Який бренд обрати

 

Не помилитесь, якщо оберете зарядний пристрій того ж виробника, що і ваш телефон. Незнайомі продавці та бренди-ноунейми не можуть дати впевненості у якості. Можна вивести з ладу гаджет.

Якщо виробник не пропонує в наявності вашу модель, оберіть зарядку з асортименту іншого відомого бренду. Оригінальні товари, детальні описи, характеристики, відгуки інших покупців, поради продавця дозволять краще зорієнтуватися.

 

Технології і потужність зарядного адаптера

 

Перш за все, уточніть характеристики свого гаджета: чи підтримує він швидку зарядку, якої саме потужності адаптер потрібен. 

Наприклад, iPhone 12, iPhone 13 заряджаються від адаптера 20 Вт. iPhone 11 – лише 18 Вт. Попередні лінійки можуть підтримувати 10-12 Вт і таке інше.

Справа в тому, що якщо ви купите потужніший зарядний пристрій, це не зашкодить телефону. Сучасне оснащення дозволяє ефективно контролювати енергоспоживання. Просто немає сенсу переплачувати за можливості, які не підтримуються.

 

Кабель

 

Кабель має важливу роль, бо саме він передає в батарею відповідну напругу і силу струму. Кабелі, насправді, дуже різні і їх в асортименті виробників багато. Тут правила вибору такі ж, як і в адаптерів:

  • надійний бренд,
  • відповідність енергетичним потребам телефона,
  • зручна довжина,
  • потрібний роз’єм.

Всі технічні параметри мають бути зазначені на упаковці кабеля, або на сайті виробника, продавця тощо. Якщо їх немає – краще пошукайте щось інше.

 

То чи можна заряджати телефон всю ніч: підсумовуємо

 

Про заряджання на всю ніч варто забути. Це негативно впливає на стан акумулятора, повільно й незворотньо знижує його ресурс. Проте сьогодні ми так детально розповіли про інші ефективні способи зарядки, що ви, безумовно, оберете для себе найзручніший.

 

Якщо ж все робите правильно, а смартфон все-таки втрачає автономність – приходьте в МТА. Допоможемо визначити суть проблеми та порадимо найкраще рішення.

 

Більше цікавого: “Як правильно заряджати свій iPhone: перевірені поради і лайфхаки”

 

Вказані ціни – актуальні на момент публікації статті

Було
цікаво?
8590 лайків
Кількість
перeглядів
19254 перегляди
Поділитись: